Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Redakcia | rubrika: Článok | 1. 7. 2024
Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu od práce, moderný sabbatical, aj ako liek na vyhorenie v práci. Navyše si v tejto úlohe počínajú naozaj dobre.
Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Zdroj: Shutterstock

Záujem mužov o rodičovskú dovolenku za posledné obdobie zaznamenal výrazný nárast. Podľa prieskumu spoločnosti SCHREIBER group sa tento trend na Slovensku zvýšil o neuveriteľných 480 % v porovnaní s minulými rokmi.„Materská a rodičovská dovolenka je v dnešnej dobe prežívaná, chápaná a riešená úplne inak ako pred pár rokmi, hovorí Martin Miklánek, výkonný riaditeľ SCHREIBER group.

Ženy na vrchole kariéry a muž na rodičovskej

Jedným z hlavných dôvodov je zmena spoločenského postavenia žien, ktoré sa čoraz viac presadzujú na vrcholových pozíciách v biznise, zaujímajú kľúčové manažérske a bežné pracovné pozície, ktoré boli kedysi vnímané ako čisto mužské role. „Druhým faktorom je riešenie rodičovskej dovolenky ako spôsobu zmeny na štýl sabbatical, kariérny oddych, alebo ako dôvod na kariérnu zmenu. Súčasné trendy a benefity mnohých firiem tomu nahrávajú a dokonca mužov v ich rodičovskej role veľmi podporujú,“ zdôrazňuje Miklánek.

Materská vs. rodičovská dovolenka: V čom sa líšia

Na Slovensku sa často chybne označuje rodičovská dovolenka ako „materská“. Pripomeňme si, ako sa tieto dve situácie líšia.

Materská dovolenka

  • Určená pre: Matku dieťaťa.
  • Trvanie: Štandardne 34 týždňov, v prípade, že matka porodila dve alebo viac detí naraz, je to 37 týždňov. Ak je matka osamelá, dovolenka trvá 37 týždňov.
  • Začiatok: Materská dovolenka začína spravidla 6 až 8 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu.
  • Platenie: Počas materskej dovolenky má matka nárok na materskú dávku, ktorá je vyplácaná Sociálnou poisťovňou. Táto dávka predstavuje 75 % denného vymeriavacieho základu matky.
  • Účel: Hlavným účelom materskej dovolenky je zabezpečiť matke čas na zotavenie sa po pôrode a starostlivosť o novorodenca.

Rodičovská dovolenka

  • Určená pre: Obaja rodičia dieťaťa, t.j. matku aj otca.
  • Trvanie: Po skončení materskej dovolenky môže rodičovská dovolenka trvať až do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa. V prípade zdravotne postihnutého dieťaťa je to až do 6 rokov veku dieťaťa.
  • Začiatok: Rodičovská dovolenka nasleduje po skončení materskej dovolenky.
  • Platenie: Počas rodičovskej dovolenky majú rodičia nárok na rodičovský príspevok, ktorý je vyplácaný Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento príspevok je fixný a nezávisí od príjmu rodiča.
  • Účel: Hlavným účelom rodičovskej dovolenky je umožniť rodičom starostlivosť o dieťa v jeho ranom veku.

Vyhorenie a zmena prístupu

Moderná Európa sa orientuje na slobodu voľby a smerovania v pracovnej kariére a osobnom rozvoji. Prieskum ukázal, že až 68 % párov považuje kariérny život a pracovné úspechy za väčšiu prioritu v porovnaní s materstvom. Až 77 % jednotlivcov sa nechce kvôli kariérnemu úspechu dlhodobo partnersky viazať. Miklánek dodáva: „Vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa nám v priemere posunul o 7 rokov neskôr.“

Muži často čelia tlaku, aby boli hlavou rodiny, hlavným zdrojom príjmu a vodcom vo firme. Tento tlak vedie k tomu, že sa mnohí z nich vyčerpajú a prežívajú únavu, depresiu alebo pocit vyhorenia. Príchod nových rodičovských povinností môže byť pre nich lákavý dôvod na siahnuť po rodičovskej dovolenke. Mnohí muži počas rodičovstva začínajú podnikať, venujú sa príležitostnej práci alebo rozvíjajú projekty, na ktoré predtým nemali čas.

Rodičovský príspevok sa zvyšuje. Koľko peňazí po novom dostanú čerství rodičia?

Možnosť, že muž odíde na rodičovskú dovolenku, bola donedávna nepredstaviteľná. Dnes sa však páry často racionálne dohodnú. „Ak partnerka zarába viac, alebo má pracovné miesto, o ktoré sa dlho usilovala, vidíme bežne dohody oboch strán,“ dodáva Miklánek.

Muži sa na rodičovskú dovolenku často pripravujú, finančne sa zabezpečia alebo pokračujú vo vedení firmy, len vypustia operatívne povinnosti. Tento čas využívajú na „upratanie si hlavy“, myšlienok a smerovania firmy alebo vlastného života.

Zaujímavé výsledky prieskumu

  • Prieskum SCHREIBER group tiež ukázal, že až 82 % žien bolo pozitívne prekvapených, že ich muži zvládli starostlivosť o dieťa a domácnosť lepšie, ako očakávali.
  • 68 % párov považuje kariérny život za väčšiu prioritu ako materstvo
  • 77 % jednotlivcov sa kvôli kariérnemu úspechu nechce dlhodobo partnersky viazať
  • Vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa posunul o 7 rokov neskôr
  • 82 % žien bolo pozitívne prekvapených schopnosťami svojich mužov v starostlivosti o domácnosť a dieťa

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

27. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

Zvýšenie rodičovského príspevku od januára 2025 je krok, ktorý má zmierniť finančný tlak na rodiny s malými deťmi. Rodičia, ktorí boli na materskej dovolenke, budú dostávať o deväť... celý článok

Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

12. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

Slovenské rodiny sa nevedomosťou pripravujú o naozaj tučný príspevok až do výšky 1120 eur. Oplatí sa však len veľmi špecifickej skupine matiek.

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

29. 3. 2022 | Barbora Magočová

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa je zaujímavým zamestnaneckým benefitom, ktorý môže vylepšiť váš rodinný rozpočet. Aké sú podmienky pre jeho vyplatenie a aký má dopad z daňového... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok