Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 1. 8. 2024
Od 1. augusta budú mať majitelia určitého typu elektrickej kolobežky povinnosť mať túto kolobežku poistenú. Ktoré poisťovne toto PZP ponúkajú a aké sú ceny? Prinášame veľký prehľad.
Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Zdroj: Shutterstock

Povinné zmluvné poistenie (PZP) pre kolobežky platí na Slovensku od 1. augusta 2024. Až do tohto dátumu ho však neponúkala žiadna poisťovňa. My vám prinášame prehľad tých, ktoré tento typ poistenia ponúkajú alebo sa chystajú zaradiť ho do ponuky. Zároveň máme tip pre ľudí, ktorí si chcú poistiť škody v prípade nehody kolobežky, ktorá nespadá do tohto zákona.

Ktoré kolobežky a vozítka treba poistiť

Toto opatrenie nadobúda účinnosť od 1. augusta 2024 a vyplýva z novely zákona o povinnom zmluvnom poistení. Poistenie sa bude týkať všetkých e-vozidiel, ktoré dosahujú rýchlosť viac ako 25 km/h alebo ich rýchlosť presahuje 14 km/h a hmotnosť majú nad 25 kg. Čiže ak vaša kolobežka tieto parametre nespĺňa, PZP nepotrebujete. Pozor, PZP bude povinné aj pre mnohé elektrické bicykle.

Povinné poistenie sa teda bude vzťahovať na e-kolobežky, segwaye, hoverboardy, troj/štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, vozíky, záhradné traktory a ďalšie malé elektrické vozidlá bez evidenčných čísel (EČV), ktoré spĺňajú uvedené konštrukčné a rýchlostné parametre. Povinné poistenie zodpovednosti sa na Slovensku nebude týkať bicyklov, kolobežiek, trojkoliek či štvorkoliek poháňaných výlučne ľudskou silou, ani e-vozidiel pohybujúcich sa výhradne po súkromnom pozemku (golfové vozíky). Oslobodené sú tiež invalidné vozíky osôb s telesným postihnutím.

Kolobežkári spôsobujú drsné nehody

Povinné poistenie bude pokrývať škody, ktoré spôsobia majitelia elektrických kolobežiek svojou prevádzkou iným osobám. Podľa štatistík UNIQA patria medzi najčastejšie škody nárazy e-kolobežiek do motorových vozidiel stojacich na ulici, ale nie sú výnimkou ani kolízie s chodcami, ktoré však zatiaľ tvoria menšinu udalostí. Kolízia s kolobežkou môže pre chodca predstavovať silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k šiestim baleniam cementu. Pre staršie osoby môže takáto kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami.

„Ľudia by mali podľa platných pravidiel jazdiť na elektrických kolobežkách na chodníku iba rýchlosťou chôdze a na ceste musia dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie elektrických kolobežiek sa tak posudzujú ako dopravné nehody a v prípade porušenia pravidiel môžu ich používatelia dostať blokovú pokutu,“ upozorňuje Michal Nestarec z UNIQA. 

 

Ako poistiť kolobežku, ktorá nepotrebuje PZP

Pre majiteľov e-kolobežiek, ktoré nie sú povinné mať uzatvorené PZP, a tých je väčšina, postačí mať uzatvorené poistenie domácnosti. Toto poistenie zodpovednosti príslušníkov domácnosti pokrýva aj škody na zdraví či majetku spôsobené jazdou na e-kolobežke. V takom prípade škodu uhradí poisťovňa.

Poisťovne ponúkajúce PZP na kolobežky

PZP pre kolobežky, segway či bicykle môžete uzatvoriť v poisťovniach Allianz, Uniqa a Generali. Do ponuky ho čoskoro zaradí aj ČSOB poisťovňa a nováčik na trhu, poisťovňa Pillow. Práve tá ponúkla ako prvá PZP pre kolobežky u našich susedov.

Allianz

Poisťovňa Allianz v tlačovej správe informovala, že ponúka od 1. augusta 2024 PZP na kolobežky a podobné vozítka. Osoba, ktorá chce poistiť svoje e-vozidlo, musí byť staršia ako 18 rokov. Poistenie sa bude vzťahovať na samotné vozidlo a jeho výška bude závisieť od veku poistenca, jeho bydliska a počtu poistných udalostí v predchádzajúcom období. Podľa viceprezidenta rezortu produktov a upisovania rizík Allianz Jozefa Pašku sa cena poistenia bude pohybovať v desiatkach eur. Presnú cenu sa dozvie klient osobne.

Uniqa

Poistenie malých elektrických vozidiel rýchlejších ako 25km/hod alebo ťažších ako 25kg a zároveň rýchlejších ako 14km/hod bude UNIQA ponúkať od 1. augusta tohto roka. UNIQA bude ponúkať toto poistenie s krytím na zákonný limit bez pripoistení.

„Takúto zákonnú úpravu na efektívne vymáhanie preplatenia škôd vítame, pretože najmä s masívnym využívaním elektrických kolobežiek výrazne rastie počet kolízií a dopravných nehôd, pribúdajú dokonca nehody so smrteľnými následkami,“ hovorí Michal Nestarec z oddelenia poistenia motorových vozidiel UNIQA.

Poistenie bude viazané na osobu a konkrétne vozidlo, čo znamená, že ak niekto vlastní e-kolobežku aj e-bicykel, musí mať uzatvorené poistenie pre oba stroje. Na uzatvorenie poistenia sú potrebné výrobné technické údaje vozidla, ako výrobné číslo vozidla alebo motora, jeho výkon v kW a lokalita. Výška poistného bude zatiaľ jednotná a predstavuje približne 26 eur. UNIQA však plánuje do budúcnosti zaviesť samostatné tarifné skupiny.

„Pre daný druh vozidla sme zatiaľ nastavili jednu kategóriu základnej sadzby, ktorá predstavuje cca 26 eur. Vzhľadom na rozdelenie malých e-vozidiel na jednotlivé kategórie zvažujeme do budúcnosti samostatné tarifné skupiny,“ informuje Michal Nestarec z UNIQA.

Generali

Novinku už ponúka aj veľký hráč na trhu, Generali. Ani tu nepoznáme presnú cenu.

V poisťovni Generali sa, samozrejme, pripravujeme na novelu zákona o PZP. Elektrokolobežky a rôzne obdobné vozidlá budú v súlade so zákonom od 1. augusta 2024 zaradené do nášho produktového portfólia ako drobné vozidlá s elektrickým pohonom. Poistenie si bude môcť klient dojednať rovnakým spôsobom, ako napríklad poistenie áut, a teda na pobočkách Generali, prostredníctvom nášho kontaktného centra alebo prostredníctvom našich obchodných a zmluvných partnerov,“ prezradila Catherine Černochová, špecialistka externej komunikácie Generali poisťovne pre portál Openiazoch.sk.

Poisťovne, ktoré pripravujú PZP kolobežiek

Trojica poisťovní sa čoskoro rozrastie. ČSOB poisťovňa avizuje, že tento typ PZP čoskoro zaradí do ponuky. 

„ČSOB poisťovňa plánuje poskytovať PZP pre elektrické kolobežky, avšak nie hneď od 1. augusta 2024. Aktuálne daný produkt pripravujeme, vrátane cien, poistných podmienok a pod. Spustenie predaja produktu PZP pre elektrické kolobežky očakávame približne v závere tohto roka,“ povedal Juraj Štefanovič, PR špecialista ČSOB, ktorého cituje portál Openiazoch.sk.

Slováci si tiež čoskoro budú môcť kúpiť PZP pre kolobežky u priekopníka tohto poistenia. „Pillow poisťovňa pripravuje poistenie menších (najmä) elektrických vozidiel, ktoré budú mať po novom povinnosť PZP. Zároveň poisťovne musia pri tvorbe a zmenách produktov postupovať podľa pravidiel požadovaných štátom. Ide o súbor požiadaviek známych pod skratkou POG, Product Oversight and Governance. Ďalším faktom je, že súčasťou poistenia je napríklad aj asistencia, a preto musíme dohodnúť podmienky aj s naším partnerom zabezpečujúcim asistenčné služby na Slovensku. Splnenie všetkých požiadaviek si vyžaduje určitý čas a nie je možné produkt zmeniť zo dňa na deň. Maximálne sme všetko urýchlili a budeme schopní produkt ponúknuť najneskôr do konca septembra,“ uviedol pre Peniaze.sk Martin Podávka, spoluzakladateľ Pillow a produktový expert.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

12. 8. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči... celý článok

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok