Od januára budúceho roka by sa mala cena chleba, aspoň toho štandardného konzumného, znížiť vďaka poklesu dane z pridanej hodnoty (DPH). Na brífingu pri príležitosti Medzinárodného dňa chleba to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý si pri tejto príležitosti vyskúšal prácu v pekárni. Prezradil tiež, že v parlamente je návrh, ktorý by znížil sadzbu DPH aj na vajíčka, z plánovaných 19 % na 5 %. Nižšiu daň by tiež mohli mať bezlepkové potraviny.
Cena chleba sa má znížiť už po 1. januári 2025
Aktuálne sa ceny chleba v niektorých obchodných reťazcoch pohybujú nad hranicou 1,6 eura za kilogram, pričom pred niekoľkými rokmi boli na úrovni 83 až 90 centov. Fico vysvetlil, že hoci sa obchodníci často bránia argumentmi, že cena chleba sa tvorí inak, on očakáva, že pokles DPH na 5 % na potraviny by mal viesť k zníženiu cien. „Ak pri 23-percentnej DPH všetko zdražie, pri päťpercentnej by to malo ísť dole,“ poznamenal premiér, ktorého cituje Teraz.sk. Navyše nevylúčil, že medzi potraviny s nižšou sadzbou DPH by sa mohli zaradiť aj vajcia alebo potraviny pre celiatikov.
Fico zároveň pochválil prácu pekárov a prisľúbil, že spolu s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom sa postarajú o zlepšenie vzťahov medzi majiteľmi pekární a obchodníkmi, aby pekári mohli zarábať a zároveň poskytovať svojim zamestnancom adekvátne mzdy. Na znak solidarity premiér oznámil, že koncom apríla alebo 1. mája by chcel odpracovať celú pracovnú zmenu v pekárni.
Minister pôdohospodárstva Richard Takáč v ten istý deň podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré má zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch slovenských obchodov. V súčasnosti sa totiž až polovica pečiva dováža zo zahraničia, najmä vo forme polotovarov. „Deklarujeme, že urobíme všetko pre to, aby boli kvalitné pekárenské výrobky dostupné po celom Slovensku,“ uviedol Takáč po podpise memoranda. Dodal, že ľudia chcú ráno kupovať čerstvo upečený chlieb a nie dopekané polotovary.
Predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský upozornil, že aj napriek dostatočným kapacitám slovenských pekární na zásobovanie domácim pečivom, až polovica predaja pochádza z dovozu. „Otázka pre obchodníkov je, či by nemali do budúcnosti uprednostňovať slovenských producentov, a to nielen z hľadiska čerstvosti, ale aj z ekologického pohľadu. Je rozumné, aby sme dopekané pečivo dovážali napríklad z Belgicka?“ pýta sa Lapšanský.
Prezident Zväzu obchodu SR Filip Kasana tiež vyjadril ochotu obchodníkov rozvíjať spoluprácu s domácimi pekármi a podporiť produkciu kvalitných slovenských výrobkov. „Domáca produkcia je zárukou kvality a bez umiestnenia na pulty obchodov by sa veľmi ťažko dostala do slovenských domácností,“ zdôraznil Kasana, pričom zdôraznil význam spolupráce medzi obchodníkmi a pekármi.
Redakcia
Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.