Výpočet PN a nemocenskej dávky: Kalkulačka vám spočíta, koľko dostanete

Redakcia | rubrika: Článok | 25. 10. 2024
Nemocenská dávka, známa aj ako „péenka“, je finančná podpora poskytovaná osobám v pracovnej neschopnosti. Podmienkou jej získania je aktuálne nemocenské poistenie, ktoré môže byť povinné alebo dobrovoľné. Kto má nárok na nemocenskú dávku, ako sa vypočítava jej výška a na čo si dať pozor pri platení poistného, najmä ak ste SZČO alebo dobrovoľne nemocensky poistená osoba?
Výpočet PN a nemocenskej dávky: Kalkulačka vám spočíta, koľko dostanete

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Výpočet PN a nemocenskej dávky je kľúčový pre všetkých ekonomicky aktívnych ľudí na Slovensku. Nemocenská dávka, alebo „péenka“, predstavuje kľúčovú formu finančnej podpory pre osoby dočasne neschopné vykonávať svoju prácu. Túto dávku môžu poberať nielen zamestnanci, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a dobrovoľne nemocensky poistené osoby (DNPO), pod podmienkou aktívneho nemocenského poistenia v čase vzniku pracovnej neschopnosti. 

Vypočítajte si, koľko peňazí dostanete, ak vás skolí choroba.

Kalkulačka: Výpočet PN a nemocenskej dávky

Pri SZČO a DNPO je dôležité dodržiavať platby poistného, ktoré musia byť nielen včas, ale aj v správnej výške. Sociálna poisťovňa pritom toleruje maximálny nedoplatok vo výške päť eur. Zamestnanci, ktorí začnú poberať nemocenskú dávku, nemôžu počas tohto obdobia vykonávať prácu. Špecifickým pravidlom pre DNPO je požiadavka, že na získanie nároku na nemocenskú dávku musí byť osoba poistená minimálne 270 dní v posledných dvoch rokoch pred vznikom pracovnej neschopnosti.

Čo sa týka výplaty nemocenskej dávky, v prvých desiatich dňoch dočasnej pracovnej neschopnosti (PN) má zamestnanec nárok na náhradu príjmu od svojho zamestnávateľa. Táto náhrada sa však vypláca postupne v rôznej výške: počas prvých troch dní PN dostane zamestnanec náhradu vo výške 25 % svojho denného vymeriavacieho základu. Od štvrtého do desiateho dňa PN sa táto náhrada zvyšuje na 55 % denného vymeriavacieho základu. Po uplynutí desiatich dní preberá vyplácanie nemocenskej dávky Sociálna poisťovňa, ktorá poskytuje dávku vo výške 55 % denného vymeriavacieho základu od jedenásteho dňa až do ukončenia PN ošetrujúcim lekárom. Tento systém má zabezpečiť, aby zamestnanci a poistenci neostali bez príjmu počas obdobia, kedy nemôžu pracovať zo zdravotných dôvodov.

Ako sa počíta výška nemocenskej dávky

Výpočet nemocenskej dávky je založený na dennom vymeriavacom základe (DVZ) alebo pravdepodobnom dennom vymeriavacom základe (PDVZ). DVZ sa stanovuje z príjmu v rozhodujúcom období, ktorým je najčastejšie kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikla pracovná neschopnosť. Tento základ umožňuje presný výpočet nemocenskej dávky, ktorá predstavuje finančnú kompenzáciu počas obdobia, kedy poistenec nemôže vykonávať svoju prácu, uvádza Sociálna poisťovňa.

Nemocenské dávky pre zamestnanca sa vyplácajú vo výške 55 % DVZ alebo PDVZ od 11. dňa pracovnej neschopnosti, pričom v prvých desiatich dňoch PN zamestnávateľ poskytuje náhradu príjmu. Táto náhrada je v prvé tri dni vo výške 25 % DVZ a od štvrtého do desiateho dňa je to 55 % DVZ.

V prípade samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), dobrovoľne nemocensky poistených osôb (DNPO), osôb v ochrannej lehote a zamestnancov, ktorí prišli o pracovný pomer počas prvých desiatich dní PN, je systém trochu odlišný. V týchto prípadoch sa nemocenské od prvého do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti vypláca vo výške 25 % DVZ alebo PDVZ. Od štvrtého dňa sa zvyšuje na 55 % DVZ alebo PDVZ, čo zjednocuje sumu s výškou nemocenského poskytovaného zamestnancom po desiatom dni.

Dôležitou podmienkou pre poberanie nemocenskej dávky v plnej výške je, že poistenec si musí PN privodiť nezávisle od alkoholu alebo iných návykových látok. Ak je totiž dôvodom PN stav spôsobený požitím alkoholu alebo drog, nemocenská dávka sa znižuje na polovicu. Tento prístup má za cieľ motivovať poistencov k zodpovednému správaniu a minimalizovať prípady, keď by si niekto neuvážene privodil zdravotné komplikácie kvôli návykovým látkam.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok

COVID-19: kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

18. 8. 2021 | Barbora Magočová

COVID-19:  kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

Nakazili ste sa koronavírusom v práci? Čítajte, aké podmienky treba splniť, aby bol uznaný ako choroba z povolania a na aké nároky môžete pomýšľať v nadväznosti na rozsah poškodenia... celý článok

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

11. 8. 2021 | Redakcia

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

Od 1. augusta tohto roka nadobudol účinnosť nový zákon, ktorým sa zvyšuje jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.