Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 12. 9. 2024
Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške od 1,5 do 2,6 miliardy eur, no zároveň by obral ľudí o dni voľna a príplatky za prácu počas sviatkov.
Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Robert Fico, premiér SR.

Premiér Robert Fico navrhol po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD, že jedným z krokov, ako získať finančné prostriedky v rámci konsolidácie, by mohlo byť ponechanie štátnych sviatkov, avšak bez pracovného voľna. Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom štátnych sviatkov v EÚ, informuje STVR.

„Ak by sme sa dohodli, že štátny sviatok zostane štátnym sviatkom, ale nebude súčasne dňom pracovného voľna, je to takisto cesta, ako získať ďalšie finančné prostriedky,“ uviedol Fico. Tento návrh je jedným z viacerých variantov, ktoré sú na stole v rámci hľadania spôsobov, ako ušetriť potrebné prostriedky na udržanie fiškálnej stability. Podľa premiéra ide o úspory vo výške od 1,5 do 2,6 miliardy eur.

Slováci by takto mohli prísť o voľno na ktoré sú zvyknutí, ale aj za príplatky za prácu vo sviatok, keďže by sa z dní voľna stali bežné pracovné dni, prípadne nedele.

Kalendár

Dnes je Svetový deň manty

Svetový deň manty sa každoročne oslavuje 17. septembra a je významným dňom, ktorý vzdáva hold týmto úžasným morským tvorom. Tento deň vyhlásila nezisková organizácia Manta Trust, ktorá sa zameriava na... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

 Okrem sviatkov sa diskusia dotkla aj ďalších opatrení, vrátane zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Toto zníženie by však bolo potrebné vykompenzovať inými opatreniami, ako je napríklad už diskutovaná daň z finančných transakcií, ktorá by sa však vzťahovala výlučne na právnické osoby. „Hovoríme aj o znižovaní dane z pridanej hodnoty na potraviny, ale to sa musí niečím vykompenzovať. Samozrejme, že hovoríme už o opakovanej dani z finančných transakcií, ale výlučne pre právnické osoby,“ vysvetlil premiér.

Fico zároveň zdôraznil, že by konsolidácia nemala mať negatívny dopad na sociálny štandard, ktorý už bol v krajine dosiahnutý. Slovensko teda čelí výzve, ako nájsť potrebné úspory, pričom vláda sa snaží nájsť riešenia, ktoré by nespôsobili zhoršenie životnej úrovne obyvateľstva.

Sviatky sa rušiť nebudú, iba voľno

V praxi by rušenie voľna počas sviatkov vyzeralo tak, že by sme šli normálne do práce napríklad 1. septembra, 17. novembra, alebo možno aj počas Vianoc. Ak by sme chceli mať voľno, museli by sme si vziať dovolenku. Dokonca by pracovníci prišli o príplatky za prácu cez sviatky. Obchody a všetky prevádzky, ktoré dnes musia mať povinne zatvorené, by boli otvorené ako obyčajne.

Pomôže ale rušenie voľna cez sviatky ekonomike tak, ako si to premiér predstavuje? Odborníci sa v tejto otázke nevedia zhodnúť, sviatky a tiež voľno majú svoje ekonomické výhody a nevýhody.

Magazín Capital v UK uvádza, že sviatky síce dočasne zastavujú výrobu a znižujú produktivitu, no zvyšujú spotrebu v sektore maloobchodu, hotelov a služieb. Výskum ukazuje, že ekonomicky viac sektorov trpí, než profituje, pričom sa odhaduje strata 2,3 miliardy libier za jeden deň vo Veľkej Británii. 

BBC sa po pandémii zamýšľa, či pridanie nového štátneho sviatku môže stimulovať ekonomiku. Niektoré krajiny, ako Spojené kráľovstvo a Nový Zéland, zvažovali zavedenie ďalších sviatkov po pandémii Covid-19, aby podporili spotrebu a cestovný ruch. Hoci prázdniny zvyšujú výdavky na cestovanie a maloobchod, prinášajú aj riziko straty produktivity. Ekonomickí experti sú rozdelení, či výhody prevýšia náklady, pričom v niektorých prípadoch môže byť pridaný sviatok pre podniky finančne náročný.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

28. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur... celý článok