Koľko stojí výchova dieťaťa na Slovensku? Pripravte si desaťtisíce eur

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 7. 2024
Chystáte sa založiť si rodinu? Musíte myslieť na to, že to nebude zadarmo. Vychovať jedno dieťa totiž stojí desaťtisíce eur a to aj za predpokladu, že mu nebudete sponzorovať život na vysokej škole. Čo sú najdrahšie položky a ako sa na túto finančnú záťaž pripraviť?
Koľko stojí výchova dieťaťa na Slovensku? Pripravte si desaťtisíce eur

Zdroj: Shutterstock

Vychovať dieťa na Slovensku nie je lacná záležitosť. Môže vás to vyjsť rovnako draho, ako kúpa menšieho bytu, alebo napríklad luxusnejšieho auta.

Analýzy ministerstva financií odhadujú, že výchova dieťaťa od narodenia do dospelosti stojí na Slovensku približne 60-tisíc eur, čo predstavuje zhruba 280 eur mesačne. Michal Mišík, odborník na financie zo spoločnosti PARTNERS, upozorňuje, že tieto náklady môžu byť ešte vyššie, pričom môžu dosiahnuť až 80-tisíc eur, ak dieťa študuje na Slovensku.

Aké sú náklady na dieťa v rôznych fázach života

Rodičovstvo nie je lacná záležitosť. Už samotné tehotenstvo prináša potrebu nákupu kočíka, postieľky, oblečenia a ďalších potrieb pre bábätko. Dokonca aj pôrod môže stáť stovky eur, v závislosti od požiadaviek rodičky. Základná výbavička pre novorodenca sa pohybuje od 1 600 do 3 000 eur, no ide o jednorazový výdavok, na ktorý sa rodičia môžu pripraviť vopred.

Mišík upozorňuje, že materská a rodičovská dovolenka predstavujú pokles príjmu rodiny. „Ak napríklad obaja rodičia zarábajú po 1 000 eur, v prvých mesiacoch počas materskej dovolenky klesne príjem domácnosti o 250 eur mesačne, čo sa nezdá veľa. Zvýšia sa však náklady, pretože do rodiny pribudne dieťa, ktoré potrebuje plienky, oblečenie, kozmetiku, kočík, pomôcky a prípadne umelé mlieko. Rodičovská dovolenka už predstavuje naozaj výrazný pokles príjmu, čo zasahuje do chodu domácnosti, lebo nákladová položka, akou je dieťa, nezmizne, je na celý život,“ vysvetľuje odborník.

Od 3 rokov veku dieťaťa je možné umiestniť ho do škôlky. Štátne škôlky stoja do 100 eur mesačne, no súkromné škôlky sa môžu vyšplhať na 300 až 700 eur. Už aj škôlkari majú mimoškôlkarské aktivity. Mišík odporúča investovať do výučby angličtiny, pretože ovládanie cudzieho jazyka je nevyhnutnosť. Keď sa rodina finančne spamätá zo škôlky, prichádza škola. „Aktovka stojí pokojne aj 100 eur, viac ako batoh na turistiku. Plus nové oblečenie, zošity, pomôcky. Je to obrovský výdavok a naraz,“ uvádza odborník s tým, že náklady len na nástup do školy môžu dosiahnuť až 300 eur.

Sužková a vodičský preukaz stoja stovky eur

Pri stredoškolákoch sú najväčšími nákladmi stužková a vodičský preukaz. Na stužkovú si však študenti väčšinou šetria postupne počas štyroch rokov. Po strednej škole môže ísť mladý človek do práce na plný úväzok, alebo pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Hoci sú vysokoškolské štúdiá na Slovensku bezplatné, ubytovanie, strava, knihy a cestovné môžu stáť okolo 450 eur mesačne, čo za 5 rokov predstavuje 22 500 eur.

Mišík radí, aby rodičia šetrili na dieťa už pred založením rodiny. Odporúča vytvoriť si šetriaci účet alebo využiť viaceré investičné produkty. Na veľké výdavky, ako je výbava pre novorodenca, pre prváčika alebo vodičský preukaz, sa rodičia môžu postupne pripraviť. Prídavok na dieťa vo výške 60 eur mesačne, investovaný každý mesiac, by mohol za 20 rokov dosiahnuť hodnotu 30 000 eur, ak sa investícia zhodnotí priemerne o 7 % ročne.

„Dieťa nie je luxus. Príchod dieťaťa do rodiny je to najkrajšie a naše životy to úplne zmení. Je však nevyhnutné plánovať, aby ľudia neboli zaskočení vysokými nákladmi,“ uzatvára Michal Mišík.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Najvýhodnejšie sporiace účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa Hanka naučila nenakupovať: Zmena detského pohľadu na peniaze a ekológiu

14. 8. 2024 | Redakcia

Ako sa Hanka naučila nenakupovať: Zmena detského pohľadu na peniaze a ekológiu

Čo ak by ste mohli svojim deťom dať darček, ktorý by im pomohol rozvíjať finančnú gramotnosť a zároveň im ukázal význam starostlivosti o našu planétu? Naša nová kniha, "Ako sa Hanka... celý článok

Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Prémia k stavebnému sporeniu sa zvyšuje. Slováci, ktorí sporia, môžu dostať viac peňazí navyše

Štátna prémia na stavebné sporenie sa zvyšuje zo 7 na 10 % ročného vkladu, pričom maximálna výška zostáva na 70 eurách. Pre sporiteľov to znamená, že v roku 2025 budú potrebovať uložiť... celý článok

Minimalizmus ako cesta k FIRE: Do dôchodku vás pošle už v štyridsiatke

23. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Minimalizmus ako cesta k FIRE: Do dôchodku vás pošle už v štyridsiatke

Hnutie FIRE (Financial Independence, Retire Early) ponúka cestu k finančnej nezávislosti a predčasnému dôchodku prostredníctvom minimalizmu. Či už ide o elimináciu zbytočných nákladov,... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.