Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 3. 7. 2024
Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia, aké pokuty uložiť. Keď už sa pokuta uloží, vinníci ju často nezaplatia. Najnovšie zistenia Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) odhaľujú alarmujúce nedostatky v systéme kontroly a sankcií.
Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Zdroj: Archív Canva

Povinné zmluvné poistenie je, zdá sa, na Slovensku len dobrovoľné. Po našich cestách jazdia tisíce áut, ktoré poistku nemajú a len málokedy sa stane, že na to úrady prídu. Keď už sa na to príde, úrady sú zavalené agendou a často ani nevedia, akú pokutu uložiť. No a keď sa dostanú aj cez tento krok, vinník pokutu jednoducho nezaplatí. 

Slováci veselo jazdia nepoistení a nič sa nedeje

Dokazujú to najnovšie zistenia, o ktorých informuje Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ). Ročne okresné úrady na Slovensku prijmú približne 300-tisíc oznámení o neuzatvorení povinného zmluvného poistenia (PZP). Napriek tomu je za toto porušenie pokutovaná len malá časť majiteľov vozidiel. Podľa kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR je príčinou tejto situácie zle nastavený kontrolný a sankčný systém, ktorý krajinu technicky drží v minulom storočí.

„Zistenia kontrolórov sú také alarmujúce, že odporučiť môžeme jedine to, aby rezort financií v spolupráci s ministerstvom vnútra pripravili úplne nové pravidlá pre efektívny a účinný sankčný systém voči tým majiteľom, ktorí z rôznych, aj špekulatívnych dôvodov nepristúpia k poisteniu auta a ohrozujú nielen majetok, ale aj zdravie ostatných účastníkov cestnej premávky,“ uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Tam to ale nekončí. Finsider si všíma, že príslušné orgány veľakrát ani netušia, ako previnilcov pokutovať. Výška pokuty je síce zákonom definovaná, no okresné úrady ju udeľujú podľa vlastného uváženia. Niektoré úrady si vytvorili sadzobníky pokút, iné nie. Na potrestanie všetkých nepoistených vodičov nemajú úrady kapacity, preto pokutu dostáva len zlomok z nich a aj tie často nezaplatia.

NKÚ

Takmer 2 milióny prípadov neuzatvoreného PZP

Slovenská kancelária poisťovateľov v rokoch 2018 až 2023 oznámila okresným úradom viac ako 1,8 milióna prípadov neuzatvorenia povinného poistenia. Napriek tomu uložili úrady len 32 640 pokút, čo predstavuje sumu viac ako 3,8 milióna eur. Z tejto sumy bolo vymožených len necelých 44 %. Tento stav spôsobuje, že štát prichádza ročne o milióny eur, ktoré by mohli byť použité napríklad na zvyšovanie bezpečnosti na cestách a zníženie dopravných nehôd s tragickými následkami. Zodpovední motoristi pritom svojím poistením kryjú škody spôsobené neplatičmi a zároveň prispievajú do osobitného účtu ministerstva vnútra.

„Systém povinného zmluvného poistenia vozidiel zastal v čase a je taký absurdný, že môže demotivovať zodpovedných, a teda platiacich ľudí. Ukážkou absurdnosti je skutočnosť, že Slovenská kancelária poisťovateľov spravidla raz do roka odovzdáva na CD nosičoch príslušným úradom excelovské zoznamy nepoistených vozidiel. Štát totiž nezabezpečil plošný informačný online systém. Nehovoriac o tom, že okresné úrady sú personálne poddimenzované a chýba im technické vybavenie na to, aby sa všetkými oznámeniami zaoberali v reálnom čase. Správne konania sú spúšťané niekedy až po roku či dvoch. Pre zle nastavený systém je preto dnes odhadom bez PZP až približne 9 % evidovaných vozidiel,“ priblížil závery auditu šéf kontrolórov. 

Úrady si zákon vyložili veľmi voľne

NKÚ identifikovalo aj netransparentné procesy v systéme. Úradníci majú totiž často na rozhodnutie o sankcii veľkú voľnosť. Napríklad na banskobystrickom úrade boli v roku 2018 riešené najmä prípady osôb, ktorých priezviská sa začínali na písmená A-B. Následne v roku 2019 na písmená B-Č a v rokoch 2020 a 2021 na písmeno D. V Prešove zase úradníci neukladali pokuty, ak vozidlo vlastnila právnická osoba. Niektoré úrady dokonca ani neviedli záznamy o riešených prípadoch.

Na Slovensku je 72 okresných úradov, ale agendu pokút za nezaplatenie PZP vybavuje len 49 z nich. V rokoch 2020 až 2023 nevybavoval agendu PZP v okrese Sabinov žiadny úrad, čo znamená, že žiaden neplatič nedostal pokutu. Problematike sa v rámci štátu venovalo 50 až 55 zamestnancov, čo znamená, že zväčša išlo o jedného zamestnanca na úrad. 

 „Počet zamestnancov nezodpovedal počtu oznámení. Ukážkou zlyhania je bratislavský úrad, kde pre agendu PZP mali vyčleneného jedného úradníka a ten mal v období šiestich rokov vybaviť viac ako 300-tisíc spisov. Zamestnanec v Novom Meste nad Váhom mal pre porovnanie spracovať 42-tisíc oznámení,“ dokresľuje vecné zistenia šéf NKÚ.

Systém je komplikovaný aj kompetenčným chaosom medzi rezortom financií a okresnými úradmi, ktoré spadajú pod ministerstvo vnútra. Riešením podľa NKÚ je zmena legislatívy a digitalizácia celej PZP agendy.

Od augusta 2024 sa mení zákon o PZP

Už od 1. augusta 2024 má začať platiť nový zákon o povinnom zmluvnom poistení vozidiel (PZP). Novela počíta s navýšením poistných krytí a zvýšení pokút pre majiteľov vozidiel, ktorí PZP nemajú. Slovensko takto implementuje predpis EÚ, postupne ho musia prijať všetky členské krajiny.

Všetko o nových pravidlách pre PZP >>>

Pôvodná suma poistného krytia 5 240 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. a) a náklady podľa § 4 ods. 3 bez ohľadu na počet zranených alebo usmrtených bude po novom 6 450 000 eur. Výška poistného krytia 1 050 000 eur za škodu podľa § 4 ods. 2 písm. b) až d) bez ohľadu na počet poškodených sa novelou zvýši na 1 300 000 eur.Veľkou novinkou je však úprava systému pokút. Majitelia štvorkolesových tátošov a ďalších vozidiel uvedených v zákone, ktorí PZP neuzatvorili, sú dnes postihovaní pokutami v rozpätí od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Po novom sa pokuty zvýšia, pričom minimálna výška pokuty by mala byť 50 eur a maximálna bude 5 000 eur.PZP sa tak po novom bude vzťahovať na elektrické kolobežky, elektrické jednokolky, či napríklad golfové vozíky. Invalidné vozíky s vlastným pohonom sú z tejto povinnosti podľa novely vyňaté.

Sadzby pokút sa zvýšia až na 5 000 eur

Okresné úrady môžu ukladať pokuty od 16,60 eur do 3 319,39 eur, ale pre chýbajúci „sadzobník“ určovali výšku pokuty rôzne. Priemerná pokuta v Košiciach bola 32,76 eur, v Prešove 221,04 eur. Väčšina úradov určovala výšku pokuty na základe výpočtu výšky PZP v kalkulačkách komerčných poisťovní.

Od augusta 2024 sa výška pokuty mení v dôsledku účinnosti nového zákona o PZP. Po novom sa pokuty zvýšia, pričom minimálna výška pokuty by mala byť 50 eur a maximálna bude 5 000 eur. Okrem toho pribudne povinnosť poisťovať aj elektrické kolobežky.

Ak by všetky úrady konali vo všetkých prípadoch, mohli by byť príjmy štátneho rozpočtu za šesť rokov vyššie o viac ako sto miliónov eur. Pre porovnanie, v Poľsku je minimálna pokuta za nepoistenie auta 65 eur, vo Veľkej Británii hrozí aj odobratie vozidla či zákaz šoférovania a v Belgicku môže byť majiteľ za jazdu bez PZP odsúdený až na šesť mesiacov väzenia.

NKÚ tiež preveroval účel použitia finančných prostriedkov z osobitného účtu ministerstva vnútra, kam sa odvádza 8 % povinný odvod z PZP. Zistili, že prostriedky boli použité aj na nákup kancelárskeho vybavenia. NKÚ preto odporúča povinné zverejňovanie výročnej správy o použití týchto financií pre zvýšenie transparentnosti.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

22. 5. 2024 | Redakcia

Skupina Slovákov môže poriadne ušetriť na PZP

Pillow poisťovňa prináša revolučný systém, kde cena poistenia závisí od počtu najazdených kilometrov. Tento systém môže priniesť výrazné úspory pre vodičov, ktorí svoje vozidlá používajú... celý článok

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

PZP pre kolobežky je tu. Od tohto dátumu bude pre Slovákov povinné

Parlament posunul do druhého čítania vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Dočkáme sa aj povinného poistenia elektrických kolobežiek a zvýšia sa aj pokuty... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.