Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 12. 6. 2024
Vláda schválila výrazné zvýšenie finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2025. Ako sa budú nové príspevky líšiť podľa stupňa odkázanosti a aký dopad budú mať na zariadenia krízovej intervencie a nocľahárne?
Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

Zdroj: Pixabay/sarcifilippo

V roku 2025 sa výrazne zvýši finančný príspevok na poskytovanie sociálnych služieb v rôznych typoch zariadení sociálnych služieb. Tento krok, schválený vládou v stredu, prináša nárast mesačných príspevkov na osobu, ktoré sa budú líšiť v závislosti od stupňa odkázanosti. Pri pobytovej starostlivosti sa tieto príspevky budú pohybovať od 188 do 825 eur, zatiaľ čo pri ambulantnej starostlivosti sa budú pohybovať od 125 do 550 eur.

Pre domovy dôchodcov to neplatí

Príspevok je určený pre zariadenia, ktoré poskytujú starostlivosť osobám odkázaným na pomoc iných. Zahŕňa aj domovy seniorov, zariadenia krízovej intervencie zriadené obcami, ako sú nocľahárne, útulky či zariadenia núdzového bývania. Tieto príspevky sa vzťahujú aj na nocľahárne prevádzkované neverejnými poskytovateľmi. O tento typ príspevku žiada samotné zariadenie, nie osoba odkázaná na starostlivosť.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Výška mesačného príspevku sa vypočítava ako určený násobok mesačnej minimálnej mzdy, ktorá v roku 2024 bola 750 eur, podľa stupňa odkázanosti. Pri ambulantnej starostlivosti by sa príspevok mal zvýšiť o 8 až 37 eur, čo znamená sumu od 125 do 550 eur mesačne. Pri pobytovej starostlivosti sa zvýšenie pohybuje od 13 do 55 eur, takže mesačný príspevok by mal byť v rozmedzí od 188 do 825 eur.

Zariadenia krízovej intervencie a nocľahárne dostanú príspevok vo výške 0,5-násobku minimálnej mzdy za rok 2024, čo predstavuje 375 eur mesačne, teda 4500 eur ročne na jedno miesto.

Príspevok na poskytovanie sociálnych služieb sa zvyšuje od roku 2025

„Medziročným zvýšením finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou sa zabezpečí udržateľnosť a dostupnosť sociálnych služieb v zariadeniach podmienených odkázanosťou, a to vzhľadom na zvyšujúci sa oprávnený dopyt po sociálnych službách dlhodobej starostlivosti,“ uvádza ministerstvo práce vo svojom návrhu.

Pri poskytovaní finančného príspevku na zariadenia krízovej intervencie sa zohľadňuje medziročný vývoj prevádzkových nákladov, z ktorých najväčšiu časť tvoria mzdy a odvody zamestnancov.

Nariadenie nadobudne účinnosť od 1. januára 2025, čím sa očakáva, že zlepší dostupnosť a kvalitu sociálnych služieb v celej krajine. Tento krok je reakciou na rastúci dopyt po sociálnych službách a potrebu zabezpečiť ich dlhodobú udržateľnosť.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

finančný príspevok

Toto ste už čítali?

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

4. 6. 2024 | Redakcia

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

Pohreb môže na Slovensku vyjsť niekoľko stoviek, ale aj tisíc eur. Tí najmenej majetní Slováci si ho ťažko môžu dovoliť aj s príspevkom, ktorý naň štát poskytuje. To by sa však malo... celý článok

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

Opatrovatelia detí s ťažkým zdravotným postihnutím dostávajú do 18 rokov veku dieťaťa okrem štandardného príspevku na opatrovanie ešte aj príplatok. Ten sa má po novom zdvojnásobiť... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok