Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 12. 8. 2024
Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči ich klientom. Na čo si treba dať pozor, aby od vás poisťovňa spätne nevymáhala čiastku, ktorú musela kvôli dopravnej nehode hradiť poškodenému?
Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zdroj: Shutterstock

Povinné zmluvné poistenie za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla (PZP) slúži na to, aby vinníci dopravných kolízii nemuseli hradiť spôsobené škody v plnej výške z vlastného vrecka. Ich rozsah totiž môže hravo presiahnuť peňažnú rezervu, ktorú si bežný človek šetrí pre „strýčka príhodu“. Bez PZP by tak mnohí vodiči čelili vysokým dlhom a poškodení by nemali šancu na riadnu kompenzáciu v rozumnej dobe.

Existujú však prípady, v ktorých poisťovňa môže žiadať náhradu poistného plnenia vyplateného poškodeným od poistených (a to napriek tomu, že jej riadne platia poistné). Tento finančný postih môže byť často až likvidačný. PZP totiž zďaleka nepokrýva len opravy poškodených vozidiel; vzťahuje sa tiež na rôzne nároky zo škody na zdraví či na nemajetkovú ujmu. Od 1. 8. 2024 sa podmienky vznesenia regresného nároku poisťovní čiastočne menia.

Týchto 11 pochybení zaťaží po nehode vašu peňaženku

Poisťovňa od vás môže po novom žiadať náhradu poistného plnenia vyplateného poškodenému alebo jeho časti, ak sa preukáže splnenie aspoň jednej z nasledujúcich podmienok:

1. Úmyselné spôsobenie škody či inej ujmy

Ak kolíziu spôsobíte úmyselne, môže od vás poisťovňa žiadať náhradu celého vyplateného plnenia (a to bez ohľadu na to, či ste mali dobrý dôvod na to, aby vám „rupli nervy“).

2. Vedenie vozidla bez vedomia jeho prevádzkovateľa alebo proti jeho vôli

Pri spôsobení škody počas šoférovania vozidla bez vedomia prevádzkovateľa alebo napriek jeho výslovnému zákazu má poisťovňa nárok na náhradu vyplateného poistného plnenia v celej výške.

3. Šoférovanie pod vplyvom návykovej látky alebo odmietnutie skúšky na jej prítomnosť 

Okrem alkoholu či drog dajte pozor aj na lieky, ktoré ovplyvňujú schopnosť šoférovať. Aj pri tomto pochybení môžete očakávať, že si poisťovňa uplatní kompenzáciu až do výšky 100 % poistného plnenia.

4. Vedenie vozidla bez predpísaného vodičského oprávnenia či počas zákazu šoférovania

Možno si myslíte, že sa jazdy bez vodičského preukazu nikdy nedopustíte; skontrolovali ste si však jeho platnosť? Poisťovni sa opäť kompenzuje celé ňou vyplatené plnenie.

5. Spôsobenie škody vozidlom neschváleným na prevádzku v cestnej premávke

Podmienka schválenia na prevádzku v cestnej premávke sa samozrejme týka len prípadov, v ktorých vozidlo takejto povinnosti podlieha. Znovu platí, že poistné plnenie sa nahrádza v plnej výške.

6. Spôsobenie škody technicky nespôsobilým vozidlom

Náhrada až do 100 % výšky vyplateného plnenia poisťovni patrí len vtedy, ak ste o technickej nespôsobilosti vozidla na prevádzku v cestnej premávke vedeli a jeho stav bol v príčinnej súvislosti so spôsobenými ujmami.

7. Vedomé zverenie šoférovania nespôsobilej osobe

Plnenie uhradené poškodenému od vás poisťovňa môže žiadať v celej sume napríklad aj vtedy, ak ste potomka pripravujúceho sa na skúšky v autoškole učili šoférovať na odľahlej ceste alebo ak ste za volant pustili opitého kamaráta.

8. Porušenie informačných povinností voči poisťovni, ktoré sťaží alebo znemožní riadne prešetrovanie potrebné na zistenie rozsahu poistného plnenia 

Konkrétne povinnosti, ktorých nesplnenie môže poisťovni založiť právo na náhradu poistného plnenia, nájdete v § 10 ods. 1 až 4 zákona č. 381/2001 Z.z.; najzásadnejšie je, aby ste poisťovni dali vedieť, že ku kolízii došlo. Vznik škodovej udalosti na území SR jej treba hlásiť do 15 dní po jej vzniku. Ak k nej došlo v zahraničí, treba poisťovňu informovať najneskôr do 30 dní. Následne by ste mali postupovať podľa pokynov poisťovne a v dohodnutej lehote predložiť doklady, ktoré si od vás vyžiada. Nezabudnite tiež poisťovni oznámiť zmeny vo vašich identifikačných údajoch či v EČV vozidla.

Poisťovňa má pri porušení uvedených povinností nárok na náhradu plnenia, ak informačné povinnosti porušíte bez dôvodov hodných osobitného zreteľa (typicky zdravotných). Náhrada však v tomto prípade nesmie presiahnuť 50 % súčtu plnení, ktoré kvôli udalosti vyplatila. Ak vaše omeškanie s plnením povinností trvalo kratšie ako 15 dní, môže si poisťovňa uplatniť regres len do 30 % úhrnu vyplatených poistných plnení.

9. Neohlásenie dopravnej nehody či nevyplnenie/nepodpísanie tlačiva určeného na zabezpečenie náhrady vzniknutej škody 

Dopravné nehody (na rozdiel od tzv. škodových udalostí) treba hlásiť polícii. Kolízia je dopravnou nehodou napríklad vtedy, keď:

- pri nej zomrie alebo sa zraní osoba,

- sa znefunkční cesta alebo všeobecne prospešné zariadenie,

- pri nej uniknú nebezpečné veci,

- je vodič pod vplyvom alkoholu alebo sa odmietne podrobiť vyšetreniu na zistenie požitia návykovej látky.

Za dopravnú nehodu sa pokladá aj škodová udalosť, pri ktorej sa jej účastníci nedohodli na zavinení.

Okrem nahlásenia nehody polícii nezabudnite vyplniť a podpísať tlačivo určené na vypísanie údajov o dopravnej nehode/škodovej udalosti.

Ak uvedené povinnosti nesplníte bez dôvodov hodných osobitného zreteľa a sťažíte tým prešetrovanie poistnej udalosti, môže poisťovňa uplatniť regres až do 50 % úhrnu vyplatených plnení.

10. Nezotrvanie na mieste nehody do príchodu policajta alebo vykonanie krokov na ujmu vyšetrovania nehody 

Na mieste nehody musíte zostať alebo sa naň bezodkladne vrátiť po poskytnutí či privolaní pomoci alebo ohlásení nehody. Musíte sa tiež zdržať konania, ktoré by skomplikovalo vyšetrenie nehody, napr. premiestnenia áut. Ak uvedené porušíte, nemala by výška postihu presiahnuť 50 % súčtu plnení vyplatených poisťovňou. Limit ale platí len pokiaľ sa preukážu dôvody hodné osobitného zreteľa, pre ktoré ste opustili miesto dopravnej nehody alebo sťažili jej vyšetrovanie – inak platíte celú škodu.

11. Požitie alkoholu či inej návykovej látky po nehode

Po nehode si nesmiete „hrknúť“ (ani na upokojenie nervov) v čase, kedy by to bolo na ujmu zistenia, či ste návykovú látku požili už pred jazdou. Ak to urobíte, poisťovňa si smie uplatniť náhradu plnenia vo výške 100 %.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

1. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Od 1. augusta budú mať majitelia určitého typu elektrickej kolobežky povinnosť mať túto kolobežku poistenú. Ktoré poisťovne toto PZP ponúkajú a aké sú ceny? Prinášame veľký prehľad. celý článok

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok