Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Redakcia | rubrika: Čo sa deje | 28. 6. 2024
Európska únia prijala komplexný regulačný rámec pre kryptoaktíva, známy ako MiCA, ktorý má za cieľ zvýšiť transparentnosť, zamedziť podvodom a zjednotiť fungovanie kryptoaktív naprieč krajinami.
Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Ak vlastníte kryptomeny alebo s nimi obchodujete, pripravte sa na to, že sa vás bude týkať nová regulácia. V tlačovej správe na to upozorňuje advokátska kancelária Highgate Law & Tax.

S nárastom popularity kryptoaktív na Slovensku aj vo svete sa zvýšila potreba ich regulácie. Európska únia reagovala prijatím komplexného regulačného rámca známym ako The Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA). Tento rámec prináša jasné predpisy na zvýšenie transparentnosti v oblasti kryptoaktív, zamedzenie ekonomickým a spotrebiteľským škodám či podvodom a zjednotenie fungovania kryptoaktív naprieč krajinami.

Lepší komfort, ale vysoké sankcie

Podľa odborníkov z advokátskej kancelárie Highgate Law & Tax nové nariadenia zlepšia podnikateľský a klientsky komfort. Upozorňujú však na prísne sankcie za nedodržiavanie pravidiel. Kryptoaktíva momentálne vlastní viac než pol miliardy ľudí, vrátane približne 300-tisíc Slovákov. Bitcoiny a ďalšie virtuálne meny budú po novom regulované podobne ako bankový sektor.

Ustanovenia MiCA týkajúce sa rizikových stablecoinov nadobúdajú účinnosť 30. júna, pričom celá regulácia bude platná od 31. decembra. „MiCA je pre budúcnosť digitálneho finančného sveta veľmi dobrá správa a zásadný krok vpred. Na Slovensku sme doteraz žili vo vákuu, kde bola regulácia minimálna,“ povedal advokát Peter Varga z Highgate Law & Tax, ktorý sa špecializuje na finančnú reguláciu.

Regulácia však podľa neho prináša aj mnohé výzvy, napríklad v nejednotnom výklade práva a rozdielnych pravidlách v rôznych štátoch pri cezhraničných transakciách. MiCA je postavená na princípoch regulácie cenných papierov a prináša komplexný rámec pre trh s kryptoaktívami v EÚ. Aplikáciou zásad z tradičnej finančnej regulácie vytvára jednotné prostredie, v ktorom môžu poskytovatelia služieb kryptoaktív voľne pôsobiť v rámci celého kontinentu bez potreby samostatných licencií v každom členskom štáte.

Zdroj: peniaze.sk

Regulácia sa zjednotí

Pred prijatím MiCA museli klienti pri emisii tokenov na Slovensku a ich distribúcii v iných krajinách poznať regulácie každého štátu. MiCA by mala tento nekomfort odstrániť prostredníctvom pasportizácie, prinášajúc vyššiu mieru predvídateľnosti a stability. „Regulácia zároveň umožňuje využívanie technológie DLT pri vytváraní klasických finančných nástrojov, ako sú akcie alebo dlhopisy, aj keď infraštruktúra na Slovensku ešte nie je pripravená,“ vysvetľuje Varga. MiCA však zatiaľ neadresuje decentralizované financovanie (DeFi) ani neupravuje NFT, čo môže spôsobovať viaceré nejasnosti.

Nové pravidlá prinášajú zmeny aj pre obchodníkov poskytujúcich služby kryptoaktív na Slovensku. Po novom budú môcť podnikať až po získaní licencie, ktorú dostanú len po splnení viacerých podmienok. Budú musieť preukázať nielen svoju kapitálovú pripravenosť, ale aj dodržiavanie zásad obozretného podnikania. MiCA prinesie firmám, najmä startupom, zvýšenie byrokracie a nákladov. „Firmy poskytujúce služby v oblasti krypta budú musieť spĺňať prudenciálne požiadavky, požiadavky na organizáciu a riadenie spoločnosti a zároveň byť transparentné voči verejnosti. Toto by však malo byť vyvážené výhodami prístupu k jednotnému európskemu trhu a vyššej dôveryhodnosti zo strany spotrebiteľov,“ hovorí Varga.

Na dodržiavanie nariadenia MiCA bude dohliadať Národná banka Slovenska (NBS). Tá bude oprávnená udeľovať povolenia emitentom tokenov viazaných na aktíva a poskytovateľom služieb kryptoaktív, ako aj sankcionovať porušenie povinností vyplývajúcich z MiCA. „Za podnikanie bez povolenia podľa MiCA hrozia fyzickým osobám pokuty do 700-tisíc eur a právnickým osobám až päť miliónov eur,“ varuje Varga. Pokuty môžu dosiahnuť aj tri až 12,5 percenta celkového ročného obratu alebo dvojnásobok dosiahnutých ziskov či zabránených strát.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

26. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

Bitcoin má ziskových držiteľov. Podobne je na tom aj druhá najväčšia kryptomena. Prekvapivo sa pridali aj držitelia DOGE či SHIB.

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

14. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

Bitcoin sa presadil aj v oblasti NFT. Jeho podiel stúpa. Výhodou je jeho stabilita, ale aj dôveryhodnosť.

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

31. 5. 2024 | Marek Jendrál/Kryptomagazin

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

Bitcoin pozná každý, no na trhu je množstvo kryptomien, ktoré majú obrovský ziskový potenciál. Toto je top 5 kryptomien na kúpu pre jún 2024. Cenová výkonnosť týchto kryptomien značne... celý článok

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

15. 5. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Bitcoin čoskoro prekoná hodnotu milión dolárov, tvrdí známa tvár kryptosveta

Jack Dorsey, spoluzakladateľ Twitteru a veľký priekopník kryptomien, tvrdí, že hodnota Bitcoinu prerazí strop v podobe milióna dolárov. Za jeho názorom je naozaj dobrý dôvod.

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok