Štátne dlhopisy pre ľudí sú tu, minister potvrdil dátum prvej emisie

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 10. 10. 2024
Nové štátne retailové dlhopisy, ktoré plánuje Slovensko vydať v marci 2025, môžu znamenať prelom v investičných návykoch slovenských domácností. S úrokom približne 3 % a oslobodením od daní a odvodov sú navrhnuté tak, aby poskytli atraktívnu alternatívu k tradičným finančným produktom.
Štátne dlhopisy pre ľudí sú tu, minister potvrdil dátum prvej emisie
Na snímke Minister financií SR Ladislav Kamenický.
Zdroj: Reprofoto: FB/Ladislav Kamenický - Minister financií SR

Minister financií Ladislav Kamenický potvrdil plán vydať v marci 2025 nové štátne dlhopisy, ktoré budú určené pre bežných občanov. Táto iniciatíva má poskytnúť obyvateľstvu atraktívnu možnosť zhodnotenia úspor popri sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch. 

„Som presvedčený, že prvá emisia sa rozchytá,“ uviedol minister Kamenický na konferencii organizovanej televíziou TA3. 

Dlhopisy si môže kúpiť ktokoľvek

„Ideme to robiť tak, aby ľudia, ktorí si ho kúpia, boli oslobodení od daní a akýchkoľvek odvodov. Aj ten starší človek, keď príde do banky, tak si kúpi dlhopis bez toho, aby sa musel báť, že potom bude musieť robiť nejaké daňové priznania,“ vysvetlil minister financií. „Dlhopis si bude veľmi jednoduché kúpiť. Kto si ho kúpi, ho môže potom kedykoľvek predať. Tá suma je od tisíc eur,“ dodal minister, ktorého cituje STVR.

Štátne dlhopisy budú mať splatnosť v dvoch lehotách – na dva a štyri roky. Pre vstup do investície bude potrebná minimálna suma vo výške tisíc eur, čo naznačuje, že cieľovou skupinou budú nielen drobní investori, ale aj tí, ktorí sú ochotní investovať väčšie sumy. Ročný úrok, ktorý bude pri týchto dlhopisoch ponúkaný, je nastavený na približne 3 %, čo by mohlo osloviť investorov hľadajúcich stabilné a predvídateľné výnosy.

Jedným z najvýznamnejších benefitov, ktoré Kamenický pri tomto projekte zdôraznil, je fakt, že dlhopisy budú oslobodené od daní a odvodov. To znamená, že investori sa nemusia obávať ďalších finančných zaťažení z výnosov, čo ich môže urobiť ešte atraktívnejšími v porovnaní s inými finančnými produktmi, kde sa úroky z úspor zdaňujú.

Odborník: Slováci sa môžu priučiť finančnej gramotnosti

Analytik Slovenskej sporiteľne marián Kočiš hovorí, že myšlienka predávať štátne dlhopisy občanom nie je nová ani vzácna, v okolitých štátoch je dobre etablovaná. „Hoci pôjde o doplnkový druh financovania z pohľadu štátu, pre domácnosti môže predstavovať ďalší nástroj pre ich vstup na investičný trh. Slovensko pritom patrí z pohľadu alokácie finančného majetku domácností v investičných produktoch medzi konzervatívne krajiny,“ hovorí Marián Kočiš.

Štátne dlhopisy budú podľa neho predstavovať len veľmi malú časť celkového dlhu štátu. „Finančný majetok domácnosti je na úrovni približne 100 mld. eur a z toho je približne polovica na vkladových účtoch. Očakávaný objem predaja je teda primeraný veľkosti finančného trhu,“ vysvetľuje analytik. Dodáva, že emisia retailových dlhopisov môže priniesť aj vedľajší efekt zvyšovania angažovanosti ľudí na finančných trhoch, teda zvýšenie finančnej gramotnosti. „Vo vzťahu k meniacej sa demografii je dôležité, aby ľudia viac investovali a zhodnocovali svoje úspory pri rozumnej miere rizika, v čom môže takáto aktivita pomôcť, ťažisko komplexného riešenia je však samozrejme v dobre diverzifikácii investičných nástrojov a kvalitnom investičnom poradenstve,“ dodáva.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

27. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

Nedávny prieskum ukázal, že mladí ľudia sú v investovaní oveľa odvážnejší ako predošlé generácie. Niet sa čo čudovať. Ich rodičov traumatizovali finanční poradcovia bažiaci po astronomických... celý článok

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

27. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) je často vnímané ako záruka rovnosti v manželskom majetku, no nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu ukazuje, že pravidlá nie sú také jednoznačné.... celý článok

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

17. 9. 2024 | Natália Stašíková

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

Inflácia, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi aktuálnym problémom pre mnohých Slovákov, si neustále hľadá nové cesty, ako ovplyvniť našu peňaženku. Aj keď dnes nedosahuje dvojciferné... celý článok

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok