Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 7. 2024
Či už sú to ochranné sklíčka na telefóny, alebo celé „hauly“ lacného oblečenia, Slováci by si ich mali užiť, kým je ešte čas. V EÚ začne platiť zákon, podľa ktorého budeme platiť clo na úplne každý tovar, ktorý si objednáme cez Temu, AliExpress, či napríklad Shein.
Obľúbené nákupy sa Slovákom predražia: Clo už aj na lacné zásielky

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Čínskym stránkam, ktoré ponúkajú lacné produkty, podľahlo už nejeden Slovák. Zo stránok ako Temu, Aliexpress či Shein si objednávajú produkty tisíce z nás. Tento počet sa však zrejme už onedlho radikálne zníži.

Doteraz boli objednávky do 150 eur oslobodené od platenia colných poplatkov. Po novom sa však clo bude platiť za každú jednu položku. Upozorňuje na to portál tvnoviny.sk.

Bič na podvodníkov

„V praxi sa ukázalo, že táto hranica býva do veľkej miery zneužívaná podvodníkmi, pretože viac ako polovica balíkov, ktoré prídu do EÚ, má vyššiu hodnotu, ako je tá deklarovaná,“ uviedla pre tvnoviny.sk Ingrid Ludviková, hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Ďalším dôvodom, prečo sa Európska komisia pre tento krok rozhodla, je obrovský počet malých nákupov z tretích krajín. Len vlani spotrebitelia z Európskej únie dostali z Číny takmer dva a pol miliardy zásielok do 150 eur. Dovoz tovarov nakupovaných online sa tak za rok viac ako zdvojnásobil.

Finančná správa však aktuálne ešte nevie, ako bude proces s clom fungovať. Jednou z možností bude, že za tovar zaplatíme clo už pri kúpe tovaru a príde nám bez problémov domov na adresu ako doteraz. V tom horšom prípade by sme aj pre nákup za pár eur museli ísť na colný úrad.

Eurokomisia sľubuje, že chaos nehrozí. Pomôcť by mal nový colný orgán EÚ. „Cieľom je to, aby sa zjednodušila administratíva, či už pre podniky alebo aj národné orgány,“ hovorí Ludviková.

Hrozí, že Číňania obídu zákony?

Nakupovanie v tzv. ultra fast fashion obchodoch a tovarov rýchlej spotreby zaťažuje dopravu a v neposlednom rade životné prostredie. Regulácie sú preto pochopiteľné. No ako sme sa už veľakrát mohli presvedčiť, čínske firmy sú veľmi vynaliezavé, čo sa týka obchádzania zákonov. 

Temu topí stovky miliónov v reklame a bombarduje trh. Nehrá fér, sťažujú sa konkurenti >>>

Už niekoľko rokov dozadu uvádzali čínski predajcovia zásielky ako „gift“, teda darček. V podstate tým uviedli, že tovar nie je predmetom kúpy, ale darovania. V roku 2021 začalo platiť pravidlo, že pre zásielky nad 150 eur ste museli zaplatiť ešte aj clo a taktiež sa zrušila výnimka na platenie DPH pri nákupoch do 22 eur. To nákupy predlžovalo a predražovalo. Slovenská pošta sa ale o pol roka neskôr dohodla s čínskymi predajcami, že zákazníka od tejto povinnosti odbremenia a dnes už slovenskí zákazníci dostávajú tovar colne prerokovaný, so zaplatenou DPH, pričom tieto náklady sú premietnuté do samotnej ceny.

Z pohľadu zákazníka je pri nákupe často určujúcim faktorom cena, no aj to, koľko námahy musí do nakupovania vložiť. Najjednoduchšie je objednať si tovar, zaplatiť ho online a kuriér ho doručí až na adresu. Ak by sa však do procesu nakupovania vložil prvok colného konania, mnohých ľudí by to odradilo. Nikomu sa nechce vybavovať a platiť clo kvôli ochrannému sklíčku na telefón.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

životné prostredie

Toto ste už čítali?

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené... celý článok

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

8. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Potvrdené: Na Slovensko mieria až 3 nové reťazce, otvárajú čoskoro

Na Slovensko prichádzajú značky Woolworth, Hebe a Ochnik. Všetky sú známe svojimi nízkymi cenami. Podľa spoločnosti, ktorá prenajíma obchodné priestory by mohli byť prvé predajne otvorené... celý článok

Datart na Slovensku končí. Prevzal ho „žralok“ na našom trhu

5. 8. 2024 | Redakcia

Datart na Slovensku končí. Prevzal ho „žralok“ na našom trhu

Predajne Datart sa menia na NAY. Od 1. septembra zákazníci v Datarte už nenakúpia. Reťazec s elektrom NAY prevezme jeho obchody. Čo bude s reklamáciami a objednávkami?