Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 10. 2024
Konsolidačný balíček je zlo. Zhodujú sa na tom voliči koalície aj opozície. Vláde vyčítajú najmä zvýšenie DPH, ale aj zmätočné informovanie o opatreniach, ktoré sa menia za pochodu.
Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

Robert Fico, premiér Slovenskej republiky, ilustračná snímka.

Konsolidačný balíček Slováci neznášajú. Neplatí to len pre voličov opozície, veľa kritikov má konsolidácia aj medzi voličmi vládneho Smeru.

Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý realizovala Agentúra SCIO na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov v dňoch 7. až 11. októbra 2024, až 73 % ľudí negatívne vníma konsolidačný balík presadený vládou. Tento balík zožal značnú kritiku naprieč politickým spektrom, pričom najväčší odpor voči nemu vyjadrili voliči opozičných strán. Napríklad 93 % voličov Progresívneho Slovenska a 92 % voličov KDH sa vyjadrilo proti prijatým opatreniam. Spokojnosť však nepanuje ani v koaličnom voličskom tábore. Až 58 % voličov Hlasu-SD sa stavia voči balíku kriticky.

Ktoré opatrenie konsolidačného balíčka je najviac škodlivé  prieskum SCIO
Agentúra SCIO
osobné financie konsolidačný balík prieskum SCIO
Agentúra SCIO
Vnímanie konsolidačného balíčka prieskum SCIO
Agentúra SCIO
komunikácia vlády konsolidačný balíček prieskum SCIO
Agentúra SCIO

„Tieto postoje sú pochopiteľné, najmä v kontexte, v ktorom negatívny dosah  konsolidačného balíka na osobné financie predpokladá až 76 % opýtaných”, uviedol hlavný analytik Agentúry SCIO Martin Klus. Tento názor je najvýraznejší medzi voličmi strany Demokrati, kde všetci oslovení očakávajú finančné problémy, no podobne vníma situáciu aj 68 % voličov SMERu-SSD, Hlasu-SD a 66 % voličov SNS.

Najväčším kameňom úrazu je zvýšenie DPH

„Naplnil sa náš predpoklad, že za najväčší problém budú opýtaní vnímať zvýšenie DPH z 20 % na 23 %, a to až 64,8 %. Aj v tomto prípade sú zrejmé obavy naprieč politickým spektrom a podiel opozičných a količných voličov je dokonca ešte vyrovnanejší, ako v predchádzajúcich príkladoch. Najlepšie to vidieť na voličoch Progresívneho Slovenska s 59 % a SMERu-SSD, kde je obava z rastu DPH až na úrovni 67 %”, doplnil Klus.

Ďalším problémom, ktorý vyplýva z prieskumu, je nejasná a nedostatočná komunikácia vlády o prijímaných opatreniach. Až 66 % respondentov označilo vládnu komunikáciu za zmätočnú alebo nejasnú. V tejto oblasti sú najkritickejší voliči hnutia Slovensko, kde 91 % z nich nie je spokojná s tým, ako vláda informuje o krokoch týkajúcich sa balíka. Z vládnej koalície sú však v tejto otázke najmenej kritickí voliči Hlasu-SD, z ktorých len 28 % má výhrady k spôsobu komunikácie vlády.

„Na rozdiel od DPH, v tomto prípade kritická časť respondentov zo strany vládnej koalície slabne. Podielovo najkritickejší sú ku komunikácii voliči hnutia Slovensko na úrovni až 91 %, pričom z vládnej koalície sa ako najmenej kritickí javia voliči Hlasu-SD s len 28 %“, uzavrel Klus.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Zrušenie štátneho sviatku a vyššie odvody: Čo si vláda pre nás pripravila od januára?

13. 12. 2023 | Daniel Výcha

Zrušenie štátneho sviatku a vyššie odvody: Čo si vláda pre nás pripravila od januára?

Štvrtá vláda Roberta Fica predstavila na začiatku decembra osemnásť nových opatrení, ktoré by mali štátu priniesť takmer dve miliardy eur. Medzi ne patrí napríklad zrušenie jedného... celý článok

Budúci rok bude pre podnikateľov lepší: Čo pripravuje vláda?

7. 12. 2023 | Daniel Výcha

Budúci rok bude pre podnikateľov lepší: Čo pripravuje vláda?

Rok 2024 prinesie podnikateľom aj zamestnancom určité novinky a výhody. Medzi ne patrí najmä nárast nezdaniteľnej časti základu dane, ktorá sa zo súčasných 4 922,82 eur ročne zvýši... celý článok

Limit na platby v hotovosti v roku 2023. Čo ostáva a čo sa mení?

31. 7. 2023 | Barbora Magočová | 1 komentár

Limit na platby v hotovosti v roku 2023. Čo ostáva a čo sa mení?

1. júla 2023 sa na Slovensku zmenili pravidlá pre obmedzenie hotovostných platieb. Kedy sa na vás po novom vzťahuje povinnosť bezhotovostnej úhrady? Dá sa zákazu platieb v hotovosti... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok