Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Redakcia | rubrika: Článok | 26. 8. 2024
Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku. Zvýšenie maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka sa dotkne otcov, ktorí zarábajú viac ako 2 860 eur mesačne v hrubom. Počas dvojtýždňovej dovolenky, na ktorú majú nárok po narodení dieťaťa, dostanú viac peňazí než v predchádzajúcom roku.
Čerství otcovia sa môžu tešiť na naozaj tučnú dávku od štátu. Po novom sa zvyšuje na stovky eur

Zdroj: Shutterstock

Od budúceho roka môžu pracujúci otcovia na otcovskej dovolenke očakávať vyššiu dávku, čo je výsledkom zvýšenia maximálnej sumy ovplyvnenej priemernou mzdou z minulého roka. Tento nárast sa dotkne otcov, ktorí zarábajú viac ako 2 860 eur mesačne v hrubom. Upozorňuje na to Finsider

Počas dvojtýždňovej dovolenky, na ktorú majú nárok po narodení dieťaťa, dostanú viac peňazí než v predchádzajúcom roku. Živnostníci však musia mať vymeriavací základ na rovnakej úrovni, aby získali zvýšenú dávku, čo znamená, že musia platiť mesačné odvody z tohto základu.

Ako ísť na otcovskú dovolenku

Otcovská dovolenka je v podstate časť materskej dovolenky, ktorú môže otec využiť. Žiadne dodatočné dni od štátu nezískava, čo znamená, že dávka sa počíta rovnako ako na materskej dovolenke. Výška dávky závisí od platu otca alebo od vymeriavacieho základu, z ktorého platí odvody. Otcovská dávka je stanovená na 75 % vymeriavacieho základu. Napríklad, ak otec zarába v priemere 1 751 eur mesačne, za dva týždne dovolenky dostane viac ako 600 eur.

Existuje však maximálna hranica tejto dávky. Aj keď niekto zarába viac, nedostane vyššiu sumu, než je maximálna povolená dávka. Táto maximálna suma sa odvíja od maximálneho denného vymeriavacieho základu, ktorý sa počíta podľa priemernej mzdy dva roky dozadu. Od januára sa maximálny denný vymeriavací základ zvýši zo súčasných 85,7425 eura na 94,0274 eura, čo ovplyvní aj výpočet materskej dávky.

Materská vs. rodičovská dovolenka: V čom sa líšia

Na Slovensku sa často chybne označuje rodičovská dovolenka ako „materská“. Pripomeňme si, ako sa tieto dve situácie líšia.

Materská dovolenka

  • Určená pre: Matku dieťaťa.
  • Trvanie: Štandardne 34 týždňov, v prípade, že matka porodila dve alebo viac detí naraz, je to 37 týždňov. Ak je matka osamelá, dovolenka trvá 37 týždňov.
  • Začiatok: Materská dovolenka začína spravidla 6 až 8 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu.
  • Platenie: Počas materskej dovolenky má matka nárok na materskú dávku, ktorá je vyplácaná Sociálnou poisťovňou. Táto dávka predstavuje 75 % denného vymeriavacieho základu matky.
  • Účel: Hlavným účelom materskej dovolenky je zabezpečiť matke čas na zotavenie sa po pôrode a starostlivosť o novorodenca.

Otcovská dovolenka

  • Určená pre: Otca dieťata
  • Trvanie: Štandardná dĺžka otcovskej dovolenky je 28 týždňov, osamelému mužovi patrí otcovská dovolenka v trvaní 31 týždňov a v súvislosti so starostlivosťou o narodené dve alebo viac detí patrí mužovi otcovská dovolenka v trvaní 37 týždňov. Otcovská dovolenka patrí mužovi odo dňa narodenia dieťaťa.
  • Platenie: Rovnako ako pri materskej dávke, aj tu je maximum stanovené na úroveň 75 % z vymeriavacieho základu alebo hrubej mzdy rodiča

Rodičovská dovolenka

  • Určená pre: Obaja rodičia dieťaťa, t.j. matku aj otca.
  • Trvanie: Po skončení materskej dovolenky môže rodičovská dovolenka trvať až do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa. V prípade zdravotne postihnutého dieťaťa je to až do 6 rokov veku dieťaťa.
  • Začiatok: Rodičovská dovolenka nasleduje po skončení materskej dovolenky.
  • Platenie: Počas rodičovskej dovolenky majú rodičia nárok na rodičovský príspevok, ktorý je vyplácaný Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento príspevok je fixný a nezávisí od príjmu rodiča.
  • Účel: Hlavným účelom rodičovskej dovolenky je umožniť rodičom starostlivosť o dieťa v jeho ranom veku.
Zdroj: Slovensko.sk

Maximálna denná dávka pre otcov sa tak zvýši z 64,31 eura na 70,52 eura. Počas dvojtýždňovej otcovskej dovolenky tak otcovia môžu získať maximálne niečo cez 987 eur. Počas tejto dovolenky zamestnaní otcovia nemôžu pracovať, zatiaľ čo pri živnostníkoch sa príjem nesleduje. Rovnako ako pri materskej dávke, aj tu je maximum stanovené na úroveň 75 % z vymeriavacieho základu alebo hrubej mzdy rodiča. Bez ohľadu na príjem rodiča pred nástupom na materskú, v budúcom roku dostane za 30-dňový mesiac maximálne 2 115,70 eura a pri 31-dňovom mesiaci 2 186,20 eura.

Aby mal otec nárok na túto dávku, musí mať v posledných dvoch rokoch minimálne 270 dní nemocenského poistenia. Otcovia si môžu rozdeliť štandardnú 28-týždňovú materskú dovolenku na dve časti: dva týždne na otcovskú dovolenku a zvyšných 26 týždňov na materskú dovolenku, pričom starostlivosť o dieťa musí prebiehať v rámci tohto obdobia. Zvyšnú časť materskej si môžu vyčerpať do troch rokov veku dieťaťa.

Otcovská dovolenka môže trvať maximálne 14 kalendárnych dní a otcovia o ňu môžu požiadať do šiestich týždňov od narodenia dieťaťa. Ak je dieťa alebo matka s dieťaťom hospitalizovaná, šesťtýždňový termín sa predlžuje o dobu hospitalizácie. Dva týždne plateného voľna získajú otcovia bez ohľadu na to, či je matka na materskej alebo rodičovskej dovolenke.

O nárok na otcovskú dávku si môžu otcovia požiadať cez formulár, ktorý bude od novembra dostupný na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Formulár musia vyplniť, podpísať a poslať príslušnej pobočke poisťovne. Ak ide o zamestnanca, žiadosť musí potvrdiť aj zamestnávateľ. Nárok na túto dovolenku majú aj otcovia pracujúci pre štát, vrátane policajtov, hasičov a záchranárov, ktorí majú nárok na dva týždne dovolenky, a vojaci či príslušníci finančnej správy na desať dní.

Táto dávka bola zavedená pred necelými dvomi rokmi a jej pravidlá upravila novela Zákonníka práce, ktorá zosúladila slovenskú legislatívu s európskou smernicou o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a opatrovateľov z roku 2019.

Otec môže ísť na rodičovskú, Slováci o ňu majú čoraz väčší záujem

Ako sme už informovali, slovenskí muži môžu okrem otcovskej dovolenky nastúpiť aj na rodičovskú dovolenku a majú o ňu čoraz väčší záujem. Záujem mužov o rodičovskú dovolenku na Slovensku vzrástol o 480 % za posledné roky, ukazuje prieskum spoločnosti SCHREIBER group. Táto zmena je spôsobená najmä rastúcim postavením žien v biznise, kde stále častejšie zastávajú vrcholové pozície. Mnohí muži preto preberajú starostlivosť o deti, čo im umožňuje nielen podporiť kariéru partnerky, ale aj venovať sa vlastným projektom alebo odpočinúť si od práce.

Rodičovská dovolenka sa dnes stáva bežným spôsobom, ako si muži upracujú myšlienky, načerpajú novú energiu a prehodnotia svoje kariérne ciele. Vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa pritom posunul o sedem rokov neskôr. Partnerské dohody, kde muž preberá starostlivosť o dieťa, sú stále častejšie, najmä ak partnerka zarába viac alebo má významnú pracovnú pozíciu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok

COVID-19: kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

18. 8. 2021 | Barbora Magočová

COVID-19:  kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

Nakazili ste sa koronavírusom v práci? Čítajte, aké podmienky treba splniť, aby bol uznaný ako choroba z povolania a na aké nároky môžete pomýšľať v nadväznosti na rozsah poškodenia... celý článok

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

11. 8. 2021 | Redakcia

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

Od 1. augusta tohto roka nadobudol účinnosť nový zákon, ktorým sa zvyšuje jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.