Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Redakcia | rubrika: Článok | 16. 10. 2024
Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži a vdýchnutí spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane rakoviny. Výrobca preto dobrovoľne sťahuje tieto produkty z predaja a ponúka bezplatnú opravu.
Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Zdroj: SOI/TRAXXAS, Archív Canva

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) vydala dôležité upozornenie týkajúce sa bezpečnosti niektorých modelov autíčok značky TRAXXAS. Z dôvodu preventívnej ochrany spotrebiteľov spoločnosť dobrovoľne sťahuje z predaja viaceré modely, medzi ktoré patria napríklad Bandit 240XX, Stampede 360XX, Rustler 370XX, Slash 58XX a mnoho ďalších.

Nejde o hračky pre malé deti, ide o takzvané RC modely na diaľkové ovládanie. Ceny modelov tejto značky sa pohybujú v stovkách eur. V niektorch komponentoch týchto autíčok sa nachádza biely azbest. Ten sa môže uvoľniť, najmä pri rozoberaní autíčka a pri vdýchnutí spôsobiť vážne problémy vrátane rakoviny.

 

Zoznam stiahnutých modelov:

Bandit 240XX, Stampede 360XX, Rustler 370XX, Slash 58XX, Drag Slash 94076-4, Stampede 4x4 670XX, Slash 4x4 680XX, RAlly VXL 7407X, E-Revo 560XX, Summit 5610, E-Maxx 390XX, 1/16 Slash 4x4 700XX, 1/16 E-Revo 710XX, 1/16 Summit 720XX, 1/16 Rally 73XX, 1/16 Mustang 73XX, 1/16 Nastruck 73XX, 1/16 Fiesta 73XX, Ford Fiesta ST Rally 74054, Telluride 67044, Jato 550XX a 5510, Slayer 590XX, T-Maxx 490XX, Revo 590XX a 5310.

Výrobca sťahuje produkty z trhu

Tieto modely boli vyrobené v období od 1. januára 2002 do 10. júna 2024. Spoločnosť TRAXXAS zároveň poskytuje spotrebiteľom podrobné informácie o konkrétnych modeloch a rozsahu sériových čísel, ktoré sa môžu týkať tohto opatrenia. Pre Slovenskú republiku je dostupný kontakt na distribútora, ktorým je e-mail imachacek@astramodel.cz alebo telefónne číslo +420 572 619 625.

Hlavným dôvodom stiahnutia z trhu je prítomnosť malého množstva bieleho azbestu, ktorý sa nachádza v trecích podložkách a brzdových doštičkách niektorých modelov autíčok. Tento azbest, ktorého dovoz je v rámci EÚ zakázaný, môže predstavovať vážne zdravotné riziko pre spotrebiteľov, najmä pri demontáži vozidiel za účelom opravy alebo údržby. Azbestové vlákna, ak sa dostanú do ovzdušia a vdychujú sa, môžu spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti vrátane azbestózy, rakoviny pľúc a mezoteliómu. Napriek tomu, že trecie podložky sú vyrobené z tvrdého kompozitného materiálu a sú uzavreté v krytoch, nebezpečenstvo pri manipulácii s nimi existuje.

Kalendár

Dnes je Den čokoládových cupcakeů

Medzinárodný deň čokoládových koláčikov je dňom oslavy všetkých milovníkov tohto obľúbeného koláčika. Tento deň si získal svojich verných fanúšikov vďaka tomu, že sa v ňom spájajú dve obľúbené sladkosti... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Výrobca vám model bezplatne opraví

Spotrebiteľom sa odporúča, aby okamžite prestali používať dotknuté modely autíčok a nesnažili sa vymeniť alebo odstrániť trecie podložky či brzdové doštičky sami. Namiesto toho by mali tieto modely vrátiť do miesta nákupu, kde budú bezplatne opravené v centralizovanom servisnom zariadení. Oprava zahŕňa výmenu komponentov obsahujúcich azbest. V prípade, že spotrebitelia nevedia, kde výrobok zakúpili, alebo ho kúpili z druhej ruky, môžu kontaktovať distribútora uvedeného vyššie pre ďalšie pokyny.

Ak bol model autíčka zakúpený priamo od výrobcu alebo jeho zástupcov, spotrebitelia môžu navštíviť aj oficiálnu stránku spoločnosti TRAXXAS, kde nájdu podrobnosti o postupe vrátenia dotknutých výrobkov. V Slovenskej republike majú spotrebitelia navyše právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu, alebo výmenu za iný bezpečný výrobok, ak bol autíčkový model zakúpený u miestneho predajcu.

Toto opatrenie je súčasťou preventívnej snahy o minimalizáciu zdravotných rizík spojených s používaním výrobkov obsahujúcich azbest, a preto je dôležité, aby spotrebitelia prijali odporúčané opatrenia čo najskôr.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

15. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Nie je maslo ako maslo. To, ktoré na Slovensku považujeme za pravé, má aspoň 80 % mliečneho tuku. Legislatíva však povoľuje, aby v masle bolo najmenej 39 % živočíšneho tuku. Takéto... celý článok

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

8. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

Európania menia svoje nákupné zvyky. Na dovolenky či vianočné darčeky myslia v naozaj veľkom predstihu. Zmenili sa však aj každodenné nákupné zvyky. Do potravín, do fitka či za krásou... celý článok

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

20. 9. 2024 | Redakcia

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.