Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 8. 2024
Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené nielen medzi dospelými, ale aj deťmi, obsahujú vysoké množstvo kofeínu a cukru, čo môže mať vážne zdravotné následky. V jednom nápoji sa dokonca našlo dvojnásobné množstvo kofeínu, aké telo dospievajúceho človeka znesie.
Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Zdroj: Shutterstock

Dňa 15. augusta si svet pripomína Medzinárodný deň energetických nápojov, čo je vhodná príležitosť na zamyslenie sa nad rizikami spojenými s ich konzumáciou. Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest pri tejto príležitosti zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý sa zameriaval na zloženie energetických nápojov. Výsledky sú doslova šokujúce. Obyčajný energeťák môže rozleptávať zuby, v jednom nápoji sa dokonca našlo dvojnásobné množstvo kofeínu, aké telo dospievajúceho človeka znesie.

Napumpované kofeínom a cukrom

Energetické nápoje sa stali populárnym zdrojom rýchlej energie nielen pre dospelých, ale aj pre deti, čo je alarmujúci trend. Tieto nápoje sú obľúbené medzi študentmi, vodičmi a pracovníkmi na smeny, no obsahujú vysoké množstvo kofeínu a cukru, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie. Hoci poskytujú krátkodobé povzbudenie, nie sú vhodné pre každého a ich nadmerná konzumácia môže viesť k zdravotným problémom.

Kalendár

Deň videohier

Deň videohier

12. září

Dnes je Deň videohier

Deň videohier sa oslavuje 12. septembra a vznikol ako spôsob, ako oceniť a osláviť umenie a zábavu, ktoré videohry prinášajú. Jeho cieľom je pripomenúť ľuďom rôzne výhody a potešenie, ktoré môžu videohry... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

 Kofeín, hlavná zložka energetických nápojov, sa v nich nachádza v rôznych množstvách, od 25 mg až po 200 mg na jedno balenie. Najvyššie dávky kofeínu, približne 150 mg, sa bežne nachádzajú v pollitrových baleniach. Nadmerný príjem kofeínu môže spôsobiť nervozitu, úzkosť a problémy so spánkom. Obzvlášť nebezpečné sú tieto nápoje pre tehotné a dojčiace ženy a pre deti, ktoré môžu ľahko prekročiť maximálnu bezpečnú dennú dávku kofeínu. „Napríklad dvanásťročné dieťa s hmotnosťou okolo 42 kilogramov by za celý deň nemalo prijať viac ako 126 mg kofeínu. Laboratórium však odhalilo, že viac ako bezpečnú dennú dávku by im v jedinom balení dodalo rovno deväť z dvadsiatich testovaných vzoriek,“ varuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Okrem kofeínu obsahujú energetické nápoje aj ďalšie stimulanty, ako je taurín, ktorý podporuje mozgovú činnosť a fyzickú výkonnosť. Niektorí ľudia však môžu byť na taurín citliví. Ďalšou problematickou zložkou je cukor. Nadmerná konzumácia sladených nápojov môže viesť k nárastu hmotnosti a vzniku zubných kazov. Niektorí výrobcovia sa snažia znížiť obsah cukru použitím náhradných sladidiel, no aj tak sú niektoré nápoje extrémne sladké. „Niekoľko z testovaných nápojov obsahovalo viac ako 10 kociek cukru v jednom pollitrovom balení. To je dvakrát viac ako celodenná odporúčaná dávka pre deti,“ upozorňuje Hoffmannová.

Nápoj, z ktorého prídete o zuby

V Česku poslanci zo zdravotníckeho výboru navrhli novelu zákona, ktorá by obmedzila predaj energetických nápojov iba pre osoby staršie ako 18 rokov. Na Slovensku sa pripravuje podobná novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorá by zakázala predaj nápojov obsahujúcich kofeín, taurín alebo draslík deťom mladším ako 15 rokov. 

Energy drink si dnes môže kúpiť na Slovensku doslova ktokoľvek a kedykoľvek. V minulosti tu boli pokusy obmedziť ich predaj vekovou hranicou, a to dokonca na celoeurópskej úrovni. Na jar tohto roka putoval podobný návrh aj do slovenského parlamentu, no dodnes žiadny zákaz neplatí, zákon čaká na schválenie. Existuje iba vyhláška, podľa ktorej sa energeťáky nesmú predávať v školských bufetoch.

Najdôležitejšie zistenia podľa dTestu

  • Najvyšší obsah kofeínu – Prime Energy Drink a 196 mg kofeínu v balení. Nadbytok kofeínu vedie k nespavosti, zrýchlenému srdcovému tepu alebo nesústredenosti. 
  • Najvyššia dávka cukru – Big Shock Original a 66 g cukru v balení. Svetová zdravotnícka organizácia pritom odporúča deťom maximálne 25 gramov pridaného cukru denne. 
  • Najkyslejšie pH – Big Shock Original a 2,5 pH. Poškodenie skloviny nastáva pri hodnote pH nižšej ako 5,5. 

Najdôležitejšie zistenia z testu dTestu zahŕňajú energetický nápoj Prime Energy Drink s najvyšším obsahom kofeínu, až 196 mg na balenie, čo môže viesť k nespavosti a nesústredenosti. Pre porovnanie, šálka espressa obsahuje v priemere asi 40 až 80 miligramov kofeínu. Prime uviedol na trh slávny youtuber Logan Paul spolu s ďalším youtuberom KSI a rozpútali doslova šialenstvo. Nápoj si obľúbili najmä deti. TV Markíza priniesla svojho času reportáž o nevhodnom zložení nápoja, ktoré u tínedžerov môže vyvolať až stavy podobné závislosti.

Big Shock Original vynikol vysokým obsahom cukru, až 66 g na balenie, čo je dvojnásobok odporúčanej dennej dávky pre deti. Navyše, rovnaký nápoj mal najnižšie pH hodnoty, čo môže poškodzovať zubnú sklovinu. Nápoj je príliš kyslý a pri dlhodobom pití leptá zuby.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

Na Slovensko prichádzajú značky Woolworth, Hebe a Ochnik. Všetky sú známe svojimi nízkymi cenami. Podľa spoločnosti, ktorá prenajíma obchodné priestory by mohli byť prvé predajne otvorené... celý článok