Dokedy musí poisťovňa poškodenému vyplatiť poistné plnenie z PZP?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 25. 9. 2024
Ako dlho trvá poisťovni, kým vyplatí poistné plnenie po dopravnej nehode? Ako spotrebiteľ máte po istom čase nárok na úroky z omeškania. Aké ďalšie nástroje môžete využiť, ak sa poisťovňa „nemá k činu“ a na svoje peniaze čakáte pridlho?
Dokedy musí poisťovňa poškodenému vyplatiť poistné plnenie z PZP?

Zdroj: Shutterstock

Nie každý má k dispozícii dostatok finančných prostriedkov vyčlenených pre neočakávané udalosti. Dopravná nehoda preto môže pre mnohých poškodených znamenať značný škrt cez rozpočet. Škody má síce kompenzovať poisťovňa; poistné plnenie sa ale nevypláca hneď. Kedy ho musí poškodený dostať?

Oznámenie o posúdení škodovej udalosti musíte dostať v stanovenej lehote 

Ak vám v dôsledku vami nezavinenej dopravnej kolízie vznikne škoda, môžete sa s nárokom na jej náhradu obrátiť priamo na poisťovňu vinníka. Poisťovňa pochopiteľne nevyplatí poistné plnenie ihneď po doručení vašej žiadosti. Zákon jej poskytuje určitú lehotu, v ktorej môže dôkladne prešetriť všetky okolnosti potrebné pre overenie rozsahu vašej kompenzácie. 

Samotné prešetrovanie škodovej udalosti by malo začať najneskôr v lehote „bez zbytočného odkladu“ (t. j. v zmysle judikatúry maximálne v lehote niekoľkých pracovných dní). Oneskorený začiatok prešetrovania ale v zásade nie je podstatný; kľúčové je, aby poisťovňa prešetrovanie včas ukončila. 

Ako poškodený máte právo na to, aby bola do troch mesiacov odo dňa oznámenia o škodovej udalosti vaša žiadosť o poskytnutie plnenia vyriešená jedným z nasledujúcich spôsobov:

1. Oznámením o výške poistného plnenia 

Ak má poisťovňa dostatok informácií na to, aby v lehote troch mesiacov odo dňa oznámenia o škodovej udalosti dokázala overiť rozsah škôd a posúdiť ďalšie okolnosti dôležité pre vyplatenie poistného plnenia, musí vás zároveň v uvedenej lehote informovať o výške sumy, ktorú vám poskytne ako kompenzáciu.

2. Písomným vysvetlením dôvodov odmietnutia plnenia alebo jeho zníženia

Poisťovňa vám nemusí kompenzovať škodu v sume, ktorú od nej očakávate. V uvedenom prípade vám ale musí do troch mesiacov písomne ozrejmiť, prečo vám plnenie neposkytne alebo ho kráti a prípadne tiež z akých dôvodov nedošlo v uvedenej lehote k preukázaniu rozsahu jej povinnosti vyplatiť poistné plnenie či jeho výšky. Písomné zdôvodnenie poisťovne sa považuje za doručené dňom, v ktorom ho od nej ako poškodený buď prevezmete alebo odmietnete prevziať, prípadne dňom, keď ho pošta poisťovni vráti ako nedoručené.

Ak poisťovňa nestihne vašu záležitosť vybaviť do troch mesiacov ani jedným z vyššie uvedených spôsobov, môžete od nej ako poškodený žiadať úroky z omeškania. Ich výška sa určuje navýšením základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) platnej k 1. dňu omeškania o 5 percentuálnych bodov. Za základnú úrokovú sadzbu ECB sa považuje sadzba pre hlavné refinančné operácie.

Tabuľka: Vývoj sadzby úrokov z omeškania v spotrebiteľských vzťahoch za posledné 3 roky

Začiatok platnosti sadzbyZákladná úroková sadzba ECBSadzba úrokov z omeškania v spotrebiteľských vzťahoch
18. 9. 20243,65 %8,65 %
12. 6. 20244,25 %9,25 %
20. 9. 20234,50 %9,50 %
2. 8. 20234,25 %9,25 %
21. 6. 20234,00 %9,00 %
10. 5. 20233,75 %8,75 %
22. 3. 20233,50 %8,50 %
8. 2. 20233,00 %8,00 %
21. 12. 20222,50 %7,50 %
2. 11. 20222,00 %7,00 %
14. 9. 20221,25 %6,25 %
27. 7. 20220,50 %5,50 %
18. 9. 20190,00 %5,00 %

Pri nečinnosti poisťovne sa môžete obrátiť na Slovenskú kanceláriu poisťovateľov

Ak ste poškodený s trvalým pobytom alebo sídlom na území SR a poisťovňa (alebo jej likvidačný zástupca zodpovedný za náhradu škody) vám do troch mesiacov odo dňa oznámenia o škodovej udalosti vôbec neposkytne písomné vysvetlenie k nároku na náhradu škody či inej ujmy spôsobenej kolíziou, môžete žiadať tzv. náhradné poistné plnenie. Vypláca sa z poistného garančného fondu. Nárok na náhradné poistné plnenie si nemôžete uplatniť, ak ste už voči poisťovni podali žalobu na príslušnom súde.

Náhradné poistné plnenie sa neposkytuje za náklady zdravotnej starostlivosti, nemocenské dávky, dávky nemocenského zabezpečenia, úrazové dávky, dávky úrazového zabezpečenia, dôchodkové dávky, dávky výsluhového zabezpečenia a dôchodky starobného dôchodkového sporenia.

O vyplatenie náhradného poistného plnenia treba požiadať Slovenskú kanceláriu poisťovateľov. Táto vám buď do dvoch mesiacov vyhovie, alebo vám musí písomne vysvetliť dôvody, pre ktoré plnenie neposkytne alebo pre ktoré ho znižuje.

Po lehote na prešetrenie má poisťovňa ešte lehotu na vyplatenie

Prešetrenie škodovej udalosti je len prvou fázou vedúcou ku kompenzácii vzniknutej škody. Po skončení prešetrovania začne poisťovni plynúť samostatná lehota na poskytnutie poistného plnenia v trvaní 15 dní.

Ak by vám poisťovňa do 15 dní po skončení prešetrovania škodu nevykompenzovala, môžete od nej opäť žiadať aj úroky z omeškania. Nárok na úroky súvisiace s nevyplatením (príp. oneskoreným vyplatením) poistného plnenia treba odlišovať od nároku na úrok z omeškania, ktorým sa sankcionuje oneskorené oznámenie výsledkov prešetrovania škodovej udalosti (bližšie napr. rozhodnutie Ústavného súdu SR, sp.zn. II. ÚS 263/2022).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

12. 8. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči... celý článok

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

1. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Od 1. augusta budú mať majitelia určitého typu elektrickej kolobežky povinnosť mať túto kolobežku poistenú. Ktoré poisťovne toto PZP ponúkajú a aké sú ceny? Prinášame veľký prehľad. celý článok

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok