Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 8. 2024
Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.
Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Zdroj: Shutterstock

Firma Shein podala žalobu proti svojmu rivalovi Temu. Obviňuje ho z krádeže dizajnov a vybudovania impéria na základe falšovania, porušovania duševného vlastníctva a podvodov. To všetko v čase, keď Shein čelí podobným obvineniam zo strany rôznych značiek a nezávislých umelcov, vrátane Levi Strauss a H&M. Informuje o tom CNBC.

Shein verzus Temu

V žalobe podanej v pondelok na federálnom súde vo Washingtone, D.C. Shein tvrdí, že Temu, ktoré je vo vlastníctve PDD Holdings, sa "maskuje" za legitímny online trh, pričom nabáda predajcov k tomu, aby kradli dizajny iných značiek a potom im zabraňuje odstrániť produkty z platformy. A to aj po tom, čo priznali porušenie autorských práv.

„Temu priťahuje amerických spotrebiteľov sľubmi extrémne nízkych cien, no neprináša zisk z predaja týchto produktov, ktoré sú také lacné, že Temu musí dotovať každú transakciu, čo vedie k stratám pri každom predaji,“ uvádza sa v žalobe, ktorú cituje CNBC.

„Iba tým, že povzbudzuje svojich predajcov k porušovaniu práv duševného vlastníctva iných a predávaniu falšovaných alebo nekvalitných tovarov, môže Temu dúfať, že minimalizuje obrovské straty, ktoré dotuje,“ dodáva žaloba.

Shein pritom nemá Temu čo vyčítať. Oba čínske giganty vyrástli najmä na ultra nízkych cenách a rýchlych reakciách na trendy. Oba reťazce čelia rovnakej kritike, od spájania sa s čínskou vládou až po porušovanie autorských práv.

Fejky fejkov

Shein v žalobe tvrdí, že minimálne jeden zo zamestnancov Temu ukradol obchodné tajomstvá v podobe dizajnov, dát o najpredávanejších produktoch a interné údaje o cenách, a to všetko za účelom konkurenčného boja. „S týmito ukradnutými informáciami Temu potom nasmerovalo svojich predajcov, aby kopírovali tieto a ďalšie najpredávanejšie produkty Shein a predávali napodobeniny na webovej stránke a v mobilnej aplikácii Temu,“ tvrdí žaloba.

Shein je však známy tým, že ponúka okopírvané dizajny známych značiek, pričom na výrobky umiestni len svoje logo. Obchádza tým zákon, pretože nevyrába falzifikáty. Temu teda podľa žaloby kopíruje tieto okopírované dizajny a vyrába fejky z fejkov. 

 

„Temu nie je obyčajný porušovateľ autorských práv,“ uvádza sa v žalobe. „Aby Temu mohol propagovať falzifikáty produktov Shein, reprodukoval takmer identické obrázky chránené autorskými právami a použil ich, alebo inštruoval svojich predajcov, aby ich použili ako propagačné obrázky na webovej stránke Temu a v mobilnej aplikácii.“

Spoločnosť dokonca tvrdí, že Temu sa na sociálnej sieti X falošne predstavovalo ako Shein, aby „odviedlo zákazníkov z platformy Shein na platformu Temu.“ V žalobe je zahrnutý aj screenshot sponzorovaného inzerátu na Google, kde je v nadpise uvedené Shein, ale webová adresa patrí Temu.

„Aby Temu ešte viac pomýlilo spotrebiteľov, inštruovalo svojich platených influencerov na sociálnych sieťach, aby klamali, že produkty Temu, ktoré sú často falzifikátmi produktov Shein, sú lacnejšie a kvalitnejšie ako originálne výrobky Shein,“ uvádza žaloba. „Temu urobilo všetko preto, aby napodobnilo Shein, vrátane lákania zdrojov, zamestnancov a dodávateľov od Shein.“

Žaloba Shein, ktorá má 80 strán, obsahuje viac ako tucet príkladov oblečenia a dizajnov, ktoré Temu údajne skopírovalo.

Keď Temu žalovalo Shein

Vlani bola situácia opačná a Temu zažaloval konkurenčný Shein. Predmetom sporu boli údajné „mafiánske praktiky“ Sheinu. Módny reťazec podľa žaloby používal vyhrážky a zastrašovanie, aby dodávateľov prinútil k exkluzívnym a pre nich nevýhodným dohodám. 

„Spoločnosť Shein nedávno zašla tak ďaleko, že vo svojich kanceláriách ilegálne zadržiavala zástupcov obchodníkov spolupracujúcich s Temu celé hodiny. A zatiaľ čo Shein zabavoval elektronické zariadenia obchodníkov, získaval prístup k vlastným informáciám Temu prostredníctvom ich účtov a vyhrážal sa im sankciami za obchodovanie s Temu.“ cituje žalobu Smartmania.cz.

Žaloby medzi Sheinom a Temu lietajú už nejaký ten piatok. Podľa agentúry Bloomberg sa v USA súdili už viackrát kvôli zneužívaniu postavenia na trhu, autorským právam aj korupcii.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Čína, eshopy, influenceri, podvody, temu

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené... celý článok

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

Na Slovensko prichádzajú značky Woolworth, Hebe a Ochnik. Všetky sú známe svojimi nízkymi cenami. Podľa spoločnosti, ktorá prenajíma obchodné priestory by mohli byť prvé predajne otvorené... celý článok