Splniť si podnikateľský sen je možné aj v mladom veku

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 20. 1. 2017
Snom každého človeka, je mať prácu, ktorá ho baví a napĺňa. Aj vy snívate o tom, že by ste sa svojou záľubou mohli živiť? Prinášame vám dôkaz, že to je možné.
Splniť si podnikateľský sen je možné aj v mladom veku

Zdroj: Shutterstock

torta_future sailorsFuture Sailors je rodinný cukrársky podnik pôsobiaci v Brne. Jeho tvárou je najmä mladučká Tereza Pachtová (21), ktorá sa profesionálne začala pečeniu osobitých tôrt a sladkostí  z poctivých surovín venovať už v svojich šestnástich rokoch.

Dopracovala to až na vlastný podnik, ktorý zásobuje sladkými dobrotami nejednu brnenskú kaviareň alebo špecializovanú predajňu a na objednanie vám upečie dobroty od výmyslu sveta. Išlo o celoživotný sen predávať vlastné cukrovinky alebo svoju úlohu zohrala náhoda? Nielen to nás zaujímalo. 

Future Sailors: osobitá cukráreň

Ako to všetko začalo? Tereza sa profesionálnej cukrárčine spočiatku vôbec naplánovala venovať. Postupom času sa ale ukázalo, že cukrárčina je presne to, čo ju napĺňa a sa stane jej povolaním. „Začiatky siahajú už do detstva, kedy ma mamina naučila recepty na jednoduché koláče. S mojou staršou sestrou sme potom po škole spoločný čas trávili pri trúbe a piekli pre našich blízkych, zdokonaľovali recepty a dávali ochutnávať našej rodine a kamarátom.

Naša prvá klientela boli naši priatelia a známi, ale neskôr začali mať záujem o naše torty a dezerty aj ďalší ľudia a postupne sme prenikli do sveta profesionálneho pečenia na zákazku pre širokú verejnosť,“ priblížila svoje cukrárske začiatky Tereza, ktorá sa profesionálnemu pečeniu začala venovať, keď mala 16 rokov. Nespočetné množstvo hodín strávených pri trúbe ale umožnili nadšenej cukrárke stať sa skutočnou profesionálkou. 

muffiny_future sailorsZačiatky neboli jednoduché

Cesta k vlastnému podnikaniu bola pre Terezu vzhľadom na jej vek neľahká. „Stále je na čom pracovať,“ tvrdí mladá cukrárka. „Začali sme so sestrou piecť torty veľmi mladé, takže bolo ťažké skĺbiť tento časovo náročný koníček so školou a presvedčiť rodičov, že je to krásne remeslo, ktorému sa chcem naplno venovať. S ich podporou som si dokončila príslušné vzdelanie v obore, zariadila a vybavila profesionálnu cukrársku prevádzku.

Ďalšou zložitou etapou bola administratívna stránka podnikania: založenie živnosti, počítanie nákladovej stránky a zároveň sa stať sama sebe manažérkou.“ Pečeniu v rodinnom podniku sa venuje hlavne Tereza, ale vypomáha celá domácnosť. „Každá torta a sladkosť mi prejde rukami. Ak sa nahromadí veľa zákaziek, mám dve sestry, ktoré občas vypomôžu. Mamina mi pomáha s rozvozom a logistikou a tatino ochutnáva,“ približuje vášnivá cukrárka. 

teraza_pachtova_01Poctivé pečenie: tajomostvo úspechu

Inšpirácie a nové nápady na sladké dobroty čerpá talentovaná Tereza všade možne. Má mnoho svojich osvedčených receptov, ale rada vymýšľa aj recepty nové. Inšpiráciou sú jej hlavne britské a francúzske cukrárske trendy. „Mnoho techník a receptov som sa ako správna vnučka naučila od babičky. Samozrejme sa inšpirujem aj na internete, najviac ma ale fascinuje britská a francúzska cukrárska škola – mám mnoho obľúbených blogov a profesionálnych cukrárov, ktorých sledujem.

Keď moja sestra žila vo Francúzsku mala som francúzske recepty z prvej ruky a sama som na cukrárskych kurzoch v Paríži a Londýne nazbierala niekoľko skvelých receptov,“  hovorí Tereza, ktorá pečenie zakladá predovšetkým na kvalitných surovinách.

Do jej kuchyne majú zákaz vstupu margaríny a iné stužené tuky, palmové oleje či zmrazené polotovary. Maximálne sa vyhýba aj používaniu ťažkých maslových či pudingových krémov a prebytočných cukrov, po ktorých by vám bolo celý deň ťažko. „Vyrábame si napríklad domáce marmelády, používame len pravé maslo a české vajcia. Veríme, že dobré suroviny sa odrazia vo výslednej chuti.“

Osobitá cukráreň

Každá torta je pre Future Sailors jedinečná. Zákazníkom sa snažia poskytovať servis na mieru, torty často vznikajú až po niekoľkých konzultáciach a každý detail je šitý na mieru. „Dúfame, že je v našich tortách cítiť všetok čas a starostlivosť, ktorý jeho príprave venujeme,“ verí Tereza, ktorej najväčšou odmenou je spokojný a opakovane vracajúci sa zákazník.

A ktorý produkt sa teší najväčšiemu záujmu zákazníkov? „Zákazníci si najčastejšie objednávajú našu lanýžovú tortu z belgickej čokolády, ten chutí deťom aj dospelým, alebo rozkvitnutú tortu s ručne modelovanými kvetmi, ktorá sa hodí na slávnostné príležitosti.

Čo sa týka svadobného pečenia, medzi nevestami je najobľúbenejšia Cupcake torta – množstvo malých cupcakov poskladaných na špeciálnom stojane,“ popisuje cukrárka, podľa ktorej je najväčšou výhodou tejto modernej svadobnej torty to, že odpadnú starosti s krájaním a každý svadobčan si vezme jeden kúsok. Nevesta so ženíchom symbolicky nakroja len malú tortu na vrchu stojana. 

Stále je na čom pracovať

„Snažíme sa neustále zlepšovať a rozvíjať,“ hovorí cukrárka Tereza, pre ktorú nie je problém pripraviť sladkosti v bezlepkovej verzii. V najbližšom období by chcela rozšíriť letnú tortovú ponuku o torty s exotickými príchuťami či pripraviť svadobný katalóg. „Do budúcna si plánujem najať pomocnú silu, aby som mohla uspokojiť viac zákazníkov,“ uzatvára krehká blondínka. 

teraza_pachtova_02

Foto: Future Sailors 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Najvýhodnejšie cestovné poistenie

Chcem sa poistiť

Naša online kalkulačka vám umožní porovnať ceny a podmienky rôznych poisťovní, aby ste mohli cestovať bez starostí.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Brno, Francúzsko, Londýn, Paríž, recept

Toto ste už čítali?

Ako založiť firmu: Akú formu podnikania zvoliť, aby sa to oplatilo?

19. 11. 2024 | Redakce

Ako založiť firmu: Akú formu podnikania zvoliť, aby sa to oplatilo?

Začínate podnikať a váhate, či si zvoliť živnosť alebo obchodnú spoločnosť? Výber správnej formy podnikania závisí od vašich potrieb, financií a plánov. Poradíme vám, kedy sa oplatí... celý článok

Minimálne odvody 2025: Koľko peňazí zaplatia štátu živnostníci?

13. 11. 2024 | Ivana Sladkovská

Minimálne odvody 2025: Koľko peňazí zaplatia štátu živnostníci?

Minimálne odvody pre SZČO sa v roku 2025 zvýšia o viac ako 30 eur. Tento nárast je priamym dôsledkom rastúcej priemernej mesačnej mzdy, ktorá v roku 2023 dosiahla 1 430 eur. Na základe... celý článok

Sociálna poisťovňa pripomína živnostníkom: Máte posledné hodiny na splnenie dôležitej povinnosti

7. 11. 2024 | Redakcia

Sociálna poisťovňa pripomína živnostníkom: Máte posledné hodiny na splnenie dôležitej povinnosti

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a iné SZČO, ktoré odložili daňové priznanie na jún 2024, na kľúčový termín 8. novembra 2024. V tento deň musia uhradiť prvú platbu novovymedzeného... celý článok

Kedy musí byť konateľ zároveň zamestnancom s.r.o.?

7. 11. 2024 | Barbora Magočová

Kedy musí byť konateľ zároveň zamestnancom s.r.o.?

Podnikáte prostredníctvom s.r.o.? Potom možno premýšľate aj nad tým, či pre vás bude lepšie zostať len konateľom alebo by ste sa v spoločnosti mali aj zamestnať. Možno vás však prekvapí,... celý článok

Oplatí sa zamestnať alebo byť SZČO? Expert ukázal šokujúce porovnanie

21. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Oplatí sa zamestnať alebo byť SZČO? Expert ukázal šokujúce porovnanie

Oplatí sa byť na Slovensku ešte zamestnancom? Známy expert na dane a odvody ukázal príklad, v ktorom firma vynaloží na prácu dvoch ľudí rovnaké množstvo peňazí, no jeden z nich dostane... celý článok