Tip na investíciu: Na túto nehnuteľnosť nepotrebujete hypotéku a jej cena raketovo rastie

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 24. 10. 2024
Ak chcete investovať do nehnuteľnosti, no nechcete si brať hypotéku a k dispozícii máte len niekoľko tisíc eur, riešením je kúpa garáže. Takáto nehnuteľnosť si výborne drží hodnotu a dá sa výhodne prenajať.
Tip na investíciu: Na túto nehnuteľnosť nepotrebujete hypotéku a jej cena raketovo rastie

Zdroj: Shutterstock

Ak chcete investovať do nehnuteľnosti a nemáte práve „vo vrecku“ státisíce eur na byt, máme pre vás skvelý tip: garáž. Spravidla stojí niekoľko tisíc eur a jej cena rastie rýchlejšie ako cena bytu. Podľa Trendu môže investíca do garáže vynášať až 20 % ročne. Navyše ju môžete prenajať a zaistiť si tak pasívny príjem. Ak sa ju neskôr rozhodnete predať, rozhodne neprerobíte.

Garáž ako super investícia

Investície do nehnuteľností boli vždy považované za jeden z najstabilnejších a najistejších spôsobov zhodnotenia financií. V treťom kvartáli tohto roka sme na Slovensku zaznamenali významný rast cien nehnuteľností vo všetkých regiónoch, a to najmä v súvislosti s nárastom ponuky na realitných portáloch a poklesom úrokových sadzieb na hypotékach.

V tomto kontexte sa začína čoraz častejšie hovoriť o investíciách do menej tradičných typov nehnuteľností, medzi ktoré patrí aj garáž. Hoci by sa to mohlo zdať ako zanedbateľná súčasť trhu, garáže sú dnes považované za výnosnú a perspektívnu investíciu.

Zvyšujúci sa počet obyvateľov v mestách a nedostatočná parkovacia infraštruktúra vytvárajú pre vlastníkov garáží ideálne podmienky na zisk. Bratislava, ale aj iné mestá na Slovensku, čelia vážnym problémom s parkovaním. Mestská výstavba, rast populácie a čoraz viac áut na cestách vytvárajú situáciu, kde je nedostatok parkovacích miest výrazným obmedzením pre obyvateľov.

Ceny garáží rastú nonstop

Podľa spoločnosti RE/MAX dopyt po garážach stabilne rastie a ceny na realitnom trhu tomu zodpovedajú. V Bratislave sa cena garáží pohybuje v rozmedzí 20 000 až 50 000 eur, pričom v nových developerských projektoch v centre mesta môže dosiahnuť až 100 000 eur, uvádza SITA. Tento dopyt nie je iba v hlavnom meste, ale rastie aj v iných mestách ako Žilina, Košice či Humenné, kde ceny garáží kopírujú podobné trendy.

Prečo je garáž výhodná investícia?

  1. Bezpečnosť a komfort

Vlastnenie garáže poskytuje väčšiu bezpečnosť a komfort pre majiteľov áut. Najmä v mestách, kde je kriminalita spojená s poškodzovaním vozidiel bežným javom, môžu majitelia garáže ponúknuť lepšie podmienky na bezpečné parkovanie. Navyše, garáž chráni auto pred poveternostnými vplyvmi, čo môže predĺžiť jeho životnosť.

  1. Parkovacia politika a urbanistické zmeny

Zmeny v parkovacej politike na Slovensku, najmä zákaz parkovania na chodníkoch zavedený tzv. chodníkovou novelou, viedli k zvýšenému dopytu po parkovacích miestach. Výsledkom je rastúci záujem o prenájom alebo kúpu garáží.

„Počet áut stúpa, rovnako sa zahusťuje zástavba, pre mestá a obce je preto skutočne výzvou vytvárať dostatok parkovacích miest. Tento fakt zvyšuje ceny parkovného aj dopyt po garážach,“ priblížil Marek Choleva zo spoločnosti Gardeon.

Napríklad v Bratislave sa prenájom garáže pohybuje od 100 do 300 eur mesačne, pričom ceny mimo hlavného mesta sú nižšie, ale stále atraktívne – od 50 do 120 eur.

  1. Dlhodobá udržateľnosť

Investície do garáží sú stabilné a menej ovplyvnené výkyvmi na realitnom trhu. Aj počas krízy v oblasti nehnuteľností zostávajú ceny garáží stabilné alebo rastú. Dôvodom je obmedzený priestor na výstavbu nových parkovacích miest a garáží v mestách, čo tlačí ceny nahor.

  1. Dopyt po elektromobiloch

S rastúcim záujmom o elektromobily prichádza aj potreba zriadenia nabíjacích staníc pre tieto vozidlá. Vlastníctvo garáže, kde je možné inštalovať nabíjaciu stanicu, môže výrazne zvýšiť jej hodnotu na trhu. V niektorých mestách a developerských projektoch už sú takéto garáže bežnou súčasťou vybavenia, čo môže byť atraktívne pre budúcich vlastníkov elektromobilov.

„V prípade hromadných garážových alebo bytových domov je dôležité zistiť, či je nabíjanie elektromobilov povolené správcom a nie je nutné špeciálne poistenie z hľadiska bezpečnosti,“ upozorňuje majiteľ RE/MAX Elite Bratislava Andrej Churý.

Náklady na údržbu a prevádzku

Napriek vysokému dopytu a ziskovosti investície do garáže, potenciálny investor musí zohľadniť aj niektoré riziká a náklady. Okrem kúpnej ceny je potrebné zohľadniť aj výdavky na údržbu garáže, prípadné opravy, poistenie a v prípade prenájmu aj možné problémy s neplatičmi. Podľa Andreja Churého z RE/MAX Elite Bratislava je však riziko nízke, pretože v prípade predaja garáže alebo jej prenájmu je trh dostatočne silný a ceny stúpajú.

Nevýhodou tiež je, že ide o nebytový priestor, takže spravidla sa naň nedá vziať hypotéka. Výnimkou môžu byť novostavby, kde je kúpa garážového miesta povinnosťou.

Okrem toho je potrebné zvážiť technický stav a umiestnenie garáže. Ak sa nachádza v centre mesta, kde je veľký dopyt po parkovacích miestach, je zrejmé, že cena bude vyššia a návratnosť investície rýchlejšia. Dôležité je tiež overiť vlastnícke práva k pozemku pod garážou, aby sa predišlo právnym komplikáciám v budúcnosti.

Nehnuteľnosti, ako sú byty alebo domy, zostávajú atraktívnou investíciou, no garáže ponúkajú zaujímavý alternatívny spôsob, ako diverzifikovať svoje investičné portfólio. Či už sa rozhodnete garáž prenajímať alebo predať, výnosnosť takejto investície je viac než sľubná. Preto ak máte možnosť kúpiť garáž za rozumnú cenu v atraktívnej lokalite, neváhajte, pretože táto nehnuteľnosť sa môže stať vašou dlhodobou investíciou s garantovaným ziskom.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

28. 7. 2020 | Roland Regely

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

Banky zareagovali na koronakrízu pomerne rýchlo. Nielen odkladom splátok úverov, ale aj sprísnením podmienok ich poskytovania.