Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 10. 2024
Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil to premiér Robert Fico.
Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume
Na snímke premiér SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidiela Richard Takáč na návšteve pekárne PENAM.
Zdroj: Reprofoto: FB/Richard Takáč - minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Od januára budúceho roka by sa mala cena chleba, aspoň toho štandardného konzumného, znížiť vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH). Na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si pri tejto príležitosti vyskúšal prácu v pekárni. Prezradil tiež, že v parlamente je návrh, ktorý by znížil sadzbu DPH aj na vajíčka, z plánovaných 19 % na 5 %. Nižšiu daň by tiež mohli mať bezlepkové potraviny.

Cena chleba sa má znížiť už po 1. januári 2025

Aktuálne sa ceny chleba v niektorých obchodných reťazcoch pohybujú nad hranicou 1,6 eura za kilogram, pričom pred niekoľkými rokmi boli na úrovni 83 až 90 centov. Fico vysvetlil, že hoci sa obchodníci často bránia argumentmi, že cena chleba sa tvorí inak, on očakáva, že pokles DPH na 5 % na potraviny by mal viesť k zníženiu cien. „Ak pri 23-percentnej DPH všetko zdražie, pri päťpercentnej by to malo ísť dole,“ poznamenal premiér, ktorého cituje Teraz.sk. Navyše nevylúčil, že medzi potraviny s nižšou sadzbou DPH by sa mohli zaradiť aj vajcia alebo potraviny pre celiatikov.

Fico zároveň pochválil prácu pekárov a prisľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom sa postarajú o zlepšenie vzťahov medzi majiteľmi pekární a obchodníkmi, aby pekári mohli zarábať a zároveň poskytovať svojim zamestnancom adekvátne mzdy. Na znak solidarity premiér oznámil, že koncom apríla alebo 1. mája by chcel odpracovať celú pracovnú zmenu v pekárni.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč v ten istý deň podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré má zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch slovenských obchodov. V súčasnosti sa totiž až polovica pečiva dováža zo zahraničia, najmä vo forme polotovarov. „Deklarujeme, že urobíme všetko pre to, aby boli kvalitné pekárenské výrobky dostupné po celom Slovensku,“ uviedol Takáč po podpise memoranda. Dodal, že ľudia chcú ráno kupovať čerstvo upečený chlieb a nie dopekané polotovary.

Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský upozornil, že aj napriek dostatočným kapacitám slovenských pekární na zásobovanie domácim pečivom, až polovica predaja pochádza z dovozu. „Otázka pre obchodníkov je, či by nemali do budúcnosti uprednostňovať slovenských producentov, a to nielen z hľadiska čerstvosti, ale aj z ekologického pohľadu. Je rozumné, aby sme dopekané pečivo dovážali napríklad z Belgicka?“ pýta sa Lapšanský.

Prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana tiež vyjadril ochotu obchodníkov rozvíjať spoluprácu s domácimi pekármi a podporiť produkciu kvalitných slovenských výrobkov. „Domáca produkcia je zárukou kvality a bez umiestnenia na pulty obchodov by sa veľmi ťažko dostala do slovenských domácností,“ zdôraznil Kasana, pričom zdôraznil význam spolupráce medzi obchodníkmi a pekármi.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

16. 10. 2024 | Redakcia

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži... celý článok

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Nie je maslo ako maslo. To, ktoré na Slovensku považujeme za pravé, má aspoň 80 % mliečneho tuku. Legislatíva však povoľuje, aby v masle bolo najmenej 39 % živočíšneho tuku. Takéto... celý článok

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

8. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

Európania menia svoje nákupné zvyky. Na dovolenky či vianočné darčeky myslia v naozaj veľkom predstihu. Zmenili sa však aj každodenné nákupné zvyky. Do potravín, do fitka či za krásou... celý článok

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

20. 9. 2024 | Redakcia

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.