Peklo s pasmi: Zúfalí Slováci čakajú na doklady mesiace, poplatky vystrelili nahor

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 5. 2024
Zvýšenie poplatkov na úradoch, malé kapacity úradov a blížiaca sa dovolenková sezóna zapríčinili, že Slováci čakajú na pasy aj dva mesiace. Pri deťoch však existuje malý fígeľ, ako čakanie na pas obísť.
Peklo s pasmi: Zúfalí Slováci čakajú na doklady mesiace, poplatky vystrelili nahor

Zdroj: Reprofoto: FB/Polícia SR-Trnavský Kraj, archív Canva

Na Slovensku sa situácia s vydávaním pasov stáva čoraz viac alarmujúcou. Úrady jednoducho nestíhajú spracovať všetky žiadosti v zákonom stanovenej lehote jedného mesiaca. Upozorňuje na to RTVS.

V praxi sa často stáva, že žiadatelia musia na svoje pasy čakať aj dva mesiace. Tento problém sa zhoršuje najmä s prichádzajúcim letom, kedy sa počet žiadostí tradične zvyšuje. Mnohí občania, ktorí podali svoje žiadosti už v marci, stále čakajú na svoje nové cestovné doklady. 

Za pas si po novom výrazne priplatíme

Za túto situáciu môže kombinácia zvýšeného dopytu a obmedzených kapacít na úradoch. Povestný olej do ohňa ešte prilialo zvýšenie poplatkov za vydanie cestovného pasu. Mnoho ľudí si preto požiadalo o vydanie pasu ešte v marci.

„Hlavným problémom v súčasnosti je to, že máme enormný nárast počtu žiadostí. Len tie posledné marcové týždne sme zaznamenali 180-percentný nárast,“ ozrejmil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Ľudia sú však veľmi nespokojní. Mnohí majú už rezervované ubytovanie či letenky a pas nemajú ani po mesiaci od odovzdania žiadosti. Na sociálnych sieťach sa množia príspevky nespokojných občanov, ktorí sa sťažujú na dlhé čakacie lehoty a vysoké poplatky za zrýchlené vybavenie. "Je absurdné, že musím čakať dva mesiace na pas, keď zákon hovorí o jednom mesiaci. A ešte absurdnejšie je, že za zrýchlené vybavenie musím zaplatiť stovky eur," píše jeden z nespokojných žiadateľov na Facebooku.

Od 1. apríla 2024 sa zvýšili poplatky za vydanie dokladov. Ich prehľad nájdete v tabuľke.

Vydanie cestovného pasu do 30 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku

Dieťa do 6 rokov

8 EUR12
Dieťa od 6 do 16 rokov13 EUR20
Od 16 rokov33 EUR50
Vydanie cestovného pasu do 10 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku
Dieťa do 6 rokov16 EUR24 EUR
Dieťa od 6 do 16 rokov26 EUR40 EUR
Od 16 rokov66 EUR100 EUR 
Vydanie cestovného pasu do 2 dníPôvodná suma poplatkuNová suma poplatku
Dieťa do 6 rokov24 EUR36 EUR
Dieťa od 6 do 16 rokov39 EUR60 EUR
Od 16 rokov99 EUR150 EUR 

Portál Topky.sk pripomína, že ak pas potrebujú deti, môže klient obísť tento proces cez takzvaný detský občiansky preukaz. Ak má rodina v pláne cestovať v rámci EÚ, je možné získať pre dieťa do 15 rokov občiansky preukaz a používať ho ako cestovný doklad. „Ak rodičia s deťmi plánujú dovolenku v krajinách Schengenu, nie je teda potrebné vybavovať dieťaťu cestovný pas, stačí detský občiansky preukaz," citujú Topky rezort vnútra.

 

 

„Možnosť vydať občiansky preukaz aj dieťaťu existuje od roku 2019. Občanovi mladšiemu ako 15 rokov sa občiansky preukaz vydáva s platnosťou na päť rokov, občanovi mladšiemu ako šesť rokov možno vydať občiansky preukaz s platnosťou na dva roky," priblížil rezort.

V snahe uspokojiť všetkých žiadateľov ponúkajú úrady možnosť zrýchleného vydania pasu, no táto služba je spojená s vysokými poplatkami. Občania musia zaplatiť stovky eur, ak chcú mať svoj pas v kratšom čase. Tento stav vyvoláva veľkú nespokojnosť medzi verejnosťou, ktorá považuje tieto poplatky za neprimerane vysoké.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

1. 7. 2024 | Barbora Magočová

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona,... celý článok

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

28. 6. 2024 | Barbora Magočová

Tento obľúbený letný šport vás môže vyjsť pekne draho. Vedeli ste o tomto zákaze?

Slovensko ponúka nádherné trasy pre cyklistov, no mnohé z nich vedú cez chránené územia, kde platia prísne obmedzenia. Jazda na bicykli, kolobežke alebo segwayi je zakázaná už v 2.... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok