Teplo a horúčava v práci? Toto vám zamestnávateľ musí zabezpečiť

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 4. 8. 2020
Teplomer vonku ukazuje 30 stupňov? To je ideálne pri vode,no nie na pracovisku. Čo musí zamestnávateľ pre svojich zamestnancov zabezpečiť v letných mesiacoch? Na toto máte nárok.
Teplo a horúčava v práci? Toto vám zamestnávateľ musí zabezpečiť

Zdroj: Shutterstock

Horúčavu na pracovisku musí zamestnávateľ riešiť. Úplny základ je zabezpečenie pitného režimu.

Zamestnávateľ by však mal pristúpiť aj k úprave pracovného režimu (napr. posunutím či skrátením pracovnej doby)

Pitný režim na pracovisku

Zabezpečenie pitnej vody je na vlastné náklady zamestnávateľa. Úplne stačí pitná voda z vodovodu, musí však byť dostupná priamo na mieste výkonu práce. A tiež musí byť nezávadná a zdraviu neškodná.

V prípade, že sa vodovod s pitnou vodou na pracovisku nenachádza (prípadne je nefunkčný, či má inú poruchu), musí zabezpečiť vodu zamestnávateľ iným spôsobom. Najčastejšie balenou vodou. V súčasnosti však fungujú spoločnosti, kde si môžete objednať vodu „v bareloch“ aj so stojanmi, ktoré zabezpečia aj ohrev vody. Jediné, čo váš zamestnávateľ musí urobiť je zdvihnúť telefón a takúto službu si objednať.

Voda, ktorú zamestnávateľ zabezpečí, by mala obsahovať čo najmenej cukru. Sladené nápoje totiž zvyšujú pocit smädu a tiež by k takejto vode mohli mať výhrady zamestnanci s dietetickými komplikáciami.

 

Teplota na pracovisku

V letných horúčavách stúpajú nielen vonkajšie teploty ale mnohokrát aj teplota na pracovisku.

Zamestnávateľ musí zabezpečiť pracovné podmienky, ktoré neohrozujú zdravie zamestnanca počas celého roku. V lete to však platí dvojnásobne.

Pracovisko by sa malo chladiť, vetrať a tieniť. Otvorené okno z rána, vetrák a zatiahnuté žalúzie cez celý deň je praxou v starších budovách. Nové výškové kancelárske budovy, pokryté sklenenými tabuľami už majú systém chladenia zabezpečený predovšetkým klimatizáciou.

Klimatizácia je v súčasnosti zatiaľ najúčinnejšie riešenie, no i ona by sa mala používať opatrne a je dôležité dbať na jej správne nastavenie.

Zásady používania klimatizácie

  1. Rozdiel medzi teplotou vonku a na pracovisku by nemal byť väčší ako 6 stupňov (pracovisko nie je chladnička)
  2. Výduchy by nemali smerovať priamo na zamestnancov
  3. Filtre do klimatizácie by sa mali pravidelne čistiť

Ak si to situácia vyžaduje, zamestnávateľ môže pristúpiť aj k zmene pracovného času:

  • posunúť začiatok pracovnej doby
  • skrátiť pracovnú dobu
  • zaradiť viac prestávok počas pracovnej doby
  • predĺžiť prestávky

Aká je maximálna prípustná teplota na pracovisku

Ak by ste ste očakávali jedno číslo, ste na omyle. Maximálna prípustná hranica sa mení podľa fyzicky náročnej práce až do 7 pracovných tried.

Trieda práce Optimálna teplota Prípustná teplota
1A 23 - 27°C 20 - 28°C
1B 22 - 25°C 19 - 27°C
1C 20 - 24°C 17 - 26°C
2a 18 - 21°C 15 - 25°C
2b 17 - 20°C 12 - 25°C
3 nie je stanovená nie je stanovená
4 nie je stanovená nie je stanovená

Do prvej triedy A patrí bežná administratívna práca vykonávaná predovšetkým v sede s minimálnou pohybovou aktivitou (napr. na PC, triedenie drobných predmetov a pod.)

Riadenie osobného motorového vozidla, práca v stoji (napr. predavačky, montéri) spojená s občasnou pomalou chôdzou po rovnej podlahe s prenášaním ľahkých bremien patrí do triedy 1B.

Ak pri sedavej práci stále zapojujete ruky, ramená, nohy prípadne pri práci v stoji prenášate bremená do 10 kg, radíte sa do triedy 1C. Patrí sem napríklad práca mechanikov, strojové opracovanie, montáže či práca vo výrobe potravín.

Pri manipulácii so stredne ťažkými bremenami do 15 kg sa dostávame do triedy 2.  Pracovníci v stavebníctve, zahradníci, upratovačky (obzvlášť pri ručnom čistení veľkých plôch či okien) by mali pracovať v optimálnej teplote medzi 17 až  21°C.

Činnosti, kde sa intenzívne využíva práca ramenami a trupom, sa radia do triedy 3.  Manipuluje sa tu s ťažkými bremenami do 25 kg. Taktiež sa jedná o väčšinu manuálnych činností ako práca s motorovou pilou, lopatou, kosou, výkopové práce a podobne. 

V štvrtej triede sú zaradené všetky činnosti z tretej triedy ale navyše sa k tomu pridá aj rýchle tempo, chôdza po schodoch, beh (nad 7,0 km/h)  či manipulácia a transport bremien až do 50 kg.

V tretej a štvrtej triede nie sú stanovené ani optimálne ani prípustné teploty.

Anketa

Meníte často zamestnanie?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Tomáš Chrenek: Cesta od obchodníka v hutníctve k najbohatšiemu Slovákovi

31. 3. 2025 | Natália Stašíková

Tomáš Chrenek: Cesta od obchodníka v hutníctve k najbohatšiemu Slovákovi

Tomáš Chrenek, jeden z najvplyvnejších podnikateľov strednej Európy, zaujíma prvé miesto v rebríčku najbohatších Slovákov s majetkom odhadovaným na 2 miliardy eur. Jeho podnikateľská... celý článok

Transakčná daň skrýva pascu pre subjekty s výnimkou, ukladá im skytú povinnosť

21. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Transakčná daň skrýva pascu pre subjekty s výnimkou, ukladá im skytú povinnosť

Od 1. apríla začína platiť transakčná daň a musia ju platiť všetky subjekty, okrem tých, čo majú výnimku v zákone. No aj neziskové organizácie, občianske združenia a školy musia včas... celý článok

Ako ušetriť vyše 700 eur na odvodoch? Legálna „finta“ pre nových živnostníkov

21. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Ako ušetriť vyše 700 eur na odvodoch? Legálna „finta“ pre nových živnostníkov

Ak ste začali podnikať v roku 2024, musíte si podať daňové priznanie za tento rok, no nemusíte to stihnúť do konca marca. Ak si požiadate o odloženie daňového priznania, vznikne vám... celý článok

Ste živnostník a máte zamestnanca? Na toto dajte pozor, inak môžete prísť o zákazníkov

20. 3. 2025 | Barbora Magočová

Ste živnostník a máte zamestnanca? Na toto dajte pozor, inak môžete prísť o zákazníkov

Podnikanie sa vám sľubne rozvíja a zišla by sa vám ďalšia pracovná sila? Potom si vopred dobre premyslite, ako do budúcna ochránite svoje záujmy. Pri niektorých druhoch zárobkovej činnosti... celý článok

Princípy úspechu podľa Baťu: Čo nás môže naučiť dnes?

17. 3. 2025 | Redakcia

Princípy úspechu podľa Baťu: Čo nás môže naučiť dnes?

Vo Vrábľoch ožil duch Tomáša Baťu! Diskusné fórum INOVATO prilákalo podnikateľov, inovátorov a nadšencov, ktorí sa nechali inšpirovať jeho odkazom. Diskusie sa sústredili na to, ako... celý článok