Minimalizmus ako cesta k FIRE: Do dôchodku vás pošle už v štyridsiatke

Ivana Sladkovská | rubrika: Seriál | 23. 7. 2024
Hnutie FIRE (Financial Independence, Retire Early) ponúka cestu k finančnej nezávislosti a predčasnému dôchodku prostredníctvom minimalizmu. Či už ide o elimináciu zbytočných nákladov, investovanie do kvality alebo znižovanie dlhov, minimalizmus je kľúčovou stratégiou pre tých, ktorí chcú dosiahnuť finančnú slobodu.
Minimalizmus ako cesta k FIRE: Do dôchodku vás pošle už v štyridsiatke

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Hnutie FIRE (Financial Independence, Retire Early) je životný štýl a finančná stratégia, ktorá sa zameriava na dosiahnutie finančnej nezávislosti a predčasného dôchodku. Základom je našetriť si „milión dolárov“ a z neho vytvoriť pasívny príjem, ktorý nám umožní nepracovať.

V predchádzajúcich častiach o FIRE sme si povedali, o čo vlastne ide a priniesli sme zjednodušený návod na šetrenie peňazí, aby sme mali čo investovať. V dnešnom diele si priblížime neoddeliteľnú súčasť hnutia FIRE, najmä metódy Lean FIRE ktorou je minimalizmus. Kto chce ísť do dôchodku v štyridsiatke, musí naozaj tvrdo šetriť a minimalizmus je cesta, ktorou sa môže vydať naozaj každý.

 

V špeciálnom seriáli o FIRE si ukážeme:

Väčšina ľudí si s rastúcim príjmom viac dopraje. Vezmú si vyšší úver a kúpia si väčší dom, chodia na drahšie dovolenky a viac míňajú na zábavu. Minimalisti takto nepremýšľajú, pretože vedia, že ak si odtrhnú od úst teraz, čoskoro môžu zamávať šéfovi v práci a žiť si život podľa seba. Minimalizmus môže praktizovať naozaj každý bez ohľadu na príjem. Upozorňujeme však, že to nie je životný štýl pre každého. Ak vám je bližšie žitie pre prítomný okamih, je to úplne v poriadku a môžete skúsiť iné metódy FIRE.

Pre tých, ktorým neprekáža sa uskromniť a šetriť si na dôchodok po vlastnej linke, máme princípy minimalizmu vo FIRE.

Znižovanie výdavkov

Minimalizmus pomáha ľuďom znižovať svoje životné náklady tým, že eliminujú zbytočné výdavky a sústredia sa na kúpu len tých vecí, ktoré naozaj potrebujú. To umožňuje viac peňazí investovať a menej minúť. Áno, týka sa to úplne všetkých výdavkov. Či už ide o potraviny, oblečenie, ale aj bývanie a autá. Minimalista doslova otočí trikrát každé euro. Nie preto, že by bol „škrob“ ale preto, že si nechce zapratať život zbytočnými vecami.

Investovanie do kvality

Hovorí sa, že nie sme takí chudobní, aby sme si mohli dovoliť kupovať lacné veci. Hovorí to aj takzvaná topánková teória, ktorá má za cieľ poukazovať na príjmovú nerovnosť. Hovorí o tom, že chudobný človek si môže dovoliť topánky za 10 dolárov, pričom tieto sa mu rýchlo zničia. Bohatý človek si však môže dovoliť topánky za 50 dolárov, ktoré mu ale vydržia celé roky. Teda chudobný človek minie na topánky napríklad 100 dolárov za 10 rokov, zatiaľ čo bohatý len 50 a tým pádom sú chudobní chudobnejší a bohatí bohatnú.

Drahšie neznamená automaticky kvalitnejšie, no faktom je, že ak chceme kvalitu, musíme si priplatiť. Minimalisti radšej investujú do kvalitnej veci, ako by mali mať veľa nekvalitných. 

Znižovanie dlhov

Minimalisti v hnutí FIRE sa snažia minimalizovať alebo úplne eliminovať svoje dlhy, čo je kľúčové pre dosiahnutie finančnej nezávislosti. Menší objem dlhov znamená menej peňazí vyplatených na úroky. V dnešnej dobe sa človek nezaobíde bez nejakého dlhu, či už je to kreditka alebo hypotéka. No aj toto sa dá eliminovať. Minimalista by si napríklad nekúpil veľký byt, ale najmenší možný, do akého by sa pohodlne zmestil. Nekupujú si autá, pokiaľ ich vyslovene nepotrebujú. Auto je totiž vždy finančná záťaž a výdavok, pokiaľ neslúži na podnikanie.

Jednoduchý životný štýl

Minimalizmus podporuje jednoduchší životný štýl s menej vecami a aktivitami, ktoré sú nákladné. Menej výdavkov na luxusné dovolenky, drahé autá či najnovšie technologické hračky umožňuje viac šetriť a investovať. Minimalista nepotrebuje predplatené streamovacie služby, má jednoduchý byt s jednoduchým nábytkom, oblečenia len toľko, čo potrebuje a už vôbec nemení telefón každé dva roky. 

Už v minulom diele sme si ukázali, že revízia nášho domáceho rozpočtu môže priniesť naozaj veľké prekvapenia, aké hlúposti nám zbytočne vysávajú peniaze z účtu. Ak si chcete vziať nejakú inšpiráciu od minimalistov, nech je to práve zbavenie sa hlúpostí, ktoré vôbec nepotrebujeme.

Efektívne využívanie zdrojov

Minimalisti sa zameriavajú na efektívne využívanie svojich zdrojov, čo zahŕňa aj čas a energiu. Tento prístup vedie k lepšiemu plánovaniu a využívaniu finančných prostriedkov. To zahŕňa všetko od šetrenia energiami až po komunitnú výmenu tovarov. Minimalisti využívajú nákupy z druhej ruky, rôzne swapy a výmenné obchody, komunitné záhradky a knižnice. Minimalisti neradi vlastnia veci. A keď už, delia sa o ne. Nakupujú len toľko jedla a spotrebného tovaru, koľko naozaj potrebujú. 

Zameranie na hodnoty

Minimalizmus pomáha jednotlivcom identifikovať a sústrediť sa na to, čo je pre nich skutočne dôležité. Pre mnohých v hnutí FIRE to znamená viac času stráveného s rodinou, osobnými záľubami a menej času stráveného prácou len kvôli peniazom. 

Nižšie náklady na bývanie

Minimalizmus môže viesť k rozhodnutiam ako zmenšenie bývania alebo presťahovanie sa do oblasti s nižšími životnými nákladmi, čím sa znižujú fixné náklady a zvyšuje sa schopnosť šetriť. Ak minimalista býva sám, je mu zbytočný dom na predmestí. Oveľa efektívnejšie bude fungovať v garsónke bližšie do centra, nemusí strácať čas cestovaním a nemusí míňať peniaze na auto. Navyše, spotreba energií v menšom byte je nižšia. Veľa minimalistov volí napríklad bývanie v rôznych tiny homes na vidieku.

Predaj nepotrebných vecí

Predaj nadbytočných vecí môže poskytnúť dodatočné finančné prostriedky na investovanie a zároveň zjednodušiť život.

Minimalizmus v hnutí FIRE nie je len o šetrení peňazí, ale aj o vytvorení životného štýlu, ktorý podporuje finančnú nezávislosť prostredníctvom uvedomelých rozhodnutí a zamerania sa na to, čo je naozaj dôležité.

Ako sme spomenuli, minimalizmus nie je pre každého, no každý sa ním môže inšpirovať. Pokojne si hneď teraz prejdite očami celý byt/dom a posúďte, ktoré veci v ňom skutočne používate a potrebujete ich. Zvážte, či je nevyhnutné vlastniť 10 súprav pohárov na víno, keď aj tak dokolečka používame iba pár kusov z jednej sady, alebo či je fakt nutné mať v skrini 5 plesových šiat, ktoré sa dajú požičať každý rok iné.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Novinka od slovenskej banky: Hra, ktorá učí deti to, čo ich škola nenaučí

16. 9. 2024 | Redakcia

Novinka od slovenskej banky: Hra, ktorá učí deti to, čo ich škola nenaučí

Tatra Banka predstavuje nové funkcie aplikácie TABI, ktoré im pomáhajú nielen sa zabaviť, ale aj získať dôležité vedomosti o finančnom svete. Táto edukačno-herná aplikácia je k dispozícii... celý článok

Ako sa Hanka naučila nenakupovať: Zmena detského pohľadu na peniaze a ekológiu

14. 8. 2024 | Redakcia

Ako sa Hanka naučila nenakupovať: Zmena detského pohľadu na peniaze a ekológiu

Čo ak by ste mohli svojim deťom dať darček, ktorý by im pomohol rozvíjať finančnú gramotnosť a zároveň im ukázal význam starostlivosti o našu planétu? Naša nová kniha, "Ako sa Hanka... celý článok

Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

Štátna prémia na stavebné sporenie sa zvyšuje zo 7 na 10 % ročného vkladu, pričom maximálna výška zostáva na 70 eurách. Pre sporiteľov to znamená, že v roku 2025 budú potrebovať uložiť... celý článok

Koľko stojí výchova dieťaťa na Slovensku? Pripravte si desaťtisíce eur

22. 7. 2024 | Redakcia

Koľko stojí výchova dieťaťa na Slovensku? Pripravte si desaťtisíce eur

Chystáte sa založiť si rodinu? Musíte myslieť na to, že to nebude zadarmo. Vychovať jedno dieťa totiž stojí desaťtisíce eur a to aj za predpokladu, že mu nebudete sponzorovať život... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok