Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 5. 2024
Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.
Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Zdroj: Archív Canva/Pexels

Inflácia na Slovensku v apríli opäť spomalila, pričom sa dostala na úroveň 2,1 %. Údaje zverejnil Štatistický úrad SR. Je to najnižšie za posledné tri roky.

Tento trend spomalenia je významný, keďže oblasti ako potraviny a bývanie, ktoré zaujímajú takmer polovicu výdavkov slovenských domácností, ukázali len minimálne zvýšenie cien, komentuje Eva Sadovská, analytička WOOD & Company.

Potraviny v apríli 2024 zlacneli

Ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne stagnujú, pričom niektoré produkty ako sladké potraviny a ovocie zaznamenali nárast o 4,2 %, resp. 4,1 %. Naopak, ceny mlieka, syrov a vajec poklesli až o 5,7 %. Zákazníci tak za potraviny v apríli 2024 platili približne rovnaké sumy ako v rovnakom mesiaci predchádzajúceho roku, čo dokazuje, že aj napriek vysokým úrovniam inflácie v rokoch 2022 a 2023 sa situácia stabilizuje.

Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, poznamenáva: „Rekordne vysoké úrovne inflácie potravín počas uplynulých dvoch rokov 2022 a 2023 len tak 'nevymažeme', a tak za zmienku určite stojí i porovnanie nákupov za posledné tri roky, t. j. ak sme napríklad v apríli 2021 urobili nákup za 100 eur, tak v apríli 2024 nás vyšiel na takmer 143 eur.“

Oblasť bývania zaznamenala v apríli iba symbolický rast cien o 0,1 %, pričom najvýznamnejší pokles sa týkal imputovaného nájomného, ktorý klesol o 1,2 %. Ceny energií, ako sú elektrina a plyn, tiež klesli o 1 %, čo naznačuje možnú stabilizáciu v tejto kriticky dôležitej sekcii výdavkov domácností.

Zlozvyky zdraželi

 

 

Medzi ďalšími segmentmi spotrebiteľského koša výrazne rástli ceny alkoholu a tabaku, čo analytici pripisujú zvýšeným spotrebným daniam, pričom alkohol zdražel o 8,1 % a tabak až o 9,7 %. Sektor dopravy videl robustný rast, najmä v oblasti leteckej dopravy, kde ceny vyleteli o 62 %. Vzdelávanie a zdravotníctvo tiež zaznamenali značný rast cien, s nárastom o 9,8 %, resp. 7,3 %, čo nesie s sebou vážne dôsledky pre rodinné rozpočty.

V posledných dvoch rokoch sme svedkami vysokej úrovne inflácie, ktorá nepriaznivo ovplyvnila hospodárenie domácností na Slovensku. Táto situácia oslabila reálny rast platov a znížila hodnotu úspor na bankových účtoch. Inflácia pokračovala v tlaku na úroky na bankových vkladoch už siedmy rok v rade, čo viedlo k znehodnocovaniu peňažných úspor.

Riešením, ako sa vyrovnať s dlhodobými dôsledkami inflácie, je investovanie. V priebehu posledných siedmich rokov sa ukázalo, že akciové a realitné fondy dokázali držať krok s infláciou, čo ponúka istú ochranu pred jej negatívnymi efektmi.

V roku 2023 bol nominálny rast platov na Slovensku slušný, avšak stále nižší než bola inflácia, čo znamená, že reálne mzdy Slovákov pokračovali v poklese, hoci menej prudko než v roku 2022. Jednoducho povedané, Slováci mohli za svoje platy kúpiť menej tovarov a služieb než v predchádzajúcom roku. Očakáva sa, že v roku 2024 bude nominálny rast platov pomalší, podobne ako inflácia.

Časy divokého zdražovania sú za nami

Inflácia na Slovensku v roku 2023 dosiahla celoročnú úroveň 10,5 %. V priebehu tohto roka sme zaznamenali postupné spomaľovanie inflácie, kde sa z januárovej úrovne vyše 15 % dostala na menej ako 6 % v decembri. Tento trend spomaľovania pokračoval aj na začiatku tohto roka, kedy v apríli dosiahla inflácia len 2,1 %. Za prvý štvrťrok tohto roku inflácia dosiahla priemernú úroveň 2,9 %.

Analytička Eva Sadovská si myslí, že v budúcnosti môžeme očakávať pomerne stabilné čísla, pokiaľ ide o infláciu. „Odhad tohtoročného rastu cien tovarov a služieb zatiaľ držíme na úrovni cca 3 %, nevylučujeme ale ani nižšiu priemernú úroveň,“ komentuje analytička.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

4. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Tichý luxus: Značky, ktoré poznajú len najbohatší a najmocnejší ľudia na svete

Fenomén „quiet luxury“ sa iba nedávno stal známym aj širokej verejnosti. Doteraz o týchto značkách chyrovali len ľudia, ktorí si ich produkty mohli dovoliť.

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vojna vo fast fashion: Shein žaluje Temu, vraj falšuje ich výrobky

Shein obviňuje Temu z krádeže obchodných tajomstiev a kopírovania dizajnov, pričom tvrdí, že Temu využíva tieto informácie na výrobu napodobenín.

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

15. 8. 2024 | Redakcia

Biedronka prezradila, kde na Slovensku otvorí prvé predajne

Obyvatelia týchto miest sa môžu tešiť na nový obchod. Budú to mestá Levice, Nové Zámky, Považská Bystrica, Senica a Zvolen. Zároveň dáva do pozornosti voľné pracovné pozície.

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Test energeťákov: Obľúbený nápoj detí totálne pohorel

Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest zverejnila výsledky svojho najnovšieho testu, ktorý odhalil šokujúce fakty o zložení týchto nápojov. Energetické nápoje, ktoré sú obľúbené... celý článok