Skupine Slovákov čoskoro „cinkne“ na účet až 170 eur od štátu

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 8. 10. 2024
Príspevok pre prvákov dosiahne tento rok 110 eur a štát ho vyplatí v októbrovom termíne spolu s prídavkom na dieťa, ktorý je 60 eur. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zabezpečia, že príspevok bude vyplatený automaticky, bez potreby podávať žiadosť.
Skupine Slovákov čoskoro „cinkne“ na účet až 170 eur od štátu

Zdroj: Shutterstock

Mimoriadny príspevok pre prvákov je už na ceste. Rodičom prvákov „cinkne“ na účet v októbri až 170 eur, teda 110 eur zo zvýšeného príspevku a 60 eur ako klasický prídavok na dieťa.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny v októbri poskytnú rodičom prvákov jednorazovo zvýšený prídavok na dieťa. Tento príspevok má za cieľ pomôcť rodinám finančne zvládnuť nástup dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. Prídavok bude rodičom vyplatený automaticky v mesiaci október 2024, takže nie je potrebné podávať žiadnu žiadosť.

Príspevok pre prvákov je 110 eur

Zvýšený prídavok na dieťa bol zavedený v roku 2019 na základe návrhu vtedajšieho poslanca a súčasného ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša. Tento príspevok je určený pre rodičov detí, ktoré v aktuálnom školskom roku prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy. „Vstup do školského života je významným krokom pre celú rodinu. Spája sa nielen s radosťou, ale aj s určitými nákladmi. Zvýšený prídavok na dieťa má pomôcť rodinám zvládnuť výdavky spojené s nákupom školských potrieb,“ vysvetlil minister Tomáš. 

Kalendár

Den wombatov

Den wombatov

22. října

Dnes je Den wombatov

Deň vombatov je špeciálny deň v roku venovaný oslave a spoznávaniu týchto fascinujúcich tvorov. Oslavuje sa 22. októbra a je príležitosťou osláviť vombaty a zvýšiť povedomie o ich živote a význame, ktorý... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Celková výška príspevku dosiahne 170 eur, pričom 60 eur tvorí bežný prídavok na dieťa a 110 eur predstavuje jednorazové zvýšenie pre prvákov. Táto suma bude vyplatená automaticky všetkým rodičom, ktorých deti nastúpili v septembri po prvýkrát do školy. Zvýšený prídavok je jednorazový a viaže sa výhradne na prvý nástup dieťaťa do školy.

Generálny riaditeľ a generálny tajomník Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy pripomenul, že od začiatku vyplácania tohto prídavku bolo podporených takmer 280-tisíc prvákov, pričom celková suma dosiahla viac ako 29 miliónov eur. „Veríme, že táto finančná podpora pomáha rodinám zvládnuť zvýšené náklady spojené so začiatkom školského života ich detí,“ dodal Ormandy.

Jedna skupina rodičov si musí podať žiadosť

Údaje o deťoch, ktoré nastúpili do prvého ročníka, získavajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny z informačného systému Ministerstva školstva. V prípade, že oprávnená osoba poberá prídavok na dieťa v inom členskom štáte Európskej únie, musí si nárok na zvýšený prídavok uplatniť podaním žiadosti. Všetky potrebné informácie, vrátane formulárov, sú dostupné na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Táto forma podpory je určená na uľahčenie prvých krokov do školského prostredia, ktoré bývajú spojené s viacerými finančnými výdavkami. Rodičia môžu tento príspevok využiť na nákup školských potrieb a iných nevyhnutných vecí pre svoje deti.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

26. 8. 2024 | Redakcia

Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok

COVID-19: kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

18. 8. 2021 | Barbora Magočová

COVID-19:  kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

Nakazili ste sa koronavírusom v práci? Čítajte, aké podmienky treba splniť, aby bol uznaný ako choroba z povolania a na aké nároky môžete pomýšľať v nadväznosti na rozsah poškodenia... celý článok