Svetový deň jablčného vína
Zdroj: Růžičková / DALL-E
Meniny má:
Karolína
Medzinárodný deň jablčného vína sa každoročne oslavuje 3. júna. Tento deň bol vyhlásený ako uznanie cideru ako celosvetovo obľúbeného a dôležitého nápoja. Jeho cieľom je propagovať cider, jeho výrobcov a tých, ktorí ho konzumujú.
Definícia a história cideru
Cider je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába kvasením jablčného vína. Môže mať rôznu silu, od jemných ciderov s obsahom alkoholu podobným pivu až po silné, viac destilované druhy. História cideru siaha tisíce rokov do minulosti. Prvé zmienky o cideri pochádzajú z obdobia okolo roku 55 pred n. l., keď Rimania vtrhli do Anglicka a zistili, že miestni obyvatelia pijú cider vyrobený z jabĺk. V stredoveku sa cider stal veľmi obľúbeným nápojom, najmä v oblastiach, kde sa ťažko pestovalo hrozno.
Cider mal veľký vplyv aj na kultúru. V mnohých oblastiach bolo tradičným spôsobom jeho výroby tzv. požehnanie jablkami, pri ktorom sa jablone pokropili jablčným muštom, aby sa zabezpečila dobrá úroda. Cider zohráva kľúčovú úlohu aj pri mnohých regionálnych festivaloch a oslavách.
Súvisiace otázky a odpovede (FAQ)
-
Svetový deň jablčného vína pripadá na 3. júna.
-
Svetový deň jablčného vína zaviedol(a) členové Association of Apple Wine and Fruit Juice Press Houses.
Tento deň môžete osláviť aj...
Zdieľajte článok, než ho zmažem
Text vytvorený umelou inteligenciou neprešiel redakčnou kontrolou. Vychádza z relevantných zdrojov, napriek tomu si informácie vždy overujte.
Súvisiace medzinárodné a významné dni
Nadchádzajúce štátne sviatky
Nadchádzajúce prázdniny
Nadchádzajúce meniny
Konkrétny medzinárodný deň?
Vyberte si z kalendára
Štítky medzinárodných dní