Hrdý: Poistná suma v poistení nehnuteľnosti nevyjadruje trhovú hodnotu nehnuteľnosti

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 22. 8. 2011
"Záujem o poistenie je najmä v prípade novostavieb, kde si majiteliaakosi viac uvedomujú hodnotu nehnuteľnosti a finančné dôsledky jejprípadného poškodenia," ozrejmuje Jozef Hrdý, riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí v neživotnom poistení Allianz - Slovenskej poisťovni.
Hrdý: Poistná suma v poistení nehnuteľnosti nevyjadruje trhovú hodnotu nehnuteľnosti

Zdroj: Shutterstock

Jozef_Hrdy.jpgS Jozefom Hrdým, riaditeľom odboru likvidácie poistných udalostí v neživotnom poistení Allianz - Slovenskej poisťovne sme diskutovali o poistení  nehnuteľností a správaní Slovákov pri zabezpečeovaní sa proti rizikám poškodenia domu či bytu.

V letnom období, keď sa počasie z krásne slnečného zmení na náhlu búrku sprevádzanú krupobitím, silným vetrom, prípadne výdatnými zrážkami spojenými so záplavami, dochádza často i k poškodeniu majetku. Pri uplatnení náhrad škôd vo svojej poisťovni vznikajú nedorozumenia, čo však nie vždy býva vinou poisťovne.

1. Dobrý deň. Toto leto si Slováci veľmi neužili. Práve naopak, v mnohých oblastiach Slovenska došlo k víchriciam, ktoré strhávali strechy, či k iným rozmarom prírody. Aká je situácia z pohľadu Allianz - SP? Zaznamenali ste nárast škôd, oproti napr. minulému roku, kedy došlo k pomerne rozsiahlym záplavám na Východnom Slovensku?

Počet škôd spôsobený živelnými udalosťami a výkyvmi počasia v ostatných rokoch stúpa. Rok 2010 bol aj z tohto pohľadu mimoriadny, nakoľko počet škodových udalostí spôsobených povodňami a záplavami bol oproti predchádzajúcim rokom na úrovni desaťnásobku. Situácia v tomto roku je odlišná – registrujeme množstvo škôd v dôsledku lokálnych záplav, víchric, ale špecifikom tohto roka je výrazný nárast počtu škôd spôsobených krupobitím a úderom blesku.

2. Zaznamenala poisťovňa nové oblasti, kde došlo ku škodám - i mimo bežných rizikových oblastí, alebo bola situácia tak trochu predvídateľná a voda s vetrom vyčíňali prevažne v rizikových oblastiach?

Vzhľadom na členitosť územia Slovenska len veľmi ťažko hovoriť o oblastiach, v ktorých sa vznik škody dá predvídať. Povodne, samozrejme, postihujú najmä oblasti vodných tokov a miesta, kam sa prirodzene zlievajú vody z intenzívnych zrážok, ale v tomto roku sa opätovne objavili búrkové prívalové dažde a z nich následné záplavy na miestach, ktoré nebolo možné z dlhodobého hľadiska predvídať. Takým bola napríklad záplava v obci Častá a Píla v Pezinskom okrese začiatkom júna.

3. Sú Slováci naučení chrániť si svoj majetok poistením? Je možné hovoriť o náraste/poklese záujmu o tento druh poistenia? Poisťujú si Slováci nehnuteľnosť? A zaujíma ich, proti akým rizikám sa poisťujú, alebo si vyberajú skôr "základné balíčky".

Nárast záujmu o poistenie bolo možné pozorovať najmä v minulom roku počas povodní a v krátkom období po nich. Veľmi rýchlo sa však záujem o poistenie vrátil na úroveň spred záplav. Z dôvodu stále častejších extrémov počasia by bolo možné očakávať zvýšený záujem o poistnú ochranu majetku, skutočnosť tomu však nezodpovedá. Záujem o poistenie je najmä v prípade novostavieb, kde si majitelia akosi viac uvedomujú hodnotu nehnuteľnosti a finančné dôsledky jej prípadného poškodenia. Táto skupina klientov sa spravidla aj starostlivo stará o výber rizík a rozsah poistnej ochrany.

4. V prípade žiadosti o hypotéku, býva častou podmienkou získania hypotekárneho úveru alebo aspoň výhodnejšej úrokovej sadzby, poistenie nehnuteľnosti. V týchto situáciách si obvykle klienti dávajú málo záležať na detailoch poistnej zmluvy. Mohli by ste dať zopár odporúčaní, kam by mala rozhodne smerovať pozornosť klienta pri zriaďovaní si poistenia na nehnuteľnosť zaťaženú hypotékou?

Princíp je v zásade rovnaký či ide o poistenie majetku v súvislosti s hypotékou alebo samostatne. Potrebné je zvážiť dve zásadné okolnosti – prvou sú riziká, ktoré môžu ohroziť majetok (dom alebo domácnosť) kam vo všeobecnosti na celom Slovenku možno zaradiť práve vyčíňanie počasia, požiar, krádež, vodovodné škody, ale aj menej obvyklé, ale nie ojedinelé zemetrasenie a pod. Druhým, podstatným atribútom, je stanovenie správnej poistnej sumy, ktorá by v prípade poistenia domu mala vyjadrovať reálne náklady potrebné v súčasnosti na vybudovanie takejto nehnuteľnosti.

5. Proti akým rizikám sa najčastejšie nehnuteľnosti poisťujú? Rozlišujú poisťovne záplavy a povodne, alebo je to už obvykle súčasť jedného balíčka?

Najčastejšími poisťovanými rizikami sú práve víchrice, krupobitia, povodne a záplavy, vodovodné škody, požiar, krádež a pod. Z hľadiska technického posúdenia rizika rozlišujeme pojem povodeň a záplava vzhľadom na príčinu ich vzniku.

V zásade záplava vzniká v dôsledku nahromadenia vody, ktorá má pôvod v atmosférických zrážkach, t. j. dážď lebo topiaci sa sneh. Povodeň je spôsobená vybrežením vodných tokov alebo vodných diel.

6. Často, obzvlášť pri „veľkej vode“, býva poškodený nielen dom ale aj zariadenie, na ktoré sa obvykle poistenie nehnuteľnosti nevzťahuje. Dochádza často k vymáhaniu uhradenia škôd na zariadení z poistenia nehnuteľností, alebo väčšina Slovákov, už má po povedomie, že zariadenie domácnosti je potrebné riešiť iným druhom poistenia? Prípadne, je možné v rámci jedného poistenia pripoistiť i ďalšie samostatné objekty ako napr. garáž či prístrešok?

V našej praxi sa zriedkavo stretávame s prípadmi, kedy si klient uplatňuje nárok na náhradu poistného plnenie za veci, ktoré poistené nemá. Jednou z takýchto situácií je práve stav, kedy klient má poistený dom, ale nemá poistenú domácnosť alebo opačne.

V záujme predísť takejto situácii dnes klientom ponúkame možnosť poistiť si dom, domácnosť spolu s vedľajšími stavbami a zodpovednosťou za škodu na jednej poistnej zmluve v produkte Môj domov, kde má klient prehľad a tým istotu poistenia celého majetku a zároveň neplatí zbytočne za možné duplicitné poistenie, ktoré môže vzniknúť pri poisťovaní samostatnými zmluvami.

7. Týka sa poistenie nehnuteľnosti aj jednotlivých majiteľov bytu? Alebo sa jedná skôr o poistenie celého bytového domu? Čo robiť, keď by majiteľ bytu chcel pripoistiť byt i proti nejakému nadštandardnému riziku, proti ktorému nie je bytový dom poistený?

Poistenie bytu ako stavby možno uzatvoriť aj pre samostatnú bytovú jednotku v bytovom dome. V rámci tohto poistenia si klient môže zvoliť úroveň poistného krytia bez ohľadu na to, ako je poistený bytový dom ako celok.

8. Ako často by mali majitelia nehnuteľností prehodnocovať hodnotu na akú sú ich nehnuteľnosti poistené? Ako postupovať pri poklese trhovej hodnoty nehnuteľností (ako sa udialo v posledných dvoch rokoch v dôsledku hospodárskej recesie), je potrebné poistnú sumu prehodnotiť a upraviť poistku? Nedochádza tým automaticky k nadhodnoteniu nehnuteľnosti? Prečo sa nadhodnotenie nevypláca?

V prvom rade je potrebné poukázať, že poistná suma v poistení nehnuteľnosti nevyjadruje trhovú hodnotu nehnuteľnosti. Musí vyjadrovať tzv. východiskovú hodnotu stavby, čiže aktuálnu sumu nákladov, za ktoré je možné takúto stavbu postaviť v súčasnosti ako novú. Je to logické, nakoľko v prípade poškodenia stavby sa poistné plnenie stanovuje na základe nákladov na jej opravu -znovuzriadenie a tieto sú účtované v súčasných cenách materiálu a práce. Nie je preto potrebné reagovať na pohyb cien na trhu s nehnuteľnosťami, ale potrebné je vnímať vývoj cien v stavebníctve, kde však spravidla nedochádza k takým výkyvom a dramatickým zmenám ako na trhu s nehnuteľnosťami.

9. Môžete na záver uviesť naším čitateľom nejakú kuriozitu spojenú s poistením nehnuteľnosti?

Práve v súvislosti s minuloročnými povodňami sa stalo, že klienti, ktorí boli postihnutí povodňami, v tejto ťažkej situácii pozabudli, že majú uzatvorené poistenie svojho domu a domácnosti a až po niekoľkých dňoch v nešťastí a trápení ako získať prostriedky na odstránenie škody si spomenuli, že každý rok akúsi poistku platia. O to príjemnejšie bolo ich zistenie, že poistenie naozaj majú, ich škoda je poistením krytá a z poisťovne dostali peniaze.

Ďakujem za rozhovor,
Miroslava Hrášková

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

10. 9. 2024 | Redakcia

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

Podľa zákona o výchove a vzdelávaní má každý žiak právo na náhradu škody, ktorá mu vznikne počas vyučovania alebo v jeho súvislosti, čo znamená, že škola zodpovedá za úrazy a stratu... celý článok

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

12. 8. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči... celý článok

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

1. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Od 1. augusta budú mať majitelia určitého typu elektrickej kolobežky povinnosť mať túto kolobežku poistenú. Ktoré poisťovne toto PZP ponúkajú a aké sú ceny? Prinášame veľký prehľad. celý článok

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok