Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 8. 2024
Slovenské domácnosti čaká od začiatku budúceho roka výrazné zvýšenie cien plynu. Cena za megawatthodinu stúpne z 25 na 37 eur, čo predstavuje nárast o polovicu. Tento skok sa týka samotnej komodity a nezahŕňa ďalšie regulované poplatky, ako napríklad distribučné náklady. Analytici upozorňujú, že spotrebitelia, ktorí používajú plyn na ohrev vody a kúrenie, budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka.
Slováci sa musia pripraviť na drsné zdraženie plynu. Štát pomôže len vyvoleným

Zdroj: Shutterstock

Od začiatku budúceho roka si slovenské domácnosti musia pripraviť na zvýšenie cien plynu, ktorý zdražie z 25 na 37 eur za megawatthodinu. Tento nárast sa týka samotnej komodity, pričom nie sú zahrnuté ďalšie regulované poplatky, ako napríklad distribučné náklady. Podľa analytikov to znamená, že spotrebitelia, ktorí používajú plyn na ohrev vody a kúrenie, budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka, ak štát nezasiahne, upozorňuje STVR.

Cena plynu vzrastie až o polovicu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanovuje budúcoročné ceny plynu na základe vývoja na trhu v období od októbra 2023 do júna tohto roka. Analytik Radovan Potočár z portálu energie-portal.sk pre STVR uviedol, že samotná komoditná zložka ceny plynu, ktorá teraz činí 25 eur za megawatthodinu, vzrastie na 37 eur. To predstavuje nárast o polovicu, čo nevyhnutne povedie k zvýšeniu regulovaných cien plynu od budúceho roka.

Dôležité je si uvedomiť, že táto cena ešte nezahŕňa distribučné a iné poplatky, ktoré ÚRSO zatiaľ nešpecifikoval. Napriek tomu je už teraz jasné, že koncová cena plynu bude výrazne vyššia než v súčasnosti. Úrad však pred uzavretím cenových konaní nechce zverejňovať konkrétne čísla, ako uviedol jeho hovorca Radoslav Igaz.

Zvyšovanie cien sa podľa Potočára dotkne predovšetkým domácností, ktoré plyn využívajú na ohrev vody a kúrenie, keďže ide o najväčších spotrebiteľov. Pre nich bude tento cenový skok najvýraznejší a môže výrazne zaťažiť rodinné rozpočty. Na druhej strane, tí, ktorí používajú plyn iba na varenie, pocítia zdraženie v menšej miere.

Štát pomôže s platbami iba niektorým

Sociálno-ekonomický analytik Ján Košč upozorňuje, že mnohé domácnosti sa môžu ocitnúť v ťažkej situácii, kde budú musieť voliť medzi platením za energie a zabezpečením základných životných potrieb alebo nájomného.

Ministerstvo hospodárstva si je vedomé tejto situácie a pracuje na zavedení adresnej pomoci pre najzraniteľnejšie domácnosti. „Rezort hospodárstva preferuje adresnú pomoc pre domácnosti, ktoré to najviac potrebujú. Kritériá tejto pomoci ešte sú predmetom modelovania,“ uviedol Peter Podstupka, riaditeľ tlačového odboru ministerstva. Zároveň dodal, že výška pomoci bude závisieť od finančných možností štátneho rozpočtu.

Celkový nárast cien plynu pre domácnosti by mal dosiahnuť približne jednu tretinu. Toto zvýšenie bude mať nepochybne významný dopad na rodinné rozpočty, najmä v čase, keď ceny iných komodít a služieb taktiež stúpajú.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

spotrebitelia, úrso

Toto ste už čítali?

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

28. 7. 2020 | Roland Regely

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

Banky zareagovali na koronakrízu pomerne rýchlo. Nielen odkladom splátok úverov, ale aj sprísnením podmienok ich poskytovania.

Čo vám hrozí ak za úver alebo hypotéku ručíte nehnuteľnosťou a nesplácate?

22. 7. 2020 | Roland Regely

Čo vám hrozí ak za úver alebo hypotéku ručíte nehnuteľnosťou a nesplácate?

Ak neviete splácať svoju hypotéku alebo úver, bezodkladne informujte svoju banku, ktorá navrhne nový postup. Ak sa prestanete ozývať a dlh narastie, môžete prísť o nehnuteľnosť.