Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 10. 2024
Nie je maslo ako maslo. To, ktoré na Slovensku považujeme za pravé, má aspoň 80 % mliečneho tuku. Legislatíva však povoľuje, aby v masle bolo najmenej 39 % živočíšneho tuku. Takéto výrobky nespĺňajú kvalitatívne požiadavky na tradičné maslo, ale môžu byť omnoho lacnejšie.
Pravé maslo pod 2 eurá nečakajte. V regáloch nájdeme aj „polovičné“ maslo

Zdroj: Shutterstock

Minister Richard Takáč doslova pobúril Slovákov, keď na tlačovej besede vyhlásil, že maslo stojí od dvoch do troch eur. To sa však nezhoduje so skúsenosťami zákazníkov, ktorí bežne kupujú maslo za tri či štyri eurá. Nie je však maslo ako maslo. Tradične sa ako maslo označuje mliečny výrobok s obsahom 80-90 % tuku. V obchode však nájdeme aj maslo so 60 a menej percentami tuku.

Tieto maslá sú výrazne lacnejšie a stále sa môu nazývať maslom, aj keď ich kvalita je diametrálne odlišná. V obchodoch sa dajú zohnať aj pod 2 eurá za 200 alebo 250-gramové balenie, je však potrebné rátať s tým, že robíte kompromis v kvalite.

Originál je len jeden

Zákazník sa tak môže v praxi stretnúť s tým, že pod spoločným názvom „maslo“ sa môžu skrývať výrobky naozaj veľmi pestrej kvality. Legislatíva totiž vôbec neurčuje, že maslom môžeme nazývať len to tradičné s viac ako 80 % obsahom tuku z mlieka. Európska norma hovorí iba to, že ako maslo sa môže označovať produkt, ktorý obsahuje aspoň 39 % živočíšneho tuku. Toto pravidlo zlomilo pomyselný väz českému nátierkovému maslu, ktoré sa dnes už nesmie označovať ako maslo.

Výrobcovia napriek tomu dodržiavajú nepísané pravidlo, že ako maslo alebo tradičné, gazdovské či smotanové maslo označujú výrobky s obsahom 80-90 % živočíšneho tuku. Výrobky, ktoré ho obsahujú menej alebo ich zloženie tvorí z nejakej časti margarín, majú spravidla iné označenie. V regáloch môžeme tiež naraziť na masielko, máslíčko, maslenko a ďalšie obchodné názvy, ktorými výrobcovia odlišujú svoje produkty od výrobkov, ktoré sa smú označovať ako maslo. 

Označenie typov masla

  • maslo: 80 – 90 % živočíšneho tuku
  • maslo s trojštvrtinovým obsahom tuku: 60 ­ - 62 % živočíšneho tuku
  • maslo s polovičným obsahom tuku: 39 - ­ 41 % živočíšneho tuku
  • nátierka s obsahom mliečneho tuku pod 39 % nie je maslo
  • margarín: z rastlinného a/alebo živočíšneho tuku: 80 – 90 % tuku

Takéto výrobky nie sú menej kvalitné, aj keď kvalita je skutočne rozdielna. Každý typ masla bude mať iné senzorické vlastnosti (vôňa, chuť, roztierateľnosť) a bude sa hodiť na rôzne použitie (napríklad do studenej kuchyne či na pečenie).

Hľadá sa maslo

Ceny masla na svetových trhoch lížu hranicu 2,50 eur za 250 gramov. O rastúcich cenách informovala TV Markíza. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (SMER - SSD) na tlačovej besede (9.10.2024) reagoval, že maslo sa dá kúpiť aj pod dve eurá. 

„Cena 250-gramového masla sa hýbe od 1,99 do 2,49 eura a nad 4 eurá sa nám podarilo nájsť len v jednom obchodnom dome. Bez problémov teda viete takéto maslo kúpiť za 2,30 aj od slovenského výrobcu,“ vyhlásil minister. Televízia potom na sociálnej sieti „vyhlásila pátranie“ po masle za 1,99. Ani diváci a komentujúci si však tento bájny výrobok s ešte bájnejšou cenou už dlhší čas v obchodoch nevšimli. 

V jednom z obchodných reťazcov sa nachádzalo akciové maslo za 1,79 eura za 200 gramov. Ako sa však ukázalo, šlo práve o maslo s trojštvrtnovým obsahom tuku. Podobné výrobky nájdeme aj v iných reťazcoch, treba sa však pozerať na zloženie a najmä obsah tuku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

16. 10. 2024 | Redakcia

Chleba bude lacnejší, sľubuje Fico. Zmenu by sme si mali všimnúť po tomto dátume

Od januára budúceho roka sa očakáva zníženie ceny chleba vďaka poklesu DPH na 5 %. Tento krok by mal pomôcť znížiť ceny nielen chleba, ale aj vajec a bezlepkových potravín. Oznámil... celý článok

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

16. 10. 2024 | Redakcia

Na Slovensku sú nebezpečné autíčka s rakovinotvorným azbestom: Okamžite ich vráťte výrobcovi

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) upozorňuje na vážne zdravotné riziko spojené s niektorými modelmi RC autíčok značky TRAXXAS. Tieto modely obsahujú biely azbest, ktorý môže pri demontáži... celý článok

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

8. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vianočné nákupy už v septembri? Príčinou je trend, ktorý sa šíri Európou

Európania menia svoje nákupné zvyky. Na dovolenky či vianočné darčeky myslia v naozaj veľkom predstihu. Zmenili sa však aj každodenné nákupné zvyky. Do potravín, do fitka či za krásou... celý článok

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

20. 9. 2024 | Redakcia

Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.