Najväčšie úspechy Slovenska na MS v hokeji

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 3. 2023
Slovensko možno nemá tak početnú hokejovú základňu ako Kanada či USA, no dokáže súperiť aj s najväčšími hokejovými veľmocami; a porážať ich. Pripomeňte si spolu s nami tie najväčšie hokejové úspechy malej krajiny s veľkým hokejovým srdcom.
Najväčšie úspechy Slovenska na MS v hokeji

Zdroj: Pixabay

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Göteborg (Švédsko) 2002

Na prvú lásku sa nezabúda, rovnako ako na prvé (a doteraz posledné) hokejové zlato z veľkej akcie. Došlo naň len pár mesiacov po pre hokejové Slovensko neúspešnej olympiáde v Salt Lake City. Z deviatich duelov na turnaji v Göteborgu sme prehrali jediný (v skupine s Fínskom). Dvakrát sme zdolali Švédov i Rusov (vrátane pamätného finále) a vo štvrťfinále aj Kanadu. V útoku hviezdil MVP šampionátu Miroslav Šatan s Petrom Bondrom a Žigom Pálffym, vzadu sa darilo Rišovi Lintnerovi, Dušanovi Milovi či Ľubovi Višňovskému a v bráne to vo väčšine zápasov istil Jano Lašák. Bola to výnimočná generácia hráčov, ktorá skrátka musela vyhrať niečo veľké.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Petrohrad (Rusko) 2000

Zlatému Göteborgu predchádzal strieborný Petrohrad 2000. Pre Slovensko to boli piate MS elitnej kategórie, pričom na predchádzajúcich štyroch nepostúpili naši hráči do play-off ani raz. V Rusku to teda bola premiéra ako hrom. Štvrťfinále s USA (4:1) a semifinále s Fínskom (3:1) sme zvládli skvele, padli sme až vo finále proti obhajcom titulu z Česka (3:5), ktorí v tom čase absolútne vládli hokejovému svetu. V našom tíme po celý turnaj vynikal Miro Šatan, autor desiatich slovenských gólov, výbornými výkonmi sa ale prezentoval aj Ján Pardavý, Ľubo Sekeráš, Rišo Kapuš a Peter Bartoš. Na záver len doplníme, že deväť hokejistov z tohto strieborného výberu bolo o dva roky neskôr aj pri historickom zlate.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Helsinki, Štokholm 2012

V rokoch 2000 a 2003 získalo Slovensko na majstrovstvách sveta kompletnú medailovú zbierku. Na ďalší cenný kov sme potom čakali dlhých deväť rokov; a dočkali sa ho na turnaji, ktorý si organizátorsky podelili Švédsko s Fínskom. Po úvodných dvoch tesných prehrách s tradične silnou Kanadou (2:3) a Fínskom (0:1) sme následne víťazne zvládli ďalších sedem duelov, vrátane play-off zápasov (opäť) s Kanadou (4:2) a Českom (3:1). Vo finále sme nestačili na Rusov (2:6), ktorých v tom čase ťahal najmä hviezdny prvý útok v zložení Ovečkin, Dacjuk, Syomin. Kostru nášho mužstva tvorili veteráni Šatan, Handzuš či Chára, popri ktorých pomaly vystrkoval rožky napríklad Tomáš Tatar...

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji Fínsko 2003

Na turnaj sme vstupovali ako obhajcovia titulu majstrov sveta (doteraz prvý a posledný raz), čomu zodpovedala aj skvelými menami nabitá súpiska. V bráne Lašák so Staňom, vzadu Švehla, Lintner, Višňovský či Rado Suchý, no a vpredu hráči svetovej extratriedy ako kapitán Šatan, Bondra, Demitra, Nagy, Pálffy, Stumpel, Rišo Zedník, Zdeno Cíger... Prvé dve skupinové fázy a štvrťfinále proti Švajčiarsku sme preleteli bez prehry. Narazili sme až v semifinále proti neskorším vicemajstrom zo Švédska. V súboji o tretie miesto proti Česku sme napriek našej sile neboli favoritom; azda aj preto, že s týmto súperom sme dovtedy na MS nikdy nevyhrali. Táto séria sa však po výsledku 4:2 v náš prospech skončila v tom najlepšom možno čase.

Ako sa darilo slovenským hokejistom na majstrovstvách sveta v ostatných rokoch? Zoznam slovenských umiestnení v rokoch, ktoré neboli úspešné z hľadiska medailí, nájdete v tomto článku.

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

20. 9. 2024 | Redakcia

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

16. 9. 2024 | Redakcia

Slovenská pošta plánuje zdražovanie, ceny môžu stúpnuť až o 16 percent

Listové zásielky by mohli zdražieť o 20 až 30 centov, menšie balíky o 60 centov. Podľa návrhu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb by ceny mohli narásť... celý článok