Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 6. 2024
Pohreb môže na Slovensku vyjsť niekoľko stoviek, ale aj tisíc eur. Tí najmenej majetní Slováci si ho ťažko môžu dovoliť aj s príspevkom, ktorý naň štát poskytuje. To by sa však malo zmeniť, koaličná strana predkladá návrh na zvýšenie príspevku na poslednú rozlúčku pre tých, ktorí na ňu nemajú peniaze.
Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

Zdroj: Shutterstock

Pohreb je nielen smutná, ale aj nákladná záležitosť. Smiešny, aj keď nechtiac, je zrejme len príspevok, ktorý naň štát poskytuje. To sa však má čoskoro zmeniť.

Štátny príspevok na pohreb, ktorý zostával nezmenený 17 rokov, sa čoskoro môže zvýšiť. Upozorňuje na to RTVS. Tento krok má pomôcť najmä sociálne slabším rodinám a parlament by o ňom mohol rokovať už na júnovej schôdzi. V súčasnosti poskytuje štát príspevok vo výške 79,67 eura, čo však nepokrýva ani základné náklady na pohreb. Od nového roku by mohol tento príspevok vzrásť na 200 eur.

Príspevok, za korý nekúpite ani veniec

Predseda Asociácie pohrebných a kremačných služieb, Ladislav Stríž, pre RTVS vysvetlil, že aktuálna výška príspevku je nedostatočná: „Tento príspevok bol naozaj skutočne malý. Dá sa povedať, že pomaly ani jeden veniec sa za to nedal kúpiť.“ Zvýšenie príspevku podporuje aj Slovenská asociácia pohrebných služieb a krematórií, ktorá dlhodobo upozorňuje na jeho nepostačujúcu výšku. Jej predseda zdôraznil, že zvýšenie pomôže najmä sociálne slabším rodinám, aby sa mohli so zosnulým dôstojne rozlúčiť.

Ladislav Stríž tiež poznamenal, že náklady na pohrebné služby sa zvýšili. „Kríže a všetky tieto veci okolo toho tiež zdraželi. Kedysi to stálo 90 eur, teraz to môže stáť 120 eur. Aj cenové relácie v rámci rakiev, tiež sa zdraželo,“ hovorí.

Pokusy o zvýšenie príspevku na pohreb neboli v minulosti úspešné. Iniciatívu na zvýšenie príspevku na pohreb teraz predkladá skupina poslancov za SNS. Jeden z predkladateľov návrhu, poslanec Rudolf Huliak, uviedol: „Stávalo sa to, že sociálne slabšie rodiny nemali ani len na základné potreby, ani len na tú najlacnejšiu truhlu, a končili tí ľudia pomaly vo vreciach.“ Zdôraznil, že vplyv na štátny rozpočet bude minimálny aj v čase šetrenia.

„Je to nový návrh, počujeme ho verejne prvýkrát. Budeme o ňom určite diskutovať na koaličnej rade,“ okomentoval to minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD): Na porovnanie, v susednom Česku je tzv. pohrebné vo výške 5 000 korún, čo je približne 200 eur. V Poľsku dosahuje príspevok na pohreb takmer 950 eur.

Zvýšenie príspevku na pohreb by mohlo byť dôležitým krokom k zlepšeniu podmienok pre sociálne slabšie rodiny, umožňujúc im dôstojné rozlúčenie so zosnulými bez finančných ťažkostí. Poslanci veria, že tento návrh nájde podporu a prinesie potrebné zmeny.

 

Koľko stojí pohreb?

Dnník Pravda už vlani vypočítal, koľko peňazí stojí pohreb na modelovom príklade pána Karola, ktorý hypoteticky zomrel v nemocnici vo veku 75 rokov. 

Karol pochádzal z Bratislavy, preto sme sa rozhodli vybaviť jeho miesto posledného odpočinku cez mestské pohrebníctvo Marianum. V lete 2023 Marianum zvýšilo svoje ceny, takže kým predtým stál ročný prenájom hrobového miesta 13,53 eura, dnes sa pohybuje od 14 eur do 168 eur. V príklade vybrali jednomiestny hrob za 21 eur na rok.

Jednou z najväčších položiek je rakva, ktorých ceny sa pohybujú od 200 eur do 1 500 eur. Karola pochovajú v rakve z dubového masívu za 400 eur. Karol bol veriaci, preto bude mať cirkevný obrad s hudbou a recitáciou. Celková cena za obrad a recitáciu je 176,40 eura.

Na obrade sa dá ušetriť tým, že sa usporiada mimo dní pracovného pokoja a v pracovnej dobe, v tomto príklade to bolo až 365,40 eur. Najdrahšou položkou bolo zakrytie hrobu a pomník, vybratý bol žulový jednohrob s pomníkom za približne 1 190 eur. Gravírovanie nápisu stálo 120 eur, pričom cena za jedno písmeno bola 3 eurá.

Ilustračné náklady na pohreb dosiahli sumu 2 099,50 eura. Tento príklad však slúži len na orientáciu, pretože každý pohreb je individuálny a závisí od konkrétnych preferencií a podmienok.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

12. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

Vláda schválila výrazné zvýšenie finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2025. Ako sa budú nové príspevky líšiť podľa stupňa... celý článok

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

15. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

Opatrovatelia detí s ťažkým zdravotným postihnutím dostávajú do 18 rokov veku dieťaťa okrem štandardného príspevku na opatrovanie ešte aj príplatok. Ten sa má po novom zdvojnásobiť... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok