NBS odňala známej poisťovni licenciu a mala byť zlikvidovaná. Súd teraz rozhodol úplne inak

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 7. 10. 2024
Krajský súd v Bratislave nedávno rozhodol v prospech poisťovne NOVIS, čím prekvapil mnohých, ktorí očakávali jej likvidáciu po odobratí licencie Národnou bankou Slovenska. Spor sa ťahá už viac ako rok a poisťovňa, ktorej koniec mal byť spečatený, pre existujúcih klientov funguje aj naďalej.
NBS odňala známej poisťovni licenciu a mala byť zlikvidovaná. Súd teraz rozhodol úplne inak

Zdroj: Reprofoto: FB/NOVIS

Poisťovňa NOVIS, ktorá mala podľa NBS skončiť v likvidácii už pred rokom, nekončí a naďalej funguje pre existujúcich klientov. Krajský súd v Bratislave 21. augusta 2024 potvrdil uznesenie Mestského súdu Bratislava III, ktorým bol prerušený proces o zrušení a likvidácii poisťovne NOVIS. Informovala o tom samotná poisťovňa.

Tento proces iniciovala Národná banka Slovenska (NBS) ešte v júni 2023 po tom, čo poisťovni odobrala licenciu kvôli nedostatku kapitálových zdrojov na krytie záväzkov. NOVIS sa rozhodla brániť na súde a prvostupňový súd rozhodol v jej prospech. NBS sa odvolala na Krajský súd, avšak ten 2. októbra 2024 svoje rozhodnutie zverejnil v prospech NOVIS-u, čím potvrdil stanovisko nižšieho súdu. Cieľom NBS bolo, aby NOVIS ukončila činnosť na Slovensku a prišla o licenciu, no aj po roku súdnych ťahaníc poisťovňa funguje, aj keď iba pre už existujúcich klientov.

Novis mala skončiť v likvidácii už pred rokom

Celý prípad sa teraz odvíja od správnej žaloby, ktorú NOVIS podal proti rozhodnutiu NBS o odobratí licencie. Správny súd momentálne posudzuje, či žalobe vyhovie, a ak sa tak stane, konanie o zrušení a likvidácii poisťovne sa stane bezpredmetným. 

tl;dr

O čo ide v kauze NOVIS?

Ide O spor medzi poisťovňou NOVIS a Národnou bankou Slovenska (NBS). NBS zobrala Novisu licenciu na podnikanie, pretože tvrdí, že poisťovňa nemá dosť peňazí na pokrytie svojich záväzkov a že opakovane porušovala pravidlá.

Novis sa však bráni a tvrdí, že NBS urobila chyby pri rozhodovaní a nesprávne spočítala, koľko peňazí má poisťovňa k dispozícii. Preto sa Novis obrátila na súd a snaží sa rozhodnutie o odobratí licencie zmeniť. Kým súd o tomto spore nerozhodne, proces, ktorým by sa poisťovňa mala zrušiť a zlikvidovať, je tak dočasne pozastavený.

Medzitým poisťovňa stále funguje a pre jej klientov sa zatiaľ nič nemení – ich poistenia sú stále platné, neponúka však nové zmluvy. Ak súd nakoniec rozhodne v prospech Novisu, poisťovňa bude môcť pokračovať v činnosti. Ak prehrá, bude zrušená a zlikvidovaná.

Napriek tomu, že NBS odobrala NOVIS-u licenciu už 1. júna 2023, poisťovňa pokračuje v poskytovaní služieb pre svojich existujúcich klientov. Sama poisťovňa tvrdí, že rozhodnutie NBS je nesprávne a obsahuje viacero chýb. „Dňa 5. 6. 2023 bolo Novisu doručené rozhodnutie NBS o odobratí poistnej licencie. Novis si doručené rozhodnutie podpísané guvernérom NBS Petrom Kažimírom preštudoval a je prekvapený množstvom v ňom obsiahnutých chýb. Navyše všetky dôkazy, ktoré Novis doručil NBS, boli odignorované,“ uviedla spoločnosť vo svojom oficiálnom vyjadrení. NOVIS zároveň dodáva, že znalecký posudok súdneho znalca z Viedne poukazuje na skreslenie údajov, pričom na popis postupu NBS použil slovo „falzifikácia“.

Problémová poisťovňa

Už v júni 2023 NBS obvinila poisťovňu z nedostatku kapitálu a zlyhania v oblasti dodržiavania požiadaviek Solvency II, čo viedlo k odobratiu jej licencie a začatiu procesu likvidácie. Novis, ktorá mala významný podiel na zahraničných trhoch, sa zameriavala najmä na taliansky a islandský trh. Poistenia uzatvorené na Slovensku tvorili len malú časť jej portfólia. NBS mala s poisťovňou problémy už od roku 2019, keď jej udelila najvyššiu pokutu v histórii vo výške 175-tisíc eur za systematické poškodzovanie klientov a klamlivé informácie.

Aj napriek týmto sankciám a odobratiu licencie poisťovňa tvrdí, že jej klienti sú stále krytí. Poisťovňa argumentuje, že má dostatočné technické rezervy, aby zabezpečila vyplácanie poistných plnení. Kým nedôjde k likvidácii, klienti môžu uplatňovať svoje nároky z poistných zmlúv. Ak by došlo k likvidácii, likvidátor by klientov vyzval, aby prihlásili svoje pohľadávky.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

likvidácia, NBS, poisťovňa NOVIS

Toto ste už čítali?

Dokedy musí poisťovňa poškodenému vyplatiť poistné plnenie z PZP?

25. 9. 2024 | Barbora Magočová

Dokedy musí poisťovňa poškodenému vyplatiť poistné plnenie z PZP?

Ako dlho trvá poisťovni, kým vyplatí poistné plnenie po dopravnej nehode? Ako spotrebiteľ máte po istom čase nárok na úroky z omeškania. Aké ďalšie nástroje môžete využiť, ak sa poisťovňa... celý článok

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu: Na podanie prihlášky ostáva pár dní

23. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu: Na podanie prihlášky ostáva pár dní

Prinášame kompletný návod ako zmeniť zdravotnú poisťovňu. Blíži sa termín, do ktorého je potrebné odoslať prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka. Ak to nestihnete,... celý článok

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

10. 9. 2024 | Redakcia

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

Podľa zákona o výchove a vzdelávaní má každý žiak právo na náhradu škody, ktorá mu vznikne počas vyučovania alebo v jeho súvislosti, čo znamená, že škola zodpovedá za úrazy a stratu... celý článok

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

12. 8. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči... celý článok