Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 9. 9. 2024
Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to však môžu dovoliť. Straty spôsobené krádežami tak môžu dopadať aj na zamestnancov pracujúcich v ohrozených prevádzkarňach. Ako by sa zamestnanci mali chrániť, aby zamestnávateľ náhradu škody spôsobenej zlodejmi nakoniec nežiadal od nich?
Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Zdroj: Shutterstock

Novela trestného zákona účinná od augusta tohto roka navýšila hodnoty škôd, od ktorých sa odvíjajú trestnoprávne postihy rôznych konaní. V niektorých prípadoch prinieslo zvýšenie hodnôt „len“ možnosť uloženia miernejšieho trestu. V iných však viedlo až k tomu, že časť nežiadúcich konaní už nie je vôbec možné riešiť ako trestnú činnosť. 

Tabuľka: Porovnanie hraníc škôd dôležitých pre posúdenie protiprávnych konaní z trestnoprávneho hľadiska.

Hranice škôd do 5. 8. 2024 Hranice škôd od 6. 8. 2024 
Malá škodanad 266 eurMalá škodanad 700 eur
Väčšia škodanajmenej 2660 eurVäčšia škodanad 20 000 eur
Značná škodanajmenej 26 600 eurZnačná škodanad 250 000 eur
Škoda veľkého rozsahunajmenej 133 000 eurŠkoda veľkého rozsahu nad 650 000 eur

Zvýšenie kľúčových hraníc škôd zmenilo napríklad posudzovanie trestnosti krádeží. Zatiaľ čo pred novelou bolo možné trestnoprávne postihnúť krádeže vecí, pri ktorých spôsobená ujma presiahla už 266 eur, po novom sa vyžaduje, aby vznikla škoda aspoň nad 700 eur. Len pre porovnanie – v susednom Česku je najnižšia hranica škody (tzv. „škoda nikoliv nepatrná“) podmieňujúca trestnosť krádeží aktuálne stanovená na 10 000 Kč (v prepočte približne 400 eur). 

Vymôcť náhradu škody od drobných zlodejov je pomerne zložité. Ak sa ich aj podarí chytiť, zvyčajne nemajú nijaký majetok, z ktorého by mohli ujmu nahradiť. Hrozba trestu odňatia slobody je preto často jediným prostriedkom, ktorý ich môže od kradnutia odradiť. Zvýšenie počtu krádeží však nie je problematické len pre obchodníkov. Značné nepríjemnosti môže spôsobiť aj zamestnancom zodpovedným za fungovanie určitej prevádzky, a to najmä vtedy, keď sa nedá dokázať, čo presne za zmiznutím tovaru či hotovosti stojí.

Ako by ste sa mali chrániť, ak sa vo vašej prevádzke vyskytujú krádeže?

Krádeže tovaru, zásob či dokonca hotovosti najviac ohrozujú zamestnancov, ktorí uzatvorili dohodu o hmotnej zodpovednosti. Jej podpisom totiž preberajú zodpovednosť za vzniknutý schodok, ktorej sa môžu zbaviť len vtedy, keď preukážu, že tento vznikol celkom alebo sčasti bez ich zavinenia. Zamestnávateľ teda nemusí podať dôkaz o tom, že za schodok zodpovedá zamestnanec s hmotnou zodpovednosťou; je to naopak zamestnanec, kto musí dokázať, že schodok nezavinil. 

Zamestnanci s hmotnou zodpovednosťou sú teda v prípade krádeží spáchaných nezistenými páchateľmi v oveľa horšom postavení ako zamestnanci, ktorí dohodu o hmotnej zodpovednosti nepodpísali. Ak by zamestnávateľ chcel vymáhať škodu spojenú s krádežami od zamestnancov bez uvedenej dohody, musel by im dokázať, že vznikla ich zavinením.

Ak aj vy patríte medzi zamestnancov, ktorí majú uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovednosti, existuje pre vás riešenie. V prípade, že vaše pracovisko nie je pred zlodejmi primerane chránené, umožňuje vám zákon po splnení určitých podmienok od tejto dohody odstúpiť.

Ako odstúpiť od dohody o hmotnej zodpovednosti

S uzatvorením dohody o hmotnej zodpovednosti sa spája zvýšená zodpovednosť zamestnanca za hodnoty, ktoré sú v nej vymedzené. Zamestnávateľ vám preto musí vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré vám umožnia s nimi riadne hospodáriť. Pokiaľ vo vašej prevádzkarni nie sú prijaté dostatočné opatrenia, ktoré by krádežiam účinne bránili alebo by prinajmenšom umožnili zistiť, či schodok na zverených hodnotách spôsobil zlodej, musíte na to zamestnávateľa najskôr písomne upozorniť. Aby ste v prípade sporu mohli upozornenie preukázať, nechajte si jeho prevzatie buď podpísať alebo ho zamestnávateľovi pošlite doporučenou poštovou zásielkou s doručenkou. 

Ak zamestnávateľ ani do 1 mesiaca po tom, čo dostal vaše písomné upozornenie, nedostatky v pracovných podmienkach brániace riadnemu hospodáreniu so zverenými hodnotami neodstráni, môžete od dohody odstúpiť. Oznámenie o odstúpení treba opäť zamestnávateľovi zaslať písomne.

Doručením oznámenia o odstúpení zamestnávateľovi dohoda o hmotnej zodpovednosti zaniká; pri jej zániku musí byť podľa zákona vykonaná inventarizácia.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

28. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur... celý článok