Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 27. 5. 2024
Zvýšenie rodičovského príspevku od januára 2025 je krok, ktorý má zmierniť finančný tlak na rodiny s malými deťmi. Rodičia, ktorí boli na materskej dovolenke, budú dostávať o deväť eur viac mesačne, kým tí, ktorí materskú nepoberali, si polepšia o 6,60 eura.
Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

Zdroj: Pixabay/MabelAmber

Od januára 2025 sa rodičovský príspevok zvýši až o deväť eur, pričom najväčší nárast pocítia rodičia, ktorí boli na materskej dovolenke. Tento krok vyplýva z návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na úpravu životného minima, ktoré bolo zverejnené na portáli právnych predpisov slov-lex.

Zmena prichádza v súvislosti s úpravou sumy životného minima, ktorá vstúpi do platnosti od júla 2024. Životné minimum sa zvýši o viac než päť eur na 273,99 eura mesačne, čo bude mať vplyv na desiatky dávok vrátane rodičovského príspevku. Rodičia, ktorí poberali materskú, budú mesačne dostávať 482,30 eura, čo predstavuje zvýšenie o deväť eur. Rodičia, ktorí materskú nepoberali, si polepšia o 6,60 eura, a ich príspevok dosiahne 351,80 eura mesačne.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny uviedlo, že zvýšenie životného minima ovplyvní aj ďalšie oblasti. Na výšku životného minima sú naviazané napríklad nezdaniteľná časť základu dane, minimálne zdravotné odvody zamestnanca a maximálna odmena, ktorú si môže zarobiť uchádzač o zamestnanie. Tieto zmeny sa prejavia v lepšej finančnej situácii mnohých rodín a jednotlivcov.

Navrhované opatrenie je súčasťou širšieho úsilia vlády o zlepšenie životných podmienok občanov Slovenska. Zvyšovanie rodičovského príspevku je jedným z krokov na podporu rodín s malými deťmi, ktoré často čelia finančným výzvam. Tento príspevok hrá dôležitú úlohu v rodinnom rozpočte, a preto je jeho zvýšenie vítané.

Nárast rodičovského príspevku by mal zmierniť finančný tlak na rodiny, ktoré majú malé deti. Matky a otcovia, ktorí boli na materskej dovolenke, budú môcť využívať tieto prostriedky na pokrytie nákladov spojených s výchovou a starostlivosťou o dieťa. Okrem toho, rodičia, ktorí nepoberali materskú, tiež pocítia pozitívny dopad zvýšenia príspevku.

Celkovo je cieľom týchto zmien zlepšiť finančnú stabilitu rodín a zabezpečiť, aby rodičia mali lepšie podmienky na výchovu svojich detí. Zvýšenie rodičovského príspevku je jedným z konkrétnych opatrení, ktoré by mali prispieť k dosiahnutiu tohto cieľa. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny bude naďalej monitorovať situáciu a hľadať ďalšie spôsoby, ako podporiť rodiny a zlepšiť ich životné podmienky.

Táto úprava rodičovského príspevku je len jedným z viacerých opatrení, ktoré vláda plánuje na zlepšenie sociálnej politiky. V nasledujúcich mesiacoch môžeme očakávať ďalšie návrhy a iniciatívy, ktoré budú zamerané na podporu rodín a zvýšenie životnej úrovne občanov na Slovensku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

1. 7. 2024 | Redakcia

Slovenskí otcovia našli liek na vyhorenie, masovo odchádzajú na rodičovské dovolenky

Otec na rodičovskej dovolenke je na Slovensku čoraz častejším úkazom. Podľa nového prieskumu majú slovenskí muži čoraz väčší záujem ostávať so svojimi deťmi doma. Berú to ako pauzu... celý článok

Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

12. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

Slovenské rodiny sa nevedomosťou pripravujú o naozaj tučný príspevok až do výšky 1120 eur. Oplatí sa však len veľmi špecifickej skupine matiek.

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

29. 3. 2022 | Barbora Magočová

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa je zaujímavým zamestnaneckým benefitom, ktorý môže vylepšiť váš rodinný rozpočet. Aké sú podmienky pre jeho vyplatenie a aký má dopad z daňového... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok