Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Redakcia | rubrika: Článok | 20. 9. 2024
Takzvané čapované Prosecco je hitom na rôznych festivaloch, jarmokoch a väčších akciách. Ľudia pritom netušia, že niečo takéto nemá s Proseccom nič spoločné.
Pozor na „stánkový“ podvod. Obchodníci predávajú falošný produkt

Zdroj: Shutterstock

V poslednom čase sa na Slovensku stáva čoraz populárnejším módnym trendom takzvané „čapované Prosecco“. Mnohé reštaurácie, bary, predajne sudových vín či predajné stánky na jarmokoch a gastro festivaloch ho ponúkajú ako veľké lákadlo pre milovníkov vína. Avšak, za týmto atraktívnym názvom sa často skrýva podvod, upozorňuje Štátna potravinová a veterinárna správa.

Podvod s vínom

Kontroly odhalili, že stánky zákazníkov lákajú na Prosecco, no v skutočnosti čapujú iba bublinkové víno. Pre Prosecco totiž platia podobné pravidlá ako pre šampanské. Označenie Champagne smú používať len určití výrobcovia v oblasti Champagne, ktorí sekt vyrábajú z vybraných odrôd hrozna tradičným spôsobom.

Pravé Prosecco je víno s chráneným označením pôvodu a jeho výroba a predaj sú prísne regulované. Toto označenie je povolené len pre vína z presne definovaných geografických území v Taliansku, ktoré spĺňajú konkrétne výrobné postupy a sú vyrobené z odrody Glera. Okrem toho, pravé Prosecco sa smie predávať iba v sklenených fľašiach, čo je ďalší dôkaz jeho autenticity.

Zákazníci na jarmokoch a festivaloch sú lákaní na pohár „Prosecca“, no v skutočnosti dostávajú len bublinkové víno, ktoré s pravým talianskym Proseccom nemá veľa spoločného. Mnohí ani netušia, že víno, ktoré im predajú, často nepochádza z Talianska, nieto ešte z vychýrenej oblasti Prosecco. Ide o víno, ktoré sa na pultoch predajní či stánkov premení na svetoznáme Prosecco iba vďaka zavádzajúcemu označeniu.

Zázračná premena „čuča“ na Prosecco

Tento jav začína už u samotných výrobcov, ktorí víno nasýtia oxidom uhličitým (CO2) a naplnia ho do KEG nerezových alebo plastových sudov. Na štítkoch týchto sudov je víno správne označené ako „sýtené perlivé víno“. No keď sa dostane do rúk obchodníkov, tí ho neraz premenujú na „Prosecco“, čím spotrebiteľovi predávajú niečo, čo Proseccom v skutočnosti nie je.

Podvod je ešte zjavnejší, keď sa do krajiny dovážajú vína priamo z Talianska. Tieto vína, vyrobené z odrody Glera, môžu byť legálne predávané len ako Frizzante – perlivé víno bez zemepisného označenia. Avšak aj tieto vína sú na Slovensku často nesprávne označované ako Prosecco, čo je v rozpore s legislatívou.

Najhoršie na tom je, že tieto vína sú predávané v KEG sudoch alebo plastových nádobách na rôznych podujatiach, v reštauráciách a baroch, a dokonca aj na renomovaných internetových stránkach. „Takíto obchodníci/priekupníci, ktorí nakúpia pri plnom vedomí sýtené alebo perlivé víno z veľkoskladov a hneď ho pre zákazníka premenujú na ‚čapované Prosecco‘ sa často pritom nehanbia hrdiť svojou vysokou someliérskou odbornosťou a skúsenosťami s dodávateľmi a výrobcami priamo v Taliansku, pričom takéto nesprávne a zavádzajúce označenie uvádzajú aj na svojich stránkach, rôznych vývesných tabuliach, alebo pred svojimi prevádzkami,“ uvádzajú potravinári.

Je dôležité si uvedomiť, že takéto praktiky sú hrubým porušením legislatívy EÚ a Slovenska. Podľa zákona o vinohradníctve a vinárstve je takéto označovanie vína zakázané. Štátna veterinárna a potravinová správa SR aktívne kontroluje a sankcionuje takéto prípady, aby chránila spotrebiteľov pred zavádzaním.

Preto, ak sa vám nabudúce v ponuke objaví „čapované Prosecco“, buďte opatrní a overte si, či naozaj dostávate to, čo vám predávajú. Vždy je lepšie si overiť pôvod a označenie vína, aby ste sa vyhli nepríjemným prekvapeniam a podporili poctivých výrobcov, ktorí dodržiavajú pravidlá a dbajú na kvalitu svojich produktov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ochrana spotrebiteľov

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené... celý článok