Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 5. 2024
Opatrovatelia detí s ťažkým zdravotným postihnutím dostávajú do 18 rokov veku dieťaťa okrem štandardného príspevku na opatrovanie ešte aj príplatok. Ten sa má po novom zdvojnásobiť zo 100 na 200 eur mesačne.
Štát plánuje zdvojnásobiť zvláštny príspevok pre deti s ŤZP

Zdroj: Canva/Martinbowra od autora Getty Images Pro

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR plánuje predstaviť novelu zákona o sociálnych službách, ktorá by znamenala zvýšenie peňažného príplatku pre opatrovateľov detí s ťažkým zdravotným postihnutím o 100 eur, čo by celkový mesačný príspevok zvýšilo na 200 eur.

Podľa predbežnej informácie, ktorú ministerstvo zverejnilo, je cieľom tejto zmeny „kompenzovať vyššiu mieru finančnej záťaže a starostlivosti na strane opatrovateľov detí s ťažkým zdravotným postihnutím.“ Návrh by sa mal dostať do pripomienkového konania v máji alebo v júni.

Zvýši sa aj limit hodín na opatrovanie

Opatrovatelia detí do 18 rokov s ťažkým zdravotným postihnutím dnes môžu dostávať príspevok 569 eur mesačne a zároveň stoeurový príplatok. Práve tento príplatok sa má zdvonásobiť.

V rámci pripravovaného návrhu chce ministerstvo výrazne posilniť aj opatrovateľské služby v domácom prostredí. V súčasnosti je opatrovateľom umožnené venovať sa osobám s ťažkým zdravotným postihnutím maximálne osem hodín mesačne, no novela by tento limit navýšila na 40 hodín. Ministerstvo v predbežnej informácii uvádza, že „aktuálny rozsah nemožno považovať za postačujúci, najmä z hľadiska potreby podpory všetkých možných opatrení, ktoré v záujme humanizácie pomoci a podpory ale aj jej ekonomizácie podporia zotrvanie fyzickej osoby odkázanej na pomoc inej fyzickej osoby pri sebaobsluhe v domácom prostredí.“

Zároveň rezort práce zvažuje posilnenie odľahčovacej služby, ktorá by opatrovateľom umožnila častejšie si odpočinúť a regenerovať. Novela by mala poskytnúť opatrovateľom flexibilnejšie podmienky pre jej využívanie. Podľa materiálu ministerstva „návrhom sa na jednej strane posilnia možnosti využitia odľahčovacej služby v rámci terénnych a ambulantných foriem sociálnych služieb primerane individuálnym potrebám cieľovej skupiny osôb v konkrétnom čase a rozsahu, taktiež sa vytvoria flexibilnejšie podmienky pre jej možné opakované a pravidelnejšie využívanie zo strany opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.“

Pozor na kontroly

Príspevok na opatrovanie nie je samozrejmosťou a stáva sa, že ľudia túto štátnu pomoc zneužívajú. Ako upozorňuje Plus Jeden Deň, Inšpekcia sociálnych služieb bude aj tento rok kontrolovať oprávnenosť opatrovateľských a ďalších príspevkov. Môže sa tak stať, že mnohí o príspevok prídu.

Tento rok sa inšpektori zamerajú najmä na peňažné príspevky určené na kúpu osobného auta pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a tiež na kontrolu rozsahu a kvality pomoci, ktorá je týmto osobám poskytovaná. Zvláštnu pozornosť venujú využívaniu peňažných príspevkov na opatrovanie a osobnú asistenciu.

V roku 2023 takmer 13 000 osôb s ťažkým zdravotným postihnutím dostalo peňažný príspevok na osobnú asistenciu, a viac ako 66 000 opatrovateľov prijalo peňažný príspevok na opatrovanie. Dozor však bude podľa plánu zahŕňať aj reakcie na oznámenia od občanov, ktorí majú podozrenie, že niektoré subjekty v oblasti sociálnych služieb si neplnia svoje povinnosti.

Nárok na peňažný príspevok môže zaniknúť v prípade, ak sa zistí, že príspevok bol poskytnutý neprávom, ak poskytovanie prestalo plniť svoj účel, pri zistení závažných nedostatkov týkajúcich sa kvality a rozsahu poskytovanej pomoci, pri zmene skutočností rozhodujúcich pre trvanie nároku, alebo dňom smrti osoby, ktorej bol príspevok poskytovaný.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

26. 6. 2024 | Redakcia

Príspevok, ktorý poberajú tisíce Slovákov, sa zásadne mení

Zákon o azyle prešiel zásadnou novelizáciou, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini. Nové pravidlá obmedzujú poskytovanie príspevku za ubytovanie odídencov len na 120 dní, s výnimkou... celý článok

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

12. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda odklepla zvýšenie špeciálneho príspevku, dosiahne až 825 eur

Vláda schválila výrazné zvýšenie finančného príspevku na poskytovanie sociálnych služieb, ktoré nadobudne účinnosť od 1. januára 2025. Ako sa budú nové príspevky líšiť podľa stupňa... celý článok

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

4. 6. 2024 | Redakcia

Štát chce po 17 rokoch zvýšiť najsmutnejší príspevok na 200 eur

Pohreb môže na Slovensku vyjsť niekoľko stoviek, ale aj tisíc eur. Tí najmenej majetní Slováci si ho ťažko môžu dovoliť aj s príspevkom, ktorý naň štát poskytuje. To by sa však malo... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok