Gastrolístky teda inak povedané stravovacie poukážky ako výdavok na stravné využívajú dva typy daňovníkov, a to zamestnávatelia alebo daňovníci s príjmami z podnikania (napr. živnostníci) a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.
Zamestnávateľ môže zabezpečiť stravovanie pre svojich zamestnancov:
- vo vlastnom stravovacom zariadení
- v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa
- prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby
Kedy má zamestnanec nárok na poskytnutie stravy
Povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť stravu pre svojich zamestnancov vyplýva priamo zo zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov.
Nárok na poskytnutie ma zamestnanec, ktorý odpracuje v rámci jednej pracovnej zmeny alebo vykonáva prácu viac ako 4 hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť pre svojho zamestnanca ďalšie teplé hlavné jedlo.
Minimálna hodnota stravného lístka v roku 2016 predstavuje 3,15 eura.
Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie zamestnancov v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.
Výdavky na stravné v roku 2016 pri pracovnej ceste
Pre rok 2016 je suma stravného pri pracovnej ceste po Slovensku stanovená pre jednotlivé časové pásma nasledovne:
- prvé časové pásmo v rozpätí od 5 do 12 hodín - 4,20 eur
- druhé časové pásmo v rozpätí od 12 do 18 hodín - 6,30 eur
- tretie časové pásmo nad 18 hodín - 9,80 eur
Papierové lístky alebo dobíjacia karta
Po novom majú gastrolístky dve formy. Teda klasické papierové lístky a najnovšie aj tzv. dobíjaciu kartu. Ak vám však zamestnávateľ prispieva na stravu hotovosťou, alebo neprispieva vôbec, porušuje zákon.
Čo ak nestihnete použiť gastrolístok do konca platnosti
Ak zamestnávateľ gastrolístok do konca príslušného roka nepoužije, je možné ho v lehote podľa podmienok poskytovateľa tohto stravného lístku vymeniť za stravné lístky pre ďalší rok.
Vydáva sa z gastrolístkov alebo nie?
Vydávanie hotovosti pri platbe stravnými lístkami slovenská legislatíva jednoznačne neupravuje. Toto pravidlo si zaviedli samotní obchodníci a reštaurácie. V podstate vám pokladník alebo čašník z lístka vydať musí, ak ho o to požiadate.
Čo všetko možno kúpiť za gastrolístky
Obchody síce disponujú informáciou o tom, koľko lístkov prijali, no nedá sa zistiť, čo presne si za ne zákazníci kúpili. Majú vlastné pravidlá, čo si za gastrolístky môžete v danej prevádzke kúpiť a čo nie, no legislatívne a účtovne na tom nezáleží. Zákon totiž nehovorí, že si za lístky môžete kúpiť len potraviny.
Hovorí sa v ňom iba o príspevku na stravu - ten môže mať podobu poukážky alebo elektronickej karty. Pravidlo, že si za lístky nekúpite nič iné, si vymysleli samotní obchodníci.
Roland Regely
Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.