Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

Ivana Sladkovská | rubrika: Komentár | 27. 9. 2024
Nedávny prieskum ukázal, že mladí ľudia sú v investovaní oveľa odvážnejší ako predošlé generácie. Niet sa čo čudovať. Ich rodičov traumatizovali finanční poradcovia bažiaci po astronomických províziách, starých rodičov zase dokonale znechutili nebankovky.
Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Investovanie a Slováci – to je spojenie, ktoré ešte stále nie je samozrejmosťou.. V niektorých krajinách je úplne bežné mať aspoň skromné investičné portfólio, u nás dávame skôr prednosť investíciám do nehnuteľností, v ktorých následne bývame. Nedávno sa nám dostal do rúk prieskum, podľa ktorého Slováci investujú, a to dokonca pomerne vo veľkom - akurát to platí len pre mladú generáciu, teda gen Z. 

Staršie ročníky, a tým myslím aj mileniálov, ktorí až takí starí nie sú, investovanie veľmi nevonia. Generácia Z má šťastie, že si už nepamätá divokú éru finančných poradcov na drahých autách a už vôbec nemá šajnu o vytunelovaných nebankovkách, v ktorých ich starí rodičia prišli o celoživotné úspory.

Investovanie je pritom naozaj užitočná vec, ktorá nielen chráni úspory pred infláciou, ale dokáže ich aj zhodnotiť a zabezpečiť pasívny príjem. Práve investovanie je cestou, ako sa vymotať z bludného kruhu, ktorý Robert Kiyosaki nazýva „preteky potkanov“ (rat race) a života od výplaty do výplaty.

Aj dnes na Slovensku pôsobí množstvo takzvaných šmejdov, ktorí ponúkajú „super investičné príležitosti,“ no generácia Z je technicky zdatnejšia a radšej investuje po vlastnej linke.

Toto nám poskytuje odpoveď na otázku, ako prekonať strach z podvodníkov a začať investovať efektívne a bezpečne.

Čísla a fakty: Generácia Z sa investovania nebojí

Nedávny prieskum, ktorý si dala na Slovensku vypracovať banka Revolut odhalil, že mladá generácia, teda gen Z je v investovaní oveľa odvážnejšia, ako starší ľudia. 

Zistenia naznačujú, že mladí Slováci začínajú investovať v skoršom veku ako predchádzajúce generácie, pričom až 69 % príslušníkov generácie Z už investuje. Na porovnanie, len 55 % ľudí vo veku nad 55 rokov sa venuje investovaniu.

Mladí investori vo veku 18 až 34 rokov tvoria 60 % užívateľskej základne investičných služieb Revolutu na Slovensku, čo je blízko priemeru v rámci EHP (62 %). Slovenskí mladí investori preferujú investovanie do fondov peňažného trhu, ktoré tvoria 65 % ich portfólií, pričom 22 % investujú do akcií, 10 % do ETF fondov a 2 % do dlhopisov. Priemerná hodnota investičného portfólia na Slovensku presahuje 4 600 €, pričom mladší investori (18-25 rokov) začínajú s menšími sumami okolo 580 €, zatiaľ čo investori blížiaci sa k 35 rokom investujú už viac ako 2 100 €.

Prieskum tiež odhalil, že generácia Z je ochotná podstúpiť vyššie riziko pri investovaní v snahe dosiahnuť vyššie výnosy. Až 25 % mladých vo veku 18 – 24 rokov by zvolilo riskantnejšie investície, čo kontrastuje s len 9 % v skupine nad 55 rokov.

Pri výbere investičného poskytovateľa kladú mladšie generácie najväčší dôraz na nízke a transparentné poplatky (47 %), zatiaľ čo starší investori nad 45 rokov uprednostňujú uznávané a dôveryhodné spoločnosti. Zaujímavým trendom je tiež preferencia mladých ľudí vo veku 18 – 34 rokov pre možnosť investovať prostredníctvom mobilnej aplikácie, ktorú preferuje 20 % z nich, zatiaľ čo len 9 % ľudí nad 55 rokov to považuje za dôležité.

Gen Z nemá traumy starších generácií

Prečo to tak je? Príčin je viacero. Generácia Z je prvou generáciou, ktorá vyrástla s technológiami. Práve vďaka technológiám sa investovanie stalo veľmi dostupným prakticky pre každého, kto má smartfón a pár eur na začiatok. Investočné platformy existujú v aplikáciách a mnohé sú bez priamych poplatkov.

Zároveň je to generácia, ktorá má všetky informácie na dosah ruky a dokáže si vyhľadať čokoľvek. Takýto človek sa k investovaniu rýchlo dostane a vie ho rýchlo pochopiť, keď chce. Nezabúdajme však ani na influencerov, ktorí propagujú investovanie do kryptomien, ETF a ďalších produktov. 

Ďalšia vec sú zárobky. Mnohí predstavitelia gen Z si uvedomujú, že ceny nehnuteľností, tovarov a služieb neustále a rýchlo rastú. Platy rastú tiež, no je otázkou času, kedy sa začnú otvárať nožnice a rast platov nebude stačiť dobiehať rast cien. V mnohých oblastiach to vidíme už dnes, aj keď najvypuklejšie je to v USA, kde si mladí ľudia nemôžu dovoliť štúdium na vysokej škole a o vlastnom bývaní môžu akurát tak snívať. Navyše, generácia Z kladie veľký dôraz na work-life balance, nemajú veľkú chuť budovať kariéru, ako skupina si skôr chcú odpracovať svoje a ísť domov za svojimi životmi. Mladí ľudia si jednoducho chcú zabezpečiť príjem na „ťažké časy“ pre prípad, že by ich robota neuživila.

Traumy, traumy, traumičky

Prečo ale staršie generácie investujú tak málo? Staršie generácie, počnúc mileniálmi, cez gen X až po baby boomers majú na Slovensku zafixovanú predstavu, že investovanie je podvod. Síce to nie je pravda, ale myslia si to právom. 

Generácia boomers, teda ľudí, ktorí dnes majú nad 60 rokov, si veľmi dobre pamätá na slogan „zisk z rozumu“. Nebankové subjekty ako AGW, BMG Invest, Horizont a ďalšie ich vtedy nabádali, aby začali investovať. Spočiatku skutočne dostávali vysoké výnosy, no toto „investovanie“ sa ukázalo ako Ponziho schéma a rozpadlo sa ako domček z karát. Mnohí ľudia prišli o celoživotné úspory a došlo aj na samovraždy. Väčšine ľudí sa nevrátili ani peniaze, ktoré do nebankoviek vložili, lebo boli vytunelované.

Viac o nebankovkách si prečítate v našom článku: 

BMG Invest: Príbeh najväčšieho podvodu na Slovákoch. Ľudia prišli o peniaze i životy

Gen X, alebo ako hovoríme u nás, Husákove deti, majú zase generačnú investičnú traumu z finančných poradcov. Pamätajú si ich aj starší mileniáli. Už okolo roku 2000, ale ešte viac v 2010 sa geometrickým radom začali množiť finanční poradcovia. Spoznať sa dali veľmi jednoducho. Spolužiak, ktorého ste nevideli roky a nikdy ste sa s ním príliš nekamarátili, vás zavolal na kávu, lebo má pre vás „zaujímavú príležitosť“. 

To väčšinou znamenalo zúčastnenie sa nejakej pyramídovej hry prezlečenej za sieťový marketing. Na MLM nie je nič zlé, fungujú tak mnohé firmy, no títo „experti“ zvykli svojim klientom ponúkať produkty, z ktorých klient nemal dokopy nič, len poradca zinkasoval tučnú províziu. Najčastejšie to boli životné poistky s nezmyselným krytím. Navyše, ak tento klient priviedol ďalších, mohol získať z tučnej provízie svoju časť aj on.

V roku 2015 vznikol film s názvom Rada nad zlato, ktorý natočil študent dokumentaristiky Jakub Charvát a ktorý sa zameral na praktiky finančných poradcov v Česku. Po odvysielaní filmu zažalovala česká pobočka OVB autora o sto tisíc českých korún za údajné poškodenie povesti, pričom tento spor skončil na súde.

Podľa filmu ponúkali finanční poradcovia z českého OVB ľuďom nevýhodné zmluvy, pričom ich hlavným cieľom bolo získať čo najväčšie provízie, často na úkor klientov. Tento systém, ktorý pripomínal pyramídovú schému, im umožňoval získavať provízie aj z každého kontraktu uzavretého kolegami, ktorých sami priviedli do firmy. Tým boli motivovaní k uzatváraniu čo najväčšieho počtu zmlúv bez ohľadu na kvalitu poradenstva.

Film nielenže ukázal nespokojných klientov, ale aj poradcov, ktorí podľahli vidine rýchlych peňazí a ľahko dostupného luxusu. Podľa filmu túto ilúziu podporovali aj bujaré večierky, ktorých hlavným účelom bolo motivovať mladých poradcov k ďalšiemu úsiliu.

Najvypuklejším škandálom však bola kauza Helvag, kde v centre pozornosti stála poradenská firma OVB Allfinanz. Jej poradcovia totiž klientom predávali investičný produkt s výnosom asi 10 %, no z vkladov si nechávali naozaj neobvykle vysokú províziu, až 23 percent. Ako dokumentujú Hospodárske noviny, šlo o neexistujúci produkt a firma Helvag v Nemecku skončila na súde. OVB investície sprostredkovala, no súd rozhodol, že právne nič neporušila, lebo zmluvnými stranami boli klienti a samotná firma Helvag. 

Je nutné dodať, že OVB urobila vo svojich radoch personálne čistky a najmä na Slovensku tvrdo zapracovala na svojom image. Dnes poskytuje štandardné finančné poradenstvo. Mnoho etablovaných finančných poradcov na Slovensku a v Česku sú práve odídenci od OVB.

Investujme ako generácia Z

Je pochopiteľné, že sa mnohí Slováci boja investovať, lenže „sušiť“ peniaze na bežnom alebo sporiacom účte nie je riešenie. Peniaze v hotovosti neustále strácajú hodnotu kvôli inflácii. Ako ich ochrániť? Riešenie máme priamo pred nosom.

V 90. rokoch a na prelome milénia sme sa spoliehali na odporúčania a reklamy. Gen Z to robí úplne inak, sama si vyhľadáva investičné príležitosti a platformy. Namiesto postoja „ja tomu nerozumiem, nech to radšej urobí niekto iný“ sa do investovania púšťa na vlastnú päsť. Výhoda internetu je, že je naozaj pre každého. Stačí nám smartfón a v priebehu minút si vieme dohľadať všetko, čo potrebujeme. Vieme si rýchlo overiť dôveryhodnosť investičnej platformy, fondu, alebo brokerskej firmy. Dnes vieme mať vo vrecku celú kryptoburzu a v dlhej chvíli nakupovať zlato na komoditnej burze.

Je to ako cestovanie cez cestovku a na vlastné triko. Zájazd s cestovnou kanceláriou je pohodlný, no omnoho drahší a musíte sa spoliehať na niekoho ďalšieho. Cestovaním po vlastnej linke neplatíte nikomu nič navyše a ak sa niečo pokašle, môžete nadávať akurát tak na seba. Ale aspoň sa nestane, že by cestovka skrachovala tesne pred vašou dovolenkou a vy by ste prišli o výlet aj peniaze.

5 tipov ako investovať

Predtým, než sa pustíte do investovania, venujte čas dôkladnému štúdiu základných investičných princípov. Zistite, ako fungujú rôzne investičné nástroje ako akcie, ETF, dlhopisy, či kryptomeny. Existuje množstvo bezplatných online kurzov, kníh a článkov, ktoré vám pomôžu pochopiť základné pojmy a stratégie.

Nikdy nevkladajte všetky svoje finančné prostriedky do jedného typu investície. Rozložte svoje investície medzi rôzne aktíva, ako sú akcie, dlhopisy, fondy a komodity. Diverzifikácia znižuje riziko, že strata jednej investície bude mať zásadný dopad na celé vaše portfólio.

 

Vyberte si renomované a overené investičné platformy s dlhou históriou a pozitívnymi recenziami. Skontrolujte si, či sú regulované a poskytujú transparentné poplatky. Prehľadné a užívateľsky priateľské rozhranie je tiež veľkou výhodou, hlavne pre začiatočníkov. Investovanie cez neregulované alebo nespoľahlivé platformy môže viesť k stratám alebo dokonca k podvodom.

Ak s investovaním len začínate, začnite s menšími sumami, ktoré si môžete dovoliť stratiť. Postupne, ako budete získavať skúsenosti a sebadôveru, môžete zvyšovať svoje investičné objemy. To vám umožní učiť sa na menších chybách bez výrazných finančných dopadov.

Pri investovaní sa snažte zachovať chladnú hlavu a nenechajte sa uniesť emóciami, ako je strach alebo chamtivosť. Vyhýbajte sa špekulatívnym investíciám, ktoré sľubujú rýchly zisk bez dostatočnej analýzy rizík. Sústreďte sa na dlhodobé ciele a dodržiavajte svoju investičnú stratégiu.

 

Veľa počúvame, aké sú technológie zlé, ale veľakrát zabúdame na to, koľko dobrého nám dokážu priniesť, len ich treba rozumne využiť. Urobme to. Vyhľadajme si informácie, pochopme ich, nebuďme leniví a naučme sa nové veci. Inak z nás budú dôchodcovia, ktorí vyhadzujú tisíce eur v igelitkách von oknom.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

27. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) je často vnímané ako záruka rovnosti v manželskom majetku, no nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu ukazuje, že pravidlá nie sú také jednoznačné.... celý článok

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

17. 9. 2024 | Natália Stašíková

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

Inflácia, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi aktuálnym problémom pre mnohých Slovákov, si neustále hľadá nové cesty, ako ovplyvniť našu peňaženku. Aj keď dnes nedosahuje dvojciferné... celý článok

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok

Investovanie do ETF je jednoduché a dostupné pre každého

1. 9. 2024 | PR článok

Investovanie do ETF je jednoduché a dostupné pre každého

Investovanie do ETF (Exchange-Traded Funds) je často považované za nenáročné a dostupné pre väčšinu investorov. Je skutočne jednoduché a môže byť skvelým spôsobom, ako začať budovať... celý článok