Zdražejú vajcia? Jeden z najväčších slovenských slepačích chovov musia zlikvidovať

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 10. 2024
Na jednej z najväčších slovenských hydinových fariem vypukla vtáčia chrípka, čo môže mať ďalekosiahle následky nielen pre samotnú farmu, ale aj pre celý trh s vajíčkami na Slovensku. V čase predvianočného obdobia, keď dopyt po vajciach tradične stúpa, hrozí ich zdraženie a nedostatok.
Zdražejú vajcia? Jeden z najväčších slovenských slepačích chovov musia zlikvidovať

Zdroj: Shutterstock

Na jednej z najväčších slovenských hydinových fariem vypukla vtáčia chrípka. Ako prvý o tom informoval portál Poľnoinfo.sk. Celý chov je teraz potrebné vybiť, aby sa ochorenie nešírilo ďalej. Farma spoločnosti Novogal, a.s. v Dvoroch nad Žitavou patrí k významným producentom vajec na Slovensku. V predvianočnom období, kedy je po vajíčkach zvýšený dopyt, preto hrozí ich zdraženie.

Vtáčia chrípka na veľkej farme na Slovensku

V pondelok 21. októbra 2024 bol na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) v Nových Zámkoch hlásený hromadný úhyn 500 sliepok, čo viedlo k okamžitej reakcii veterinárnych orgánov. Veterinárny lekár odobral vzorky piatich uhynutých nosníc a zaslal ich do Národného referenčného laboratória, ktoré nasledujúci deň potvrdilo prítomnosť vysokopatogénnej aviárnej influenzy (HPAI) – známej ako vtáčia chrípka.

 

Čo je vtáčia chrípka

Tento vírus sa zvyčajne prenáša cez voľne žijúce vtáky, najmä vodné vtáctvo, ktoré ho môžu preniesť na hydinové farmy, kde býva chovaná hydina na nákazu vysoko náchylná. Choroba sa šíri cez priamy kontakt s infikovanými vtákmi alebo prostredníctvom kontaminovanej podstielky, vody či krmiva. Pri vysoko patogénnych kmeňoch, ako je tento, dochádza k rýchlym úhynom hydiny, čo predstavuje výrazné riziko pre farmy aj zásobovanie potravinami.

RVPS Nové Zámky zaviedla ochranné opatrenia vrátane vyhlásenia 10-kilometrového pásma dohľadu okolo ohniska, zahŕňajúceho obce v okresoch Nové Zámky a Komárno. Zakázali akýkoľvek presun hydiny, vtákov či ich produktov do a z pásma dohľadu. Chovatelia sú povinní okamžite hlásiť príznaky nákazy, ako pokles krmiva, vajec či zvýšenú úmrtnosť. Obce musia do 15. novembra predložiť RVPS zoznam chovov hydiny a vtáctva.

Čo to urobí s cenou vajec

Tento prípad nie je ojedinelý, keďže na Slovensku už bol v októbri zaznamenaný prípad vtáčej chrípky u uhynutej volavky v Národnom parku Veľká Fatra. Navyše, situácia eskaluje aj v Českej republike, kde v Hodoníne, len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc, zaznamenali ôsme ohnisko v komerčnom chove hydiny. Pandémia vtáčej chrípky v tomto roku v Česku postihla už 27 menších chovov. Epidémia v takomto veľkom chove sa však doteraz Slovensku vyhýbala.

Ako upozorňuje Denník N, nie je vylúčené, že dôjde ku zdraženiu vajec a tiež hydinovéo mäsa. Výpadok produkcie z takéhoto veľkého chovu môže vytvoriť tlak na cenu a zvlášť, keď prichádza v čase predvianočných nákupov. Novogal pokrýva asi 15 % celoslovenskej spotreby vajec. Má dve farmy, spomínanú v Dvoroch nad Žitavou so 400 000 sliepkami a menšiu v Leviciach s asi 200 000 sliepkami. Práve väčšiu farmu je potrebné celú vybiť. Ako Denníku N potvrdil ústredný riaditeľ ŠVPS Martin Chudý, Novogal už na tejto farme rozbehol komplexnú likvidáciu sliepok pomocou plynových komôr. 

„Sliepky nestačí vybiť iba v prvej hale, kde sa objavila nákaza, ale nákaza sa rýchlo šíri po celej farme. Už vo štvrtok mal chovateľ uhynutých až vyše 50-tisíc sliepok,“ hovorí Chudý. Slovensku zlikvidovaním tohto chovu vypadne asi 10 % spotreby vajec, no nahradiť tento výpadok nebude jednoduché. „Je to o to vážnejšie, že problém s nákazou má celá Európa a ohniská rýchlo pribúdajú. Aj preto, že po záplavách máme stále zaplavené mnohé oblasti, a na nich sa zdržuje voľne žijúce vtáctvo, ktoré šíri nákazu,“ hovorí Chudý. 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Samoobslužné pokladne: Módny trend, alebo budúcnosť nakupovania?

24. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Samoobslužné pokladne: Módny trend, alebo budúcnosť nakupovania?

Samoobslužné pokladne sú na Slovensku stále populárnejšie, no vo svete ich mnoho obchodov začína odstraňovať. Prečo sa v niektorých krajinách od tohto technologického pokroku ustupuje? celý článok

Kúpili ste auto na splátky? Možno ste ich platili zbytočne a máte nárok na vrátenie

23. 10. 2024 | Barbora Magočová

Kúpili ste auto na splátky? Možno ste ich platili zbytočne a máte nárok na vrátenie

Nákup auta na splátky je často sprevádzaný spotrebiteľským úverom. Mnohí si však neuvedomujú, že zmluvy môžu obsahovať skryté poplatky, ktoré výrazne navyšujú celkovú sumu. Súdy už... celý článok

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

16. 10. 2024 | Redakcia

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži... celý článok

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Nie je maslo ako maslo. To, ktoré na Slovensku považujeme za pravé, má aspoň 80 % mliečneho tuku. Legislatíva však povoľuje, aby v masle bolo najmenej 39 % živočíšneho tuku. Takéto... celý článok