Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Redakcia | rubrika: Článok | 13. 9. 2024
Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to znamená pre budúcnosť kryptomien na Slovensku?
Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. 

Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre BITmarkets Academy, ktorý sa uskutočnil v júli 2024 na vzorke 520 dospelých respondentov na Slovensku, je postoj Slovákov ku kryptomenám výrazne rozdelený. Kryptomeny aktuálne vlastní 16 % Slovákov, zatiaľ čo až polovica populácie sa o obchodovanie s nimi vôbec nezaujíma. Záujem o kryptomeny prejavuje 28 % respondentov, čo však neznamená, že všetci z nich aktívne investujú.

Kryptomeny nie sú pre Slovákov neznáma

Prieskum odhalil, že „51 % Slovákov kryptomeny dobre pozná alebo si myslí, že sa v nich orientuje, kým 49 % kryptomeny vôbec nepozná alebo o nich nemá bližšie informácie.“ Miera vedomostí je obzvlášť nízka pri odborných pojmoch ako sú kryptomenová burza alebo ETF fondy spojené s kryptomenami.

Zdroj: peniaze.sk

Podiel Slovákov vlastniacich kryptomeny je porovnateľný s ostatnými krajinami v regióne. „Podiel slovenských občanov, ktorí vlastnia kryptomeny, je rovnaký ako v Maďarsku (rovnako 16 %) a len mierne nižší ako v Česku (17 %),“ uviedol Ali Daylami, hlavný analytik kryptomenovej burzy BITmarkets. Tieto výsledky ukazujú na podobné trendy vo vlastníctve kryptomien v strednej Európe.

Zaujímavým faktom je, že Slováci, ktorí kryptomeny nevlastnia, no zaujímajú sa o ne, vidia ako prvý krok k obchodovaniu predovšetkým odborné štúdium alebo špecializovaný kurz, čo uviedlo 51,1 % respondentov. Ďalší by sa riadili odporúčaním osoby zo svojho okolia (24,7 %) alebo by priamo vyhľadali ponuky na nákup kryptomien (22,6 %).

Celkovo sa o nákup kryptomien zaujíma 27,9 % slovenských respondentov, čo je porovnateľné so záujmom v Maďarsku (27,2 %) a o niečo vyššie než v Česku (23,9 %).

Stále nám chýba veľa vedomostí

Napriek tomu, že viac než polovica Slovákov prejavuje záujem o kryptomeny, ich vedomosti o špecifických aspektoch tejto oblasti sú často obmedzené. Napríklad pojem „kryptomenová burza“ nepozná alebo nemá bližšie informácie až 63,7 % respondentov. Ešte väčšia neznalosť panuje v prípade ETF fondov spojených s kryptomenami, kde 72,5 % Slovákov nemá bližšie informácie alebo pojem vôbec nepozná. Znalosti Slovákov o kryptomenách sú však porovnateľné s ostatnými krajinami regiónu. Lepšie vedomosti vykazujú Maďari, naopak slabšie Česi.

Záver prieskumu poukazuje na to, že záujem o kryptomeny na Slovensku rastie, no stále je výrazná časť populácie, ktorá sa o túto oblasť vôbec nezaujíma alebo nemá dostatok informácií. Pre tých, ktorí by chceli investovať, je kľúčovým faktorom odborné vzdelávanie, čo zdôrazňuje aj BITmarkets Academy, ktorá ponúka širokú škálu vzdelávacích materiálov a analýz pre investorov.

Celkovo teda Slováci vykazujú priemernú mieru záujmu a vedomostí o kryptomenách, pričom ich vzdelávacie potreby zostávajú vysoké.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

3 zvláštne kryptomeny, do ktorých sa oplatí investovať

1. 8. 2024 | Vanessa Massayová/Kryptomagazín

3 zvláštne kryptomeny, do ktorých sa oplatí investovať

Dogecoin, kryptomena, ktorá vznikla ako vtip, dnes patrí medzi vážnych hráčov na kryptotrhu. S podporou oddanej komunity a častými tweetmi Elona Muska, Dogecoin preukázal svoj potenciál... celý článok

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

28. 6. 2024 | Redakcia

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Európska únia prijala komplexný regulačný rámec pre kryptoaktíva, známy ako MiCA, ktorý má za cieľ zvýšiť transparentnosť, zamedziť podvodom a zjednotiť fungovanie kryptoaktív naprieč... celý článok

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

26. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

Bitcoin má ziskových držiteľov. Podobne je na tom aj druhá najväčšia kryptomena. Prekvapivo sa pridali aj držitelia DOGE či SHIB.

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

14. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

Bitcoin sa presadil aj v oblasti NFT. Jeho podiel stúpa. Výhodou je jeho stabilita, ale aj dôveryhodnosť.

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

31. 5. 2024 | Marek Jendrál/Kryptomagazin

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

Bitcoin pozná každý, no na trhu je množstvo kryptomien, ktoré majú obrovský ziskový potenciál. Toto je top 5 kryptomien na kúpu pre jún 2024. Cenová výkonnosť týchto kryptomien značne... celý článok