78 000 Slovákov čoskoro dostane dôležitú poštu od Sociálnej poisťovne

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 9. 2024
Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžu v októbri 2024 očakávať dôležité oznámenie od Sociálnej poisťovne. Tento dokument im prezradí, či im vzniklo, zaniklo alebo naďalej trvá povinné sociálne poistenie, a to na základe daňového priznania za rok 2023. Týka sa to približne 78 000 SZČO.
78 000 Slovákov čoskoro dostane dôležitú poštu od Sociálnej poisťovne

Zdroj: Shutterstock

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2023 do konca júna 2024, môžu očakávať v októbri 2024 oznámenie od Sociálnej poisťovne. Tento dokument im automaticky pošle poisťovňa, takže oň nemusia samostatne žiadať. V oznámení sa dozvedia, či im od 1. októbra 2024 vzniklo, zaniklo, alebo naďalej trvá povinné sociálne poistenie, spolu s podrobnými informáciami o vymeriavacom základe a výške poistného, ktoré budú v nadchádzajúcich mesiacoch uhrádzať. Celkovo ide o takmer 78 000 SZČO.

Kto môže čakať obálku od Sociálnej poisťovne

Najviac oznámení, konkrétne 56 570, sa bude týkať tých SZČO, ktorým sa na základe daňového priznania za uplynulý rok zmenil vymeriavací základ na výpočet poistného. Ďalších 17 660 SZČO získa informáciu o tom, že im od 1. októbra 2024 vzniká povinné sociálne poistenie. Naopak, k 30. septembru 2024 povinné poistenie zanikne 3 493 SZČO. Tieto informácie budú odoslané buď poštou, alebo elektronicky prostredníctvom aktivovaných e-schránok, pričom lehota na doručenie je do 21. októbra 2024. Novú výšku poistného SZČO zaplatia prvýkrát za október, a to so splatnosťou do 8. novembra 2024.

Vznik alebo zánik sociálneho poistenia sa riadi výškou príjmov z podnikania za rok 2023. Povinné poistenie vzniká tým SZČO, ktoré dosiahli príjem nad 7 824 eur a sú k 1. októbru 2024 oprávnené vykonávať svoju činnosť. Ak SZČO vykonáva činnosť na základe iného ako podnikateľského oprávnenia, povinné poistenie závisí výhradne od dosiahnutého príjmu. Tým, ktorých príjem nepresiahol túto hranicu, povinné poistenie nevzniká alebo im zaniká.

Pre povinne poistené SZČO sú v roku 2024 určené minimálne a maximálne výšky poistného. Minimálny mesačný vymeriavací základ je 652 eur, z čoho vyplýva poistné 216,13 eura. SZČO, ktoré poberajú starobný alebo výsluhový dôchodok a dovŕšili dôchodkový vek, platia nižšiu sumu 177,01 eura, pretože nie sú povinné platiť poistné na invalidné poistenie. Na druhej strane, maximálny mesačný vymeriavací základ je 9 128 eur, pričom mesačné poistné z tejto sumy dosahuje až 3 025,93 eura. Pre dôchodcov a poberateľov výsluhových dôchodkov je táto suma opäť nižšia, konkrétne 2 478,25 eura.

Počet SZČO, ktoré platia poistné z minimálneho vymeriavacieho základu, sa za posledné roky zvýšil. V roku 2023 až 80 % SZČO platilo minimálne poistné, čo predstavuje 160 132 osôb. Naopak, maximálne poistné uhrádzalo len 290 živnostníkov. Tento trend nárastu minimálnych platieb je viditeľný aj v porovnaní s rokom 2018, kedy tento podiel predstavoval 75 %.

Pre zjednodušenie výpočtu poistného pre SZČO poskytuje Sociálna poisťovňa aj tento rok praktickú pomôcku – kalkulačku, ktorá je dostupná online. Táto kalkulačka umožňuje informatívne vypočítať výšku poistného platného od 1. júla do 31. decembra 2024.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok