Jeden z najbohatších Slovákov príde o všetok majetok. „Kráľ Zemplína“ vyhlásil bankrot

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 31. 7. 2024
Mikuláš Vareha, známy ako 'kráľ Zemplína,' je slovenský podnikateľ, ktorý sa preslávil svojimi kontroverznými aktivitami a následným odsúdením za daňové podvody. Súd v Košiciach vyhlásil konkurz na jeho majetok.
Jeden z najbohatších Slovákov príde o všetok majetok. „Kráľ Zemplína“ vyhlásil bankrot

Zdroj: Reprofoto: FB/Mikuláš vareha

Mikuláš Vareha, známy ako "kráľ Zemplína" a Rytier von DPH, sa aktuálne zbavuje svojich dlhov tým, že zbankrotoval. Vareha patrí medzi najbohatších ľudí na Slovensku a svoje bohatstvo rád vystavoval na obdiv. Bankrotom sa vyhne splácaniu dlhov, ale zároveň príde o všetok majetok pod svojím menom. Informujú o tom Aktuality.sk.

Mestský súd v Košiciach vyhlásil konkurz na jeho majetok, čím ho zbavil všetkých dlhov, ktoré môžu byť uspokojené iba v konkurze. Sudca Tomáš Kališka vo svojom rozhodnutí uviedol, že po oddlžení nebude musieť Vareha splácať svoje dlhy, avšak príde o všetok svoj majetok, z ktorého budú podlžnosti čiastočne uhradené. Spoločnosť Bonato, ktorá pomáha s oddlžovaním, ozrejmila, že rozhodnutím súdu o oddlžení sa zastavia všetky súdne konania týkajúce sa dlhov dlžníka.

Kráľ Zemplína na Cadillacu

Mikuláš Vareha, známy ako "kráľ Zemplína," je slovenský podnikateľ, ktorý sa preslávil svojimi kontroverznými aktivitami a následným odsúdením za daňové podvody. Pôsobil hlavne v oblasti poľnohospodárstva, vinárstva a drevárskeho priemyslu.

Vareha vlastnil rozsiahly majetok vrátane viacerých poľnohospodárskych družstiev, kde choval tisíce zvierat ako ovce a hovädzí dobytok. Mal tiež veľký ovocný sad o rozlohe 420 hektárov, ktorý bol najväčším sadom so závlahou v Európe. Jeho vinárske aktivity zahŕňali výrobu tokajského vína a plánoval vykopať najdlhšiu vínnu pivnicu na svete.

Okrem poľnohospodárstva a vinárstva Vareha podnikal aj s drevom, vyrábajúc rôzne drevené výrobky ako eurookná, dvere, stoly a stoličky. Jeho podnikateľské aktivity sa rozšírili aj na technické poľnohospodárstvo a stavebné projekty, často realizované načierno a v rozpore s predpismi.

Vareha si svoj majetok a úspech rád vystavoval. Používal súkromnú helikoptéru na prelety nad svojimi pozemkami a plánoval založiť veľkú ZOO. Bol tiež známy svojimi zbierkami luxusných áut a drahých predmetov. Bilbordy s jeho podobizňou sa dali nájsť v takmer každej obci na Zemplíne. Známy bol aj jeho vozový park pri čerpacej stanici s názvom Agent 007 v Slovenskom Novom Meste. Jeho súčasťou bola aj drahá limuzína značky Cadillac.

Vareha mal kontakty s významnými osobnosťami, vrátane bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky. Spolupracoval s nadáciou prvej dámy, ktorej daroval ovocie na rozdávanie školákom. Bol tiež prezidentom Slovenskej asociácie boxerov amatérov a organizoval rôzne športové a spoločenské akcie.

Vareha vo väzení

V roku 2011 bol Vareha zatknutý a následne odsúdený za daňové podvody vo výške približne 57 miliónov eur. Po takmer deviatich rokoch strávených vo väzení bol podmienečne prepustený. Varehu odsúdili viackrát za viacero trestných činov. On sám vinu nikdy nepriznal, považuje sa za nevinného a súdne procesy označoval za politickú objednávku. Počas pobytu za mrežami založil politickú stranu.

Po návrate na slobodu sa Vareha stretáva s problémami pri opätovnom získaní svojich pozemkov a majetku. Naďalej sa snaží angažovať v podnikateľských a politických aktivitách, hoci jeho majetok a vplyv sú výrazne oslabené. Do volieb šiel so stranou Princíp, ktorá však získala len 0,6 percenta hlasov.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

12. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Prídeme o voľno a príplatky za sviatky? Premiér Fico už má v hlave plán

Premiér Robert Fico navrhuje zmenu, ktorá by mohla zásadne ovplyvniť životy Slovákov - štátne sviatky by zostali, ale bez pracovného voľna. Tento krok by mohol priniesť úspory vo výške... celý článok

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

9. 9. 2024 | Barbora Magočová

Po novele trestného zákona sa množia krádeže: ako na to môžu doplatiť poctiví zamestnanci?

Viacerí obchodníci hlásia, že zmeny v oblasti trestného práva viedli k nárastu krádeží. Zlodeji sú posmelení a podnikatelia musia riešiť lepšie zabezpečenie tovaru. Nie všetci si to... celý článok

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok