Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 26. 6. 2024
Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou pre zraniteľné skupiny ako sú seniori nad 65 rokov, deti do päť rokov a osoby so závažným zdravotným postihnutím.
Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Ilustračná snímka

Prezident Peter Pellegrini v utorok podpísal novelu zákona o azyle, ktorá prináša zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov na Slovensku. Po novom sa príspevok bude poskytovať iba na 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska. Bez časového obmedzenia budú môcť príspevok čerpať len definované zraniteľné skupiny osôb. V tlačovej spráe o tom informuje Kancelária prezidenta SR.

Príspevok na ubytovanie odídencov funguje od roku 2022 a je určený najmä odídencom z Ukrajiny. Výška príspevku dosahuje maximálne 1 250 eur mesačne.

Nové pravidlá pre ubytovanie odídencov

Súčasný model podpory je poskytovaný širokému okruhu odídencov, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. "Je žiaduce, aby sa odídenci čo najskôr zaradili do bežného života a podieľali sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov," píše sa v návrhu zákona.

Medzi zraniteľné osoby, ktoré budú môcť čerpať príspevok bez časového obmedzenia, patria napríklad členovia domácností, ktoré sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi, osoby so závažným zdravotným postihnutím, seniori nad 65 rokov, deti do päť rokov a rodičia alebo osoby starajúce sa o takéto deti.

Podobné pravidlá sa budú uplatňovať aj na ubytovanie odídencov v azylových zariadeniach, pričom okruh zraniteľných osôb bude o niečo užší. Do tejto skupiny patria osoby nad 65 rokov, osamelí rodičia starajúci sa o deti do piatich rokov alebo osoby, ktoré sa starajú o deti do piatich rokov na základe rozhodnutia súdu.

Odídenci budú musieť opustiť azylové zariadenie, ak im zanikne dočasné útočisko, uplynie obdobie na ubytovanie, ministerstvo oznámi premiestnenie do iného zariadenia alebo závažným spôsobom porušia vnútorný poriadok zariadenia.

Pozor, menia sa viaceré príspevky pre odídencov

Novela zákona tiež prináša zmeny pre azylantov a cudzincov s doplnkovou ochranou. Po novom nebudú mať nárok na jednorazový príspevok a integračný príspevok, ak mali alebo majú na území Slovenska trvalý alebo prechodný pobyt, alebo ak im bolo poskytnuté dočasné útočisko.

V súvislosti s pobytom odídencov sa novelizuje aj zákon o zdravotnej starostlivosti. Poskytovatelia nebudú môcť odmietnuť uzatvoriť dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti ani pre vybrané skupiny osôb, ktoré nie sú účastníkmi verejného zdravotného poistenia. Rezort zdravotníctva uviedol, že tieto osoby majú problém s poskytovaním zdravotnej starostlivosti všeobecnými lekármi, aj keď požívajú ochranu podľa osobitných zákonov.

Riešenie úhrady nákladov na zdravotnú starostlivosť pre skupiny osôb, ktoré nie sú účastníkmi systému verejného zdravotného poistenia, vrátane odídencov, sa navrhuje v zákone o zdravotnom poistení.

Zákon o podpore cestovného ruchu sa zmení tak, že sa vypustí ustanovenie upravujúce poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov v pôsobnosti ministerstva dopravy.

V školskom zákone sa upraví možnosť riaditeľov škôl vyradiť z evidencie žiaka, ktorý požiada o zanechanie štúdia z dôvodu opustenia Slovenska alebo sa vzdelávania nezúčastňuje a nie je ho možné kontaktovať.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

12. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

Vláda schválila výrazné zvýšenie finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2025. Ako sa budú nové príspevky líšiť podľa stupňa... celý článok

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

4. 6. 2024 | Redakcia

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

Pohreb môže na Slovensku vyjsť niekoľko stoviek, ale aj tisíc eur. Tí najmenej majetní Slováci si ho ťažko môžu dovoliť aj s príspevkom, ktorý naň štát poskytuje. To by sa však malo... celý článok

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

Opatrovatelia detí s ťažkým zdravotným postihnutím dostávajú do 18 rokov veku dieťaťa okrem štandardného príspevku na opatrovanie ešte aj príplatok. Ten sa má po novom zdvojnásobiť... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok