Ako zmenť zdravotnú poisťovňu: Na podanie prihlášky ostáva pár dní

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 23. 9. 2024
Prinášame kompletný návod ako zmeniť zdravotnú poisťovňu. Blíži sa termín, do ktorého je potrebné odoslať prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne od budúceho roka. Ak to nestihnete, môžete zmeniť poisťovňu až od 1.1.2026.
Ako zmenť zdravotnú poisťovňu: Na podanie prihlášky ostáva pár dní

Zdroj: Shutterstock

Ak nie ste spokojní so svojou zdravotnou poisťovňou, môžete ju zmeniť a u nás nájdete kompletný návod, ako zmeniť zdravotnú poisťovňu.

Ak ste poistencom zdravotnej poisťovne na Slovensku, podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlitovosťou máte možnosť zmeniť svoju poisťovňu vždy k 1. januáru nasledujúceho roka. Prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne však musíte podať najneskôr do 30. septembra. Ak prihlášku podáte po tomto termíne, bude sa považovať za podanú až 1. januára budúceho roka, čo znamená, že zmena by sa uskutočnila až o rok neskôr.

Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu: Krok za krokom

Poistenec má právo svoju prihlášku stiahnuť bez uvedenia dôvodu do 31. októbra, avšak tento krok musí byť vykonaný písomne. Zdravotná poisťovňa je povinná prijať iba prihlášku, ktorá spĺňa všetky zákonom stanovené náležitosti a ktorú podá poistenec osobne alebo jeho zákonný zástupca. Dôležitým pravidlom je, že prihlášku možno podať iba v jednej poisťovni. Ak sa rozhodnete podať prihlášku vo viacerých poisťovniach, ste povinní všetky okrem jednej stiahnuť.

Prihlášku možno podať najneskôr do 30. septembra kalendárneho roka:

  • Priamo v zdravotnej poisťovni: Na pobočku poisťovne prinesiete doklady totožnosti prepoisťovanej osoby, teda občiansky preukaz alebo rodný list ak ide o dieťa
  • Poštou: Na stránke poisťovne si stiahnete formulár prihlášky. Tú vyplníte a podpíšete. Pri tomto postupe je potrebné vyhotoviť fotokópiu dokladov totožnosti a priložiť k prihláške. Všetko pošlete na adresu poisťovne.
  • Elektronicky: Ak máte občiansky preukaz s čipom a mobilný telefón, viete sa prepoistiť elektronicky s elektronickým podpisom.

Prihláška podaná po 30. septembri je považovaná za podanú 1. januára nasledujúceho kalendárneho roka,
poistenec, ktorý podal prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne, je oprávnený vziať späť podanú prihlášku bez uvedenia dôvodu do 31. októbra príslušného kalendárneho roka; späťvzatie musí mať písomnú formu.

Zmenu poisťovne nezabudnite oznámiť zamestnávateľovi a lekárovi. Ak si zdravotné odvody platíte sami, poisťovňa vám pošle platobné údaje.

Pozor na podvody

Pozor, pri prepoisťovaní sú na Slovensku časté podvody. V prípade, že zistíte, že ste boli prepoistení bez vášho vedomia, mali by ste okamžite podať podnet v zdravotnej poisťovni, ktorá vám nový preukaz poistenca vydala. Ak vaša žiadosť nebude vybavená podľa vašich predstáv, môžete sa obrátiť na príslušný úrad, ktorý preverí postup poisťovne.

Prečo meniť poisťovňu? Každá zdravotná poisťovňa ponúka rôzne benefity, ktoré môžu ovplyvniť vaše financie. Poisťovne nedávno menili systém benefitov a tak fám súčasné nastavenie nemusí vyhovovať. Niektoré poisťovne preplácajú doplatky za lieky, ponúkajú príspevky na okuliare či rôzne zdravotné zákroky. Preto je kľúčové vybrať si poisťovňu, ktorá najlepšie pokryje vaše zdravotné potreby a zároveň poskytuje výhody, ktoré môžete reálne využiť.

Porovnanie zdravotných poisťovní

Napríklad zdravotná poisťovňa Dôvera ponúka dopravu do Nemocnice Bory zadarmo, lekára na diaľku, preplatenie doplatkov za lieky do výšky 300 € či príspevok 80 % u nezmluvného lekára. Union zdravotná poisťovňa zase poskytuje príspevky na okuliare, monitor dychu pre bábätká a dokonca až 1200 € na asistovanú reprodukciu. Všeobecná zdravotná poisťovňa zasa láka na bonusový systém Peňaženka zdravia až do 800 € pre rodinu či príspevok na laserovú operáciu očí.

Pri výbere novej zdravotnej poisťovne je dôležité zvážiť nielen benefity, ale aj ďalšie faktory ako pokrytie siete lekárov a čakacie doby. Samotná zmena poisťovne je jednoduchý proces, ktorý možno vykonať aj online, čo zaberie len pár minút. Po schválení prihlášky dostanete nový preukaz poistenca, pričom nie je potrebné sa odhlasovať z predchádzajúcej poisťovne. Nezabudnite o zmene informovať svojho zamestnávateľa do 8. januára nasledujúceho roka.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

10. 9. 2024 | Redakcia

Rodičia majú nárok na odškodnenie za úrazy detí v škole

Podľa zákona o výchove a vzdelávaní má každý žiak právo na náhradu škody, ktorá mu vznikne počas vyučovania alebo v jeho súvislosti, čo znamená, že škola zodpovedá za úrazy a stratu... celý článok

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

3. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Chaos v PZP: Potrebujete ho na elektro bicykel alebo nie?

Povinnosť mať PZP na elektrobicykel závisí od jeho rýchlosti a hmotnosti. V tomto článku sa dozviete, kedy je potrebné poistenie a ktoré elektrobicykle podliehajú týmto novým pravidlám. celý článok

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

12. 8. 2024 | Barbora Magočová

Zmeny v PZP: 11 chýb, ktoré vám môžu totálne vysať peňaženku

Zmeny v oblasti PZP účinné od 1. 8. 2024 neprinášajú len povinné poistenie elektrokolobežiek či zvýšenie limitov poistného krytia. Nové pravidlá platia aj pre postup poisťovní voči... celý článok

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

1. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Kde sa dá uzatvoriť PZP na kolobežku? PREHĽAD poisťovní

Od 1. augusta budú mať majitelia určitého typu elektrickej kolobežky povinnosť mať túto kolobežku poistenú. Ktoré poisťovne toto PZP ponúkajú a aké sú ceny? Prinášame veľký prehľad. celý článok

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

3. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Na Slovensku je tak veľa áut bez PZP, že úradníci nestíhajú. Ani nevedia, ako dávať pokuty

Napriek tomu, že povinné zmluvné poistenie (PZP) je na Slovensku povinné, tisíce áut jazdia po cestách bez neho. Kontrola a sankcie sú nedostatočné, úrady sú preťažené a často nevedia,... celý článok