Státisíce Slovákov môžu prísť o obľúbenú výhodu podnikateľov. Vláda už schválila návrh

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 12. 7. 2024
Paušálne výdavky využíva viac ako 200 000 živnostníkov na Slovensku. Po novom by mohli o túto mimoriadne obľúbenú výhodu prísť, alebo prejde veľkou zmenou. Vláda už schvália materiál, ktorý počíta s konsolidáciou rozpočtu.
Státisíce Slovákov môžu prísť o obľúbenú výhodu podnikateľov. Vláda už schválila návrh

Zdroj: Shutterstock

Štát musí šetriť a pocítime to všetci. Vláda nedávno schválila návrh konsolidačných opatrení, ktoré majú za úlohu znížiť výdavky štátu a zároveň zvýšiť príjmy. Jeho súčasťou je aj obávaný „bič“ na fiktívnych živnostníkov. Samostatne zárobkovo činné osoby však zrejme čaká ďalšia „morová rana“.

Paušálne výdavky v ohrození

Paušálne výdavky, ktoré si živnostníci môžu uplatniť na zníženie základu dane, sa môžu čoskoro zmeniť. Tento spôsob výpočtu výdavkov bol zavedený počas tretej vlády premiéra Roberta Fica a presadila ho koaličná strana SNS. V roku 2017 sa sadzba paušálnych výdavkov zvýšila z 40 na 60 percent z celkových príjmov a ročný limit sa zvýšil z 5 040 eur na 20-tisíc eur.

Avšak, či toto nastavenie paušálnych výdavkov zostane nezmenené, je momentálne otázne. Vláda zvažuje možnosti úpravy limitu paušálnych výdavkov pre podnikateľov. Tieto výdavky sú medzi živnostníkmi veľmi populárne, pretože im umožňujú zjednodušiť daňové priznanie a zároveň znížiť daňový základ.

Andrej Danko, šéf strany SNS, sa pre Hospodárske noviny vyjadril, že živnostníci sú v súčasnosti predmetom diskusie. „Je tlak na zrušenie či na úpravu paušálnych výdavkov, potom je otázka aj v prípade systému zdanenia, vôbec to zatiaľ nie je uzavreté, existujú rôzne varianty,“ povedal Danko pre HN.

 

Kalendár

Dnes je Svetový deň rastlinného mlieka

Svetový deň rastlinného mlieka sa každoročne oslavuje 22. augusta. Cieľom tohto dňa je šíriť osvetu o zdravých a eticky udržateľných alternatívach živočíšneho mlieka.Rastlinné mlieko je nápoj vyrobený... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Prípadné zmeny či škrty v rámci paušálnych výdavkov by však mohli nepríjemne zasiahnuť tisíce Slovákov. Len vlani ich pri podávaní daňového priznania za rok 2022 využilo až 263,5-tisíca daňovníkov. Pre mnoho živnostníkov je to spôsob, ako si zjednodušiť administratívu a ušetriť na daniach, preto akékoľvek zmeny v tomto systéme môžu mať značný dopad na ich podnikanie.

Paušálne výdavky majú byť len jednou zo zmien, ktoré Slovákov čakajú. Vláda nedávno schválila konsolidačné opatrenia. Denník N podotýka, že hoci ide o naozaj rozsiahly materiál s veľkými zmenami, vláda o ňom širšie neinformovala. Navyše, vláda má naponáhlo, keďže do 20. septembra musí Európskej komisii predložiť strednodobý fiškálny plán a do 15. októbra musí schváliť rozpočet na budúci rok.

Čo dal minister Kamenický do balíčka

Vláda Slovenskej republiky sa rozhodla na konsolidáciu rozpočtu s cieľom dosiahnuť úspory o 1 percento HDP ročne až do konca volebného obdobia. Na budúci rok by sa týmto spôsobom malo podariť ušetriť 1,4 miliardy eur. Jedným z hlavných opatrení, ktoré majú prispieť k tomuto cieľu, je zrušenie energetickej pomoci, čo by malo rozpočet odľahčiť o približne 800 miliónov eur, teda viac ako polovicu potrebnej sumy. Tento krok však bude mať za následok zvýšenie cien plynu pre domácnosti, ktoré by podľa odhadov mohli stúpnuť až o 20 percent.

Ďalšou oblasťou, kde vláda plánuje šetriť, sú mzdové náklady v jednotlivých rezortoch. Šetrenie na prevádzke štátu je ďalšou možnosťou, ktorú vláda zvažuje, avšak konkrétne opatrenia sú zatiaľ len v štádiu analýzy.

Parlament už schválil v prvom čítaní zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov a spotrebnej dane z elektronických cigariet a nikotínu. Tieto opatrenia však podľa odhadov prinesú úspory okolo 100 miliónov eur.

Podľa schváleného dokumentu vláda plánuje „rozložiť záťaž zo zvýšenia daňových príjmov naprieč spoločnosťou s dôrazom na zdanenie väčších firiem, vysokopríjmových zamestnancov a negatívnych externalít“. Negatívne externality zvyčajne zahŕňajú dane za znečisťovanie životného prostredia alebo vypúšťanie CO2.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vývoj ImageWell: Od skromných začiatkov k moderným výzvam

20. 8. 2024 | Redakcia

Vývoj ImageWell: Od skromných začiatkov k moderným výzvam

Spoločnosť ImageWell, popredný slovenský výrobca reklamy a prevádzkovateľ siete reklamných plôch, sa aktívne zapojila do podpory projektu „Vyrobené na Slovensku“. V rozhovore s Ing.... celý článok

Jeden z najbohatších Slovákov príde o všetok majetok. „Kráľ Zemplína“ vyhlásil bankrot

31. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden z najbohatších Slovákov príde o všetok majetok. „Kráľ Zemplína“ vyhlásil bankrot

Mikuláš Vareha, známy ako 'kráľ Zemplína,' je slovenský podnikateľ, ktorý sa preslávil svojimi kontroverznými aktivitami a následným odsúdením za daňové podvody. Súd v Košiciach vyhlásil... celý článok

Nie všetky faktúry po splatnosti sa dajú vymáhať. Ako na nich „neprerobiť“ v roku 2024?

26. 7. 2024 | Barbora Magočová

Nie všetky faktúry po splatnosti sa dajú vymáhať. Ako na nich „neprerobiť“ v roku 2024?

Dátum splatnosti uvedený na faktúre nemusí byť pre určenie omeškania s jej zaplatením vôbec podstatný. Čo by ste mali vedieť, aby ste s vymáhaním vyfakturovaných pohľadávok v budúcnosti... celý článok

Živnostníci môžu čoskoro očakávať v pošte obálku „zo sociálky“

27. 6. 2024 | Redakcia

Živnostníci môžu čoskoro očakávať v pošte obálku „zo sociálky“

Živnostníkov a samostatne zárobkovo činné osoby čakajú od leta 2024 významné zmeny týkajúce sa ich odvodových povinností voči Sociálnej poisťovni. Od 1. júla 2024 začne platiť nový... celý článok

Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

24. 6. 2024 | Redakcia

Novinka vám ušetrí čas a peniaze za notára. Slováci ju majú zadarmo

Ušetrí vám peniaze za notára a čas potrebný na cestu k nemu či na matriku. Aplikácia Autogram v mobile využíva technológiu v občianskych preukazoch, ktorú Slováci dávno majú, ale málo... celý článok