Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 22. 8. 2024
Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo financií predložilo novú Koncepciu cenovej politiky na roky 2024 až 2027, ktorá zdôrazňuje, že ceny potravín sú v poriadku a netreba s nimi nič robiť.
Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Zdroj: Shutterstock

Lacnejšie potraviny patrili k highlightom predvolebnej kampane. Po mesiacoch nevyhnutných expresných zmien v trestnom zákone a neodkladnom odvolávaní odborníkov z dôležitých postov tu máme konečne aktivitu, ktorá má bojovať proti vysokým cenám. Má vzniknúť web, kde si budeme vedieť pozrieť ceny v jednotlivých obchodoch a porovnať si ich.

Netreba nič robiť, ceny sú v poriadku

Vládny plán na boj proti vysokým cenám na Slovensku v nasledujúcich rokoch sa sústredí na monitorovanie, analýzu a vyhodnocovanie cenového vývoja, všíma si portál O peniazoch. Ministerstvo financií predložilo novú Koncepciu cenovej politiky na roky 2024 až 2027 do medzirezortného pripomienkového konania, pričom zdôrazňuje, že zásadné zmeny v cenovej politike štátu sa neplánujú. Vláda sa zameria na zhromažďovanie a analýzu údajov, ktoré by mali byť základom pre prípadné budúce opatrenia.

Dokument sa odvoláva na celkovo štyri analýzy, ktoré porovnávajú spotrebiteľské ceny v rokoch 2022 až 2023. Prichádza k záveru, že ceny sú na Slovensku v poriadku a netreba s nimi nič robiť. „Analýza preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín. Vzhľadom na tieto zistenia ministerstvo financií považuje realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín, ktoré boli súčasťou Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín 2/2023, za dostatočné azároveň, s ohľadom na cenový vývoj v posledných obdobiachza potrebné,“ uvádza sa v materiáli.

Síce nebudeme mať nižšie ceny, ale môžeme si ich porovnať

Jednou z najvýraznejších zmien má byť zavedenie nového webového portálu, kde budú verejnosti dostupné informácie o vývoji cien základných potravín. Tento portál by mal umožniť spotrebiteľom porovnávať ceny, sledovať cenovú históriu a analyzovať zmeny cien na regionálnej úrovni. Inšpiráciu pre tento projekt našlo ministerstvo v Maďarsku, kde podobný systém už funguje. Minister financií Ladislav Kamenický tento plán spomínal už začiatkom roka, pričom sa uvažovalo aj o možnosti odkúpiť systém od Maďarska.

Ministerstvo financií plánuje vytvoriť "cenové oddelenie", ktoré sa bude zameriavať na legislatívny rámec, zber dát, monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Toto oddelenie bude zároveň zodpovedné za zverejňovanie informácií o cenách vybraných tovarov a poskytovanie odporúčaní vláde na základe vykonaných analýz.

V prvom kroku bude nový webový portál poskytovať porovnanie cien základných potravín, no v budúcnosti by mohli byť pridané aj ďalšie dôležité tovary, najmä ak sa vyskytnú nepriaznivé cenové výkyvy. Povinnosť zdieľať tieto informácie bude závisieť od výšky obratu predajcov, ale dobrovoľne sa budú môcť zapojiť aj iní predajcovia.

Zasahovať do cien je nebezpečné, tvrdí štát

Ministerstvo financií zdôrazňuje, že akékoľvek zásahy do tvorby cien v trhovej ekonomike sú mimoriadne nebezpečné a môžu mať negatívne dôsledky pre všetky subjekty na trhu. Preto sa sústredí najmä na analytický prístup a monitoring, pričom sa neplánujú výraznejšie zmeny v súčasnej cenovej politike, ktorá je v súlade s pravidlami Európskej únie.

„Vtrhovejekonomikeakékoľvek ekonomicky nepodložené zásahy do cenovejpolitikysú mimoriadnenebezpečnéz dôvodunegatívnychdopadov namikroekonómiua v konečnom dôsledku aj na makroekonomické ukazovatele. Pri zásahoch do trhovej ekonomiky je dôležitýsystém nastavenia, jeho transparentnosť, konzistencia a primeraná pružnosť v kombinácii s jednoznačne vymedzenou zodpovednosťou. Je potrebné uprednostniť podporu vhodného konkurenčného prostredia pred regulačnými zásahmi štátu, tak aby cenová politika nenahrádzala iné politiky štátu, ale ich podporovala a vytvárala ochranu spotrebiteľa pri vážnych zlyhaniach trhu,“ uvádza sa v dokumente.

Koncepcia cenovej politiky obsahuje aj ciele pre ďalšie rezorty. Napríklad Ministerstvo zdravotníctva by malo aktualizovať katalóg zdravotníckych výkonov, zatiaľ čo Ministerstvo dopravy sa má zamerať na reguláciu nájomného bývania. Vyššie územné celky by mali regulovať služby autobusových staníc.

Zároveň sa čaká na detaily ohľadom toho, kedy by mal nový webový portál začať fungovať, ako aj na ďalšie podrobnosti týkajúce sa jeho implementácie. Cieľom je poskytnúť spotrebiteľom a vláde nástroj na lepšie sledovanie a vyhodnocovanie cien, čo by mohlo prispieť k stabilizácii cenovej hladiny na Slovensku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ceny, ministerstvo financií

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené... celý článok

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

Na Slovensko prichádzajú značky Woolworth, Hebe a Ochnik. Všetky sú známe svojimi nízkymi cenami. Podľa spoločnosti, ktorá prenajíma obchodné priestory by mohli byť prvé predajne otvorené... celý článok