Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 28. 8. 2024
Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur mesačne. Tento dramatický nárast je dôsledkom novej metodiky výpočtu minimálneho vymeriavacieho základu.
Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Zdroj: Shutterstock

Státisíce živnostníkov na Slovensku si už zvyklo, že sa im každý rok zvýšia odvody o niekoľko eur. Už v budúcom roku to však budú desiatky eur navyše a v ďalších rokoch narastú minimálne odvody o stovky eur, až na 480 eur mesačne, všíma si portál Startitup. Môže za to nenápadná zmena, ktorá potešila zamestnancov.

Dnes tri stovky, o pár rokov takmer päť

Raketový nárast odvodov súvisí s novým spôsobom výpočtu minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý už nebude odvíjaný od polovice priemernej mzdy, ale od výšky minimálnej mzdy. 

V súčasnosti sa minimálny vymeriavací základ stanovuje na 715 eur, čo sa odráža na odvodoch. Zatiaľ čo starý výpočet založený na polovici priemernej mzdy by spôsobil zvýšenie mesačných platieb do štátu o 30,34 eura, nový systém, ktorý vychádza z úrovne minimálnej mzdy, prinesie rast až o 78,97 eura. 

V roku 2025 mali živnostníci platiť odvody z vymeriavacieho základu 715 eur, čo by znamenalo 344,27 eura mesačne. Podľa nového vzorca to však budú odvody 122,40 eura a 270,50 eura, teda spolu 392,90 eur. Je to preto, lebo minimálny vymeriavací základ zvýši na 816 eur. Daňový a odvodový expert strany Demokrati Jozef Mihál pre Startitup uviedol, že už táto suma bude šokom pre živnostníkov s príjmami okolo 1 000 až 1 200 eur. „Možno aj toto je cesta, ako ich prinútiť ukončiť živnosti a vrátiť sa do montážnych dielní za pás… Presne takíto zamestnávatelia totiž nemajú dostatok pracovnej sily,“ dodal.

V súčasnosti podľa dát Sociálnej poisťovne platí minimálne odvody viac ako 132 000 SZČO.

Minimálna mzda porastie a s ňou aj minimálne odvody

Ako sme už informovali, vláda schválila nový spôsob určovania minimálnej mzdy, ktorý začne platiť od roku 2026. Minimálna mzda sa bude stanovovať ako 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve, namiesto súčasných 57 %, počítaných z priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Očakáva sa, že v roku 2024 minimálna mzda dosiahne 816 eur. Podľa odhadov Ministerstva práce by v roku 2026 mala stúpnuť na približne 920 eur, a do roku 2027 by mohla dosiahnuť až 969 eur. V roku 2027 teda budú minimálne odvody pre SZČO činiť až 481,5 eura mesačne. 

Tento výrazný nárast odvodov je spojený aj s obavami, že živnostníci si aj napriek vyšším príspevkom nezabezpečia dostatočný dôchodok. Podľa súčasných výpočtov by totiž aj po zvýšení odvodov mal živnostník s priemerným príjmom na dôchodku dostávať len minimálny dôchodok vo výške 467 eur mesačne.

Nový zákon o minimálnej mzde, ktorý vláda prijala tento mesiac, stanovuje, že od roku 2026 bude minimálna mzda predstavovať 60 % priemernej mzdy. Tento krok môže ešte viac prehĺbiť rozdiely medzi príjmami a nákladmi SZČO, pretože každé zvýšenie minimálnej mzdy bude znamenať aj zvýšenie odvodov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok