Po slamkách a príboroch chystá EÚ nový zákaz. Dotkne sa každodennej veci

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 5. 2024
Európska únia sa pripravuje na významný krok v boji proti plastovému odpadu. Od roku 2030 plánuje zakázať miniobaly, v ktorých sa predávajú kečupy, majonézy, šampóny a ďalšie produkty. Toto opatrenie má za cieľ výrazne znížiť množstvo plastového odpadu, najmä v sektore hotelierstva, reštaurácií a rýchleho občerstvenia.
Po slamkách a príboroch chystá EÚ nový zákaz. Dotkne sa každodennej veci

Zdroj: Archív Canva

Európska únia sa pripravuje na nový krok v boji proti plastovému odpadu – od roku 2030 plánuje zakázať miniobaly, v ktorých sa predávajú kečupy, majonézy, šampóny a ďalšie produkty, uvádza CNN Prima News.

Cieľom tohto opatrenia je výrazne znížiť množstvo plastového odpadu, ktoré vzniká najmä v sektore hotelierstva, reštaurácií a rýchleho občerstvenia. Tieto podniky budú musieť hľadať alternatívne obaly. Hoci návrh má podporu environmentálnych aktivistov, stretol sa aj s kritikou kvôli možným zvýšeným nákladom pre podnikateľov a spotrebiteľov. O tomto nariadení budú čoskoro hlasovať europoslanci, a jeho schválenie by mohlo priniesť významný pokrok v oblasti ochrany životného prostredia v Európe.

Jednorazové plasty majú postupne úplne zmiznúť

Tento návrh je súčasťou širšej stratégie EÚ na boj proti plastovému odpadu. Už v minulosti boli zavedené opatrenia na obmedzenie jednorazových plastov, ako sú plastové tašky, slamky a príbor. Nové nariadenie by teda pokračovalo v tomto trende, pričom by sa zameralo na bežné miniobaly, ktoré sú častým zdrojom znečistenia. Podniky budú musieť prejsť na ekologickejšie alternatívy, ako sú napríklad obaly z recyklovateľných materiálov alebo opakovane použiteľné obaly. Toto opatrenie by malo zároveň motivovať k výskumu a vývoju nových, udržateľnejších obalových riešení.

Ekonomický dopad tejto zmeny môže byť značný. Predovšetkým malé podniky a reštaurácie by mohli čeliť zvýšeným nákladom na balenie, čo by sa mohlo preniesť aj na spotrebiteľov vo forme vyšších cien. Na druhej strane, dlhodobé environmentálne prínosy by mohli prevážiť tieto krátkodobé ekonomické výzvy, pričom by sa znížilo znečistenie prírodných ekosystémov plastovým odpadom.

Tento návrh je len jedným z mnohých krokov, ktoré Európska únia plánuje v rámci svojho záväzku k udržateľnému rozvoju a ochrane životného prostredia. Ak bude schválený, mohol by slúžiť ako vzor pre ďalšie regióny a krajiny po celom svete, ktoré sa snažia riešiť problém plastového odpadu. Europoslanci budú o tomto návrhu hlasovať v najbližších mesiacoch a jeho schválenie by mohlo znamenať začiatok novej éry v oblasti obalového priemyslu v Európe.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ekológia, európska únia

Toto ste už čítali?

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

6. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete niekoho splnomocniť? Čo všetko tým riskujete? (+ vzor plnomocenstva pre rok 2024)

Plnomocenstvo je veľmi užitočný inštitút. Využijete ho, keď treba niečo zariadiť pre starších či chorých príbuzných; pomôže aj s riešením vecí, na ktoré nemáte čas alebo potrebnú odbornosť.... celý článok

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

3. 9. 2024 | Natália Stašíková

Najdrahšie hotely sveta: Za cenu jednej noci by sa dal kúpiť byť na Slovensku

Poďte s nami do sveta najdrahších hotelov, ktoré ponúkajú komfort a služby na najvyššej úrovni. V týchto hoteloch naozaj platí, že keď má človek dosť peňazí, možné je všetko.

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

30. 8. 2024 | Redakcia

Otváracie hodiny 1. septembra: Kde nakúpite na Deň ústavy?

Obchody budú otvorené aj počas Dňa ústavy 1. septembra 2024. Odteraz si budete môcť nakúpiť aj napriek tomu, že ide o štátny sviatok. Zákon určil, že už nie je dňom pracovného pokoja.... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok