Nie všetky faktúry po splatnosti sa dajú vymáhať. Ako na nich „neprerobiť“ v roku 2024?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 26. 7. 2024
Dátum splatnosti uvedený na faktúre nemusí byť pre určenie omeškania s jej zaplatením vôbec podstatný. Čo by ste mali vedieť, aby ste s vymáhaním vyfakturovaných pohľadávok v budúcnosti nemali problémy? A čo všetko môžete od vašich obchodných partnerov v roku 2024 žiadať, ak vám nezaplatia načas?
Nie všetky faktúry po splatnosti sa dajú vymáhať. Ako na nich „neprerobiť“ v roku 2024?

Zdroj: Shutterstock

Ak podnikáte, určite pravidelne riešite aj vystavovanie faktúr. Väčšina bežných ľudí vníma faktúry ako základný dokument pre zistenie splatnosti peňažných pohľadávok. Je to ale naozaj tak?

Faktúra z právneho hľadiska nemá taký význam, aký jej mnohí pripisujú. V skutočnosti ide o doklad, ktorý má primárne slúžiť pre potreby vedenia účtovníctva. Jej obsah sám osebe vášmu dlžníkovi spravidla nezakladá záväzné povinnosti.

Splatnosť pohľadávky vôbec nemusí nastať v deň, ktorý sa v tejto súvislosti uvádza vo faktúre. Tento je nezriedka určený uplynutím určitého počtu dní po jej vystavení, a to buď v dôsledku zaužívanej praxe alebo kvôli nastaveniu v účtovnom programe používanom na vytváranie obchodných listín. Oveľa dôležitejšie pritom je, kedy bola faktúra dlžníkovi doručená.

Ako môže doručenie faktúry ovplyvniť splatnosť? 

Zročnosť pohľadávky a s ňou súvisiace omeškanie sa v prvom rade určuje podľa obsahu vzájomnej zmluvy veriteľa a dlžníka. Ak dohoda o splatnosti medzi podnikateľmi chýba, pomôže Obchodný zákonník. Tento zakotvuje nasledujúce pravidlá:

Dlžník sa dostane do omeškania s plnením peňažného dlhu, ak nezaplatí najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia dokladu (napr. faktúry či výzvy na zaplatenie) alebo do 30 dní odo dňa poskytnutia plnenia zo strany veriteľa; rozhodujúci je ten deň, ktorý nastal neskôr. Ak sa nedá presne zistiť deň doručenia dokladu, nastane omeškanie dlžníka uplynutím 30. dňa odo dňa poskytnutia plnenia zo strany veriteľa.

V prípade, že dlžník platí za plnenie, ktoré má byť skontrolované formou prehliadky, bude dlžník v omeškaní so zaplatením, pokiaľ pohľadávku neuhradí ani do 30 dní od skončenia prehliadky.

Už len pre úplnosť pripomeňme, že správne určenie okamihu splatnosti a omeškania so zaplatením pohľadávky je potrebné napríklad pre stanovenie:

1) dňa, v ktorom ju možno vymáhať súdne,

2) začiatku a konca premlčacej doby,

3) výšky úrokov z omeškania.

Aj zmluvné dojednanie o splatnosti má svoje hranice

Lehota splatnosti úhrady za dodanie tovaru alebo poskytnutie služby by medzi podnikateľmi ani po jej určení na základe vzájomnej dohody nemala presiahnuť:

- 60 dní odo dňa doručenia faktúry či inej výzvy na zaplatenie alebo

- 60 dní odo dňa, kedy veriteľ dodal tovar či poskytol službu, príp.

- ak sa po plnení veriteľa má uskutočniť jeho prehliadka, 60 dní po jej skončení.

Dôležité je, ktorý z uvedených dní nastal neskôr. 

Prehliadka plnenia by mala byť dohodnutá najneskôr do 30 dní odo dňa, v ktorom bolo plnenie poskytnuté. 

Dohoda o dlhšej zročnosti nie je vylúčená. Ak však prekročíte spomínané 60-dňové lehoty, musíte si dať pozor na to, aby neboli v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa. Ak by sa hrubý nepomer zistil, bola by dohoda neplatná.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň gramotnosti

Medzinárodný deň gramotnosti je významným podujatím, ktoré sa každoročne oslavuje 8. septembra od roku 1966. Tento deň vyhlásilo UNESCO s cieľom zvýšiť povedomie a zdôrazniť význam gramotnosti ako základného... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Čo možno pri omeškaní od dlžníka – podnikateľa žiadať v roku 2024? 

Ak sa váš odberateľ či klient so statusom podnikateľa dostane do omeškania, máte v B2B vzťahoch aj v roku 2024 nárok na úroky z omeškania.

Pokiaľ si osobitne nedojednáte ich výšku, môžete si vybrať z dvoch sadzieb.

1. Sadzba na kalendárny polrok (tzv. pohyblivá)

Sadzba sa určí navýšením základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) platnej k 1. dňu príslušného kalendárneho polroka omeškania o 8 percentuálnych bodov. Takto stanovená sadzba sa použije počas celého kalendárneho polroka omeškania. 

2. Sadzba na celé obdobie omeškania (tzv. fixná)

Namiesto úrokov z omeškania v pohyblivej sadzbe môžete požadovať úroky z omeškania v sadzbe, ktorú vypočítate tak, že navýšite základnú sadzbu ECB platnú k 1. dňu omeškania o 9 percentuálnych bodov. Takto určená sadzba následne platí počas celej doby omeškania. 

Podstatné je, že keď si už vyberiete jeden druh sadzby, musí sa táto použiť pre celú dobu omeškania. Nemôžete ju teda zmeniť, ak podľa vývoja sadzieb ECB zistíte, by pre vás bola výhodnejšia druhá alternatíva. 

Tabuľka: Základná úroková sadzba ECB pre dlhy splatné od roku 2023

Začiatok platnosti

Úroková sadzba pre hlavné refinančné operácie – základná úroková sadzba ECB
21. 12. 20222,50 %
8. 2. 20233,00 %
22. 3. 20233,50 %
10. 5. 20233,75 %
21. 6. 20234,00 %
2. 8. 20234,25 %
20. 9. 20234,50 %
12. 6. 2024 4,25 %

Praktický príklad pre určenie úroku z omeškania: 

Pohľadávka voči dlžníkovi vo výške 100 eur bola splatná dňa 2. 2. 2023. Dlžník vám od tej doby sľubuje jej zaplatenie, ale peniaze stále nedorazili. Aký úrok z omeškania môžete žiadať?

Vzhľadom na to, že pohľadávka bola splatná 2. 2. 2023, je dlžník od 3. 2. 2023 v omeškaní. Ak sa rozhodnete pre pohyblivú sadzbu, budete žiadať úroky z omeškania nasledovne:

- úrok z omeškania z čiastky 100 eur od 3. 2. 2023 do 30. 6. 2023 v sadzbe 10,50 % ročne (pretože k 1. 1. 2023 bola základná úroková sadzba ECB 2,50 %),

- úrok z omeškania z čiastky 100 eur od 1. 7. 2023 do 31. 12. 2023 v sadzbe 12 % ročne (pretože k 1. 7. 2023 bola základná úroková sadzba ECB 4,00 %),

- úrok z omeškania z čiastky 100 eur od 1. 1. 2024 do 30. 6. 2024 v sadzbe 12,50 % ročne (pretože k 1. 1. 2024 bola základná úroková sadzba ECB 4,50 %),

- úrok z omeškania z čiastky 100 eur od 1. 7. 2024 do 31. 12. 2024 (príp. do zaplatenia, ak k nemu v tomto polroku dôjde) v sadzbe 12,25 % ročne (pretože k 1. 7. 2024 bola základná úroková sadzba ECB 4,25 %).

Ak sa rozhodnete pre fixnú sadzbu, budete žiadať úrok z omeškania z čiastky 100 eur od 3. 2. 2023 do zaplatenia v sadzbe 11,50 % ročne (pretože k 3. 2. 2023 bola základná úroková sadzba ECB 2,50 %). 

Nezabudnite žiadať aj paušálne náklady na vymáhanie

V súvislosti s vymáhaním pohľadávky vám ďalej vzniká nárok na tzv. paušálnu náhradu nákladov spojených s jej uplatnením. Ide o 40 eur jednorazovo bez ohľadu na dĺžku omeškania dlžníka. Ak vymáhate dlh z viacerých faktúr, máte tento nárok za každú pohľadávku, ktorá je predmetom samostatnej faktúry, a to aj v takom prípade, keď si pohľadávky uplatňujete spoločne v jednom súdnom konaní (rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 2Obdo/59/2021).

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

6. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako sa z Baťovho dedičstva stala moderná ikona výroby Tatrasvit

Spoločnosť Tatrasvit, ktorá sa môže pochváliť viac ako 90-ročnou históriou, sa stala synonymom kvality v oblasti výroby ponožiek a pančúch na Slovensku. V rozhovore nám prezradili,... celý článok

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

3. 9. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Inšpiratívny projekt: Ako Greenway podporuje slovenskú ekonomiku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ prináša pozitívne svetlo na slovenské podniky, ako je Greenway. Tento projekt má za cieľ zlepšiť náladu v krajine a inšpirovať nielen podnikateľov, ale... celý článok

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

29. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Ako kuchynský experiment dobyl svet: Zamilovali si ho aj Slováci

Čipsy, obľúbený snack miliónov ľudí po celom svete, majú fascinujúcu históriu a bohatú tradíciu, ktorá siaha až do 19. storočia. Od jednoduchých tenkých plátkov zemiakov až po komplexné... celý článok

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

28. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Na prívetivé tri stovky zabudnite. Státisícom Slovákov vzrastú odvody na takmer 500 eur

Státisíce živnostníkov na Slovensku čaká v nasledujúcich rokoch výrazný nárast odvodov. Zatiaľ čo doteraz sa zvyšovali o niekoľko eur, v budúcnosti pôjde o desiatky, ba až stovky eur... celý článok

Od praveku až po Fusakle: Pútavá ponožková história

23. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Od praveku až po Fusakle: Pútavá ponožková história

Ponožky, dnes úplne bežná súčasť nášho šatníka, majú za sebou fascinujúcu históriu, ktorá prekvapivo siaha až do doby kamennej. Kto by bol povedal, že sa ich príbeh začne písať už tam,... celý článok