Povodeň mi zničila dom. Teraz čo? Pozor na chyby pri nahlasovaní udalosti poisťovni

Redakcia | rubrika: Ako na to | 5. 6. 2024
Dunaj sa vylieva z koryta a bleskové povodne hrozia kdekoľvek a kedykoľvek. Poisťovne vedia škody sanovať, no ľudia ich veľakrát nahlasjujú nekompletne a najmä neskoro. Poradíme, ako to urobiť správne a nepripraviť sa zbytočne o náhradu škody, na ktorú máte nárok.
Povodeň mi zničila dom. Teraz čo? Pozor na chyby pri nahlasovaní udalosti poisťovni

Zdroj: Shutterstock

Celé povodie Dunaja v Európe tŕpne, či sa rieka vyleje alebo nie a či valiaca sa povodeň nespôsobí škody na majetku. V Devíne v stredu 5. júna vyhlásili mimoriadnu situáciu a hrozí, že sa domy ocitnú pod vodou. Hrozba povodní však nie je aktuálna len na Dunaji, takzvané flash flood, alebo blesková povodeň, môže udrieť kdekoľvek a kedykoľvek po prívalovom daždi. Ako sa to nedávno stalo v obci Kočkovce v okrese Púchov.

Napríklad Allianz – Slovenská poisťovňa informovala, že už niekoľko dní zaznamenáva zvýšený počet hlásení o škodách spôsobených povodňami a záplavami. Od soboty 1. júna bolo evidovaných 146 poistných udalostí súvisiacich s povodňami, záplavami a atmosférickými zrážkami, pričom ich celková hodnota dosahuje takmer 90-tisíc eur. Predpokladá sa, že počet týchto udalostí bude v najbližších dňoch ešte stúpať.

Ľuďom preto radí, ako správne postupovať pri nahlasovaní škôd. Pomôže každá fotografia a video, naopak, škodí odkladanie oznámenia.

Čo urobiť pri nahlasovaní škody

Kontaktovanie poisťovne: Pri akejkoľvek škode na majetku je dôležité čo najskôr kontaktovať poisťovňu a nahlásiť škodu. Toto je možné urobiť online prostredníctvom webstránky poisťovne, telefonicky alebo cez svojho obchodníka.

Fotodokumentácia škody: Odporúča sa poškodenia nafotiť a priložiť fotodokumentáciu k hláseniu škody. Toto môže urýchliť proces vybavovania žiadosti.

Čakanie na obhliadku: Po nahlásení škody je potrebné počkať na obhliadkového pracovníka poisťovne, ktorý zistí rozsah škôd a zdokumentuje ich. Až po tejto obhliadke je možné začať s odstraňovaním následkov a opravou majetku.

Preventívne opatrenia: V prípade, že je nutné zamedziť vzniku ešte väčšej škody, napríklad ak víchrica strhne strechu a hrozí, že blížiaci sa dážď spôsobí ďalšie škody, alebo je potrebné odstrániť následky škody z hygienických dôvodov, je možné začať s odstraňovaním škôd aj bez kontaktu s poisťovňou.

Doloženie dokumentov: Po doložení všetkých potrebných dokumentov, ako sú faktúry a bločky za opravu, poisťovňa vyplatí poistné plnenie do niekoľkých dní. V prípade potreby môže poškodený požiadať aj o vyplatenie zálohy na opravu.

Ako si poistiť majetok správne

Ak sa tešíte, že platíte nízku sumu poistného, máme zlú správu. Váš dom či byt je pravdepodobne podpoistený a v prípade jeho zničenia vám poisťovňa zaplatí len to, čo ste si poistili. Veľa klientov zabúda, že nehnuteľnosti časom získavajú hodnotu. Dom, ktorý bol kúpený za 50 000 eur a poistený na túto sumu v minulosti, môže dnes pokojne stáť štvornásobok. Tomu musí zodpovedať aj poistenie. 

Pokiaľ ide o škody spôsobené povodňami, ale aj búrkami či napríklad krupobitím, pokrýva ich štandardné poistenie nehnuteľnosti.

Kateřina Porubská, majiteľka franšízy Simplea Point v Liptovskom Mikuláši, zdôrazňuje, že mnohí Slováci ho berú ako „povinnú jazdu“ k hypotéke, no často robia chybu, že svoje poistenie neaktualizujú. „Častokrát sú ľudia ochotní za havarijné poistenie vozidla zaplatiť násobne viac peňazí, ako za komplexné poistenie majetku, ktorý má však podstatne vyššiu hodnotu aj samotný úžitok pre majiteľa.

K najčastejším chybám, okrem výberu malého balíka krytia, absencie poistenia domácnosti a zodpovednosti za škodu, býva najmä nízka poistná suma. V prípade poistného plnenia sa potom môže stať, že nehnuteľnosť bola v danom čase podpoistená a poisťovňa o dané % kráti samotné poistné plnenie, t.j. vyplatí menej peňazí, ako poškodený očakáva, prípadne ak nemá dané riziko poistené, poisťovňa neplní vôbec,“ vysvetľuje Porubská.

„Zároveň netreba zabúdať na poistenie domácnosti – vnútorného vybavenia, ktoré môže byť pri takomto živelnom riziku totálne zničené. Zodpovednosť za škodu z vlastníctva nehnuteľnosti zase zabezpečuje ochranu pri poškodení iného susediaceho majetku poisteným, čo pri víchrici môže byť napríklad letiaca odtrhnutá strecha. Pri uzatváraní zmluvy je preto vhodné poradiť sa s odborníkom, ktorý vie porovnať viacero poisťovní, odporučiť komplexný balík poistenia a stanoviť správnu hodnotu majetku. S týmto úzko súvisí aj starostlivosť a servis o danú poistnú zmluvu, ktorú treba v čase aktualizovať,“ dodáva odborníčka.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

poistenie, poisťovňa, povodeň

Toto ste už čítali?

Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

23. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Jedna búrka vás môže pripraviť o všetko. Slováci opakujú jednu chybu v poistení

Slováci si často neuvedomujú, akú hodnotu má ich majetok. Preto sú ich domy veľakrát podpoistené. Ak príde prírodný živel a napríklad vytopí pivnicu či odnesie strechu, poisťovňa má... celý článok

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

16. 11. 2021 | Redakcia

Ako funguje poistenie bicykla a čo už poisťovňa nepreplatí?

Bicykel môže dnes aj u hobby športovcov predstavovať jednu z najdrahších vecí, ktoré vlastnia. Za kvalitné značky dvojkolesových prostriedkov môžu milovníci bicyklovania zaplatiť tisíce... celý článok

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

21. 10. 2021 | Redakcia

Zrážka s jeleňom či diviakom. Ako vtedy postupovať a ktorá poistka kryje škodu?

Ako postupovať, keď vám do cesty vbehne zviera a čo robiť, ak dôjde k zrážke. Na základné otázky odpovedá dlhoročný motoristický novinár Peter Mihálik a poisťovňa Union.

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

1. 10. 2021 | Redakcia

Ako získať lacnejšiu poistku na vozidlo a čo ovplyvňuje jej cenu?

Ročné povinné zmluvné poistenie (PZP) za to isté auto môže stáť Bratislavčana aj o 70 eur viac ako šoféra z Kežmarku či z Veľkých Kapušian.

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

27. 9. 2021 | Redakcia

Kedy poisťovňa zaplatí škody, ktoré spôsobil nájomník?

Ak nechtiac vytopíte suseda, je to nepríjemné. S dobrým poistením nehnuteľnosti sa však medziľudské vzťahy rýchlo urovnajú. Čo však, ak pretečie vaňa nájomníkovi žijúcemu vo vašom byte?... celý článok